КОЛЕДЕН КЕКС С КАЙСИИ
Необходими продукти:
2 яйца
125 г захар
250 г брашно
30 г тъмни стафиди ( шепа)
10 - 12 сушени кайсии
25-30 г краве масло
80 мл олио
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилова есенция
За глазурата:
2 -3 ч.л. прясно мляко
60 г пудра захар
1 ч.л. пчелен мен
2 - 3 щипки канела
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват с помощта на миксер в дъбок съд, като към тях постепенно се прибавя захарта. След получаването на бяла пухкава смес се добавят олиото и маслото и се разбива още минута. Прибавят се предварително пресятото брашно, бакпулверът и ваниловата есенция. Сместа се разбърква добре с помощта на дървена шпатула и се добавят стафидите и нарязаните на ивички сушени кайсии.
Тестото се изсипва в намаслена и поръсена с брашно тавичка с дължина 20 см. Сладкишът се пече на средата на фурната, на 180 градуса за около 40 минути. Пудрата захара, медът и канелата се поставят в дълбок съд. Към тях постепенно се прибавя студеното прясно мляко. Глазурата се бърка до получаването на хомегнна смес.
Още докато е горещ, кексът се гарнира с получената глазура. След като се охлади, се изважда от формата и се сервира.