На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Подфорум за нещата, които готвим всеки ден
Публикувай отговор
Аватар
Сиренце
Със словото напред
Мнения: 1652
Регистриран на: 13 Окт 2010, 13:58
Местоположение: Черни Вит

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Мнение от Сиренце »

Лека майонеза без яйца
1 част прясно, подварено мляко
2 части олио ( за сега само с олио пробвах)
щипка лимонтозу ( може и с прясно изцеден лимонов сок)
слагате малко и после добавяте, ако не ви е кисело достатъчно
сол на вкус
Сипвате съставките в дълбок съд и с пасатор издърпвате от дъното нагоре.
Готово!
Преди малко я направих - стана перфектно! Смятам да я използвам като дресинг за зелева салата.
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
Мнения: 827
Регистриран на: 20 Авг 2010, 12:02
Обратна връзка:

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Мнение от bobichan »

Като каза зелева салата. Да ви пусна една рецепта. Доста е калорична, затова може спокойно да си мине като основно ястие за вечеря. Според зависи колко са ви гладни половинките де :222


ЗЕЛЕВА САЛАТА С МАЙОНЕЗА И МЕСО

1/2 глава червено зеле
1/2 глава бяло зеле
1 консерва сладка царевица
200-300 гр. пушено месо
1/2 връзка магданоз
до сега я правих със сос от майонеза и кисело мляко 1:1, но може да се пробва с майонезата на Чева.

Режете зелето и магданоза на ситно, месото на кубчета и смесвате с останалите съставки.
Рецептата е на моя много добра приятелка и ми е сред любимите!
[url=http://www.vdahnovenia.bg/]Вдъхнови се за голямата промяна![/url]
Аватар
Cheva
Със словото напред
Мнения: 1526
Регистриран на: 31 Мар 2011, 11:32

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Мнение от Cheva »

Едно сезонно ястие:

Млади картофки със зехтин, чесън и самардала

Сезонът на пресните картофки.
За рецептата ви трябват най-най-малките пресни картофки.
Аз имах късмета, в магазина да бъдат обособени в цял чувал.
Иначе пада ровене и е важно продавачът да е в добро настроение. :mrgreen:
Беленето им, всъщност, отнема по-голямото време от приготвянето, но си струва.
За да запазите ръцете си красиви и не оцветени, може
да ползвате ръкавици. :222
Аз ги сварих на пара в една тенджера, с помощта на ей таква кошница
[img]http://images4.barnitts.co.uk/140x125_1 ... 23MAIN.jpg[/img].
След това ги овкусих с нарязан на ситно пресен чесън, зехтин и самарла сол.
Сложих и пресен копър.
Вкусно.
[img]http://multiply.com/mu/bisttra/image/1/ ... =436414006[/img]
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
Мнения: 827
Регистриран на: 20 Авг 2010, 12:02
Обратна връзка:

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Мнение от bobichan »

Чева, много добре изглеждат.
Ето една страхотна семпла вечеря и от мен.

Пълнозърнести макарони с домати и босилек

Пълнозърнеси макарони тип фетучини
300-400 грама сирене
доматен сос
пресен босилек
зехтин

Сваряваме макароните в подсолена вода, подправена с малко зехтин и сушен босилек. Когато са готови ги разбъркваме с натрошеното сирене и доматения сок поръсваме щедро с пресен босилек и поливаме със студено пресования зехтин.
Изключително вкусно!
[url=http://www.vdahnovenia.bg/]Вдъхнови се за голямата промяна![/url]
Аватар
bubalina
В началото бе словото
Мнения: 703
Регистриран на: 07 Ное 2010, 11:19

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Мнение от bubalina »

Чева,обожавам пресни малки картофки!И много се радвам,че през последните години ги предлагат отделно и не ти се налага да ровиш в чувалите и поизнервяш продавачите :1062
Аз ги обичам с "кожиките" т.е. не ги беля.Хубаво ги измивам и пека във фурната с малко мазнина и вода,с фолио да се задушат.Запичам след това и ги овалвам в да го наречем дресинг от чесън,копър и зехтин.Похлупвам за 10-15 мин да си поемат от дресинга и атакаааа :1062
[url=http://www.baby-gaga.com/][img]http://tickers.baby-gaga.com/t/lamlamsbu20120313_-8_My+child++is.png[/img][/url]
Аватар
bubalina
В началото бе словото
Мнения: 703
Регистриран на: 07 Ное 2010, 11:19

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Мнение от bubalina »

А тази вечер спретнах


Пълнени тиквички със сирена.

3-4 тиквички
1 домат(средно голям)
250-300гр сирене или извара
150 гр топено сирене
150-200 гр кашкавал
копър,чесън,сол на вкус

Тиквичките се издълбават на лодки и се осоляват.Издълбаната вътрешност се нарязва на малки парченца и се задушава в мазнина.Добавям домата настърган,оставям да поизври и свалям от котлона.Към сместа добавям натрошеното сирене(извара), копър,чесън и сол.С получената смес се пълнят лодките и се подреждат в намазнена тава с малко вода.Завиват се фолио и се пекат около 30-40 мин.След това нареждам върху всяка лодка топено сирене и кашкавал и запичам за 10 мин.Да ви е сладко!
[url=http://www.baby-gaga.com/][img]http://tickers.baby-gaga.com/t/lamlamsbu20120313_-8_My+child++is.png[/img][/url]
Аватар
Cheva
Със словото напред
Мнения: 1526
Регистриран на: 31 Мар 2011, 11:32

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Мнение от Cheva »

bubalina написа:А тази вечер спретнах Пълнени тиквички със сирена.
Е, защо не ги напълни а амарат, де. :1062
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
Аватар
bubalina
В началото бе словото
Мнения: 703
Регистриран на: 07 Ное 2010, 11:19

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Мнение от bubalina »

Cheva написа:
bubalina написа:А тази вечер спретнах Пълнени тиквички със сирена.
Е, защо не ги напълни а амарат, де. :1062
Ами щото сега видях :1062
Ще се пробвам някой ден....
[url=http://www.baby-gaga.com/][img]http://tickers.baby-gaga.com/t/lamlamsbu20120313_-8_My+child++is.png[/img][/url]
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
Мнения: 827
Регистриран на: 20 Авг 2010, 12:02
Обратна връзка:

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Мнение от bobichan »

bubalina написа:Чева,обожавам пресни малки картофки!И много се радвам,че през последните години ги предлагат отделно и не ти се налага да ровиш в чувалите и поизнервяш продавачите :1062
Аз ги обичам с "кожиките" т.е. не ги беля.Хубаво ги измивам и пека във фурната с малко мазнина и вода,с фолио да се задушат.Запичам след това и ги овалвам в да го наречем дресинг от чесън,копър и зехтин.Похлупвам за 10-15 мин да си поемат от дресинга и атакаааа :1062
Охх, черната станция пак да се включи. Следващия път пробвай в гювеч/е, йенска тенджера. Алуминиевото фолио е доказано вредно. Използвай го само в краен случай.
Тиквичките ти ще се пробват. Аз бих добавила и малко киноа. За амаранта още не знам още не съм се престрашила :222
[url=http://www.vdahnovenia.bg/]Вдъхнови се за голямата промяна![/url]
mishellinna
Е, не се спря с тия постове!
Мнения: 89
Регистриран на: 21 Окт 2010, 15:11

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Мнение от mishellinna »

Вчера за вечеря правих рулца от тиквички с пилешко месо.
Продукти

2 тиквички
2 домата

400 г бяло пилешко месо
1 главичка лук
2 скилидки чесън
2 с.л.олио
200 г гъби
1 ч.л.мащерка
сол и черен пипер на вкус
1 опаковка сирене за тост сандвичи

настърган кашкавал за поръсване

Приготвяне

Нарязват се много ситно месото,гъбите,лука и чесъна. Запържват се в олиото и се подправят с мащерка,сол и пипер.

Тиквичките се нарязват по дължина на тънки ленти. Ако разполагате с ренде за чипс ползвайте го за ваше удобство. Става също с широка белачка за картофи, а най-лесно с редне Бьорнер :222 . Доматите се нарязват на тънки резенчета.

В края на всяка лентичка тиквичка се слага малко от плънката и парченце от сиренето. Завива се на рулца и се подрежда в намаслена тавичка. Между рулцата се нареждат резенчетата домати.Посоляват се и се поливат с олио-малко.

Пече се във фурна на 200* за около 40 мин. Няколко минути преди да се извади от фурната се поръсва с кашкавал. Не се слага никаква вода в тавата. Самите тиквички пускат достатъчно количество. Сиренето се разтапя напълно и става на гъст вкусен сос.

[img]http://1.bp.blogspot.com/_YbrRucyTUT8/S ... 20copy.jpg[/img]


Играчка си е малко, докато се намотаят ролцата, но общо взето става за около час-час и половина с печенето! В момента, в който го опитах, забравих за мъката с навиването :221 - божественярско е!
Рецептата е взета от блога на Йоли, а аз съм и върла фенка на манджите! :326
"Ако правите нещо прекрасно и възвишено, а никой не го забелязва- не тъгувайте. Изгревът е най-прекрасната гледка на света, а повечето хора по това време спят."

Джон Ленън
Аватар
Сиренце
Със словото напред
Мнения: 1652
Регистриран на: 13 Окт 2010, 13:58
Местоположение: Черни Вит

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Мнение от Сиренце »

Тъкмо се чудех какво ново да сътворя с тиквички. Мноооого благодаря зя идеята! :329
Публикувай отговор