jasmin написа:Благодаря за инфото. Ще го пробвам.
Арниката колко пъти на ден и по колко гранулки?
Джазмин, аз определено нямам опит с Арниката като монопрепарат - не съм я употребявала. Обаче, когато децата се разболеят, или мен ме заболи гърло, лечебната доза на хомеопатичните препарати е следната:
1. При остра болка се вземат по 5 гранулки през 15 минутки в продължение на 2 часа. След това приемите се разреждат според силата на болката - през 2-3-4 часа. На следващия ден могат да се направят 3-4 приема по 5 гр./прием. Продължава се така докато отшуми острата фаза - най-често 2-3 дена, след което препаратите се приемат от 2 до 3 пъти на ден по 5 гранулки.
2. При настъпило заболяване, което не е с драстични симптоми /болка, температура/ - 2-3 пъти на ден по 5 гранулки от монопрепарата. Взема се докато свърши флакончето.
3. Като профилактично - по 5 гр. от препарата през ден.
4. Като "теренно" - по 10 гранулки веднъж седмично.
И да ти кажа тази схема е малко груба, т.е. всеки лекар-хомеопат си има своя специфична схема на изписване. Но горните работят най-добре при децата ми.
Иначе ако говорим за Арника, то имам най-много опит с тинктурата от арника, както и крема от Арника. Ще почна с
тинктурата от арника: това е спиртен извлек, който прави чудеса приложен като гаргара или пък директно като компрес. Синът ми имаше сериозни проблеми със скарлатините, които направи. След като на едно от поредните му разболявания реших, че няма да го лекувам с антибиотик (АБ), почнахме специална схема, която включваше гаргара с тинктура от арника. После съм я пробвала и върху мене - има страхотен ефект при силно болящо гърло - намалява силата на болката и лекува локално. Т.к. почиства механично болното място, то има доста по-бърз ефект от всякакви АБ, сиропи и други хапчета.
При болен зъб или възпалени венци - жабуренето с тинктура от арника е на първо място!
Отоци и натъртвания - имах нещастието да я пробвам след едно жестоко падане на сина ми от таванско стълбище. Детето се простря на земята директно на челото си от над метър височина. Съответно мястото се поду и посиня за секунди. След половин час компреси с неразредена тинкутра от арника, които сменях на 7-8 минути, отокът видимо спадна и стопирахме разрастването на синината!
Купувах си тинктурата от билковата аптека
"Вербена М" в София, но последният път нямаше и не знаеха дали ще я правят пак, което си е голяма загуба.
Купувам си и
крема с Арника и то от немския, а не боаронския. Много, много е добър при изгаряния - спира болката, при ухапване от комар, което още не е разчесано - изминалото лято спестих по този начин доста рани върху лицето на дъщеря ми - комарите я хапят основно там; също така при мускулни болки, разтегнато сухожили или подуто от удар - след няколко намазвания синините се разнасят и болката се уталожва! Без този крем не оставаме вкъщи!
А преди няколко дни моя приятелка-билкарка, която освен друго е блогърка, публикува страхотен постинг точно за планинската арника -
ето линк към материала й.