Бяхме с Чери на лекцията-дискусия. Мадлен Алгафари също участваше. Лично аз останах очарована. Тъй като си водих подробни записки, ще ги споделя с вас. Приятно четене!
Опит за резюме на презентацията на темата "Психични причини за телесните проблеми", с водеща - доц. Захарина Савова:
http://www.actastyle.bg" onclick="window.open(this.href);return false; - АктаСтайл е серия витамини и хранителни добавки на Актавис – най-голямата фармацевтична компания в България - това е сайтът, в който може да се намери целият цикъл от лекции и семинари в своеобразното Училище за Пораснали, а именно Диалози за живота, любовта и щастието (Първите седем; Агресията; Зависимостите; Партньорските отношения; Особеностите на националния ни характер; Детето ми учи в чужбина; Кризите; Психичните причини за телесните проблеми). Организатори са АктаСтайл и Институт по психотелесна терапия.
Що е психосоматика?
Изтокът от древни времена разглежда човека като енергийна система, като цялостна структура, лечението е холистично и цели хармонизиране (балансиране) на енергийния поток.
Сократ и Платон (в Западната философия) също са открили тясна връзка между тялото (сома) и душата, емоциите (психея). Тялото и чувствата, емоциите и разумът взаимно си влияят!
Психосоматичната медицина възниква през 1839 год. - тя обръща внимание на "езика на тялото" ни. Болести като хипертонията, астмата, алергиите, язвата, диабетът и много други, биват наречени психосоматични, тоест такива, които са провокирани и се поддържат от психични причини.
Коен (психолог) е открив, че дори настинките ни уязвяват най-вече, когато сме напрегнати и тревожни. Спокойният човек се радва на по-добро физическо здраве.
За възникването на телесни смущения са отговорни няколко типа фактори:
1) Ендогенни (вътрешни);
2) Екзогенни (външни, на средата);
3) Поведенчески (стил на живот);
4) Личностни (темперамент, характерови особености).
Следствие на емоционални състояния (примерно на възбуда, страх или тревога) се появяват телесни (физически) симптоми: разширяване на зениците, свиване на мускулите, изпотяване, премаляване, учестено сърцебиене, главоболие, изчервяване и други.
Доказано е, че болните хора, дори тежко боледуващи от рак, които ВЯРВАТ в своето оздравяване, по-често наистина оздравяват напълно и при тях рискът от рецидив на болестта е много по-нисък в сравнение с боледуващите, които не вярват в изцелението си.
Лечението е много по-ефективно, когато онкоболният вярва, че всичко ще се оправи! Обезкуражените и депресирани пациенти по-рядко оздравяват.
Има движение от МИСЪЛТА към ЕМОЦИЯТА и към ТЯЛОТО, например:
Мисълта "Обичам този човек" поражда чувството страст, което от своя страна води до променена биохимия (учестен пулс, изчервяване, полова възбуда).
И още - мисълта "Аз съм лоша майка" поражда емоциите срам, чувство на вина и самоомраза, които от своя страна водят до депресивни оплаквания като липса на апетит/повишен апетит, безсъние/повишена нужда от сън, липса на сексуално желание, липса на радост, тъга, болки с неустановен произход, най-често в главата или в кръста, раменете, гърба.
След преживяна травма или остър стрес е възможно да се разболеем. Посттравматично разстройство.
Здравето ни зависи от много неща. Симптомите са просто ИНДИКАЦИЯ, че нещо с нас не е наред. Затова не бива да се съсредоточаваме само върху тях, а да обърнем поглед главно върху ПРИЧИНАТА за появата им. (тук отварям скоба, за да препоръчам горещо книгата "Болестта като Път" - бележката е моя, на вихрогонче)
Скритият смисъл на болестта може да ни се разкрие, ако се вгледаме дълбоко в себе си и се опитаме да си отговорим на някои много важни въпроси, като къде греша, какво потискам, кога вървя срещу самия себе си, какво не мога да си простя, кои взаимоотношения ми носят прекалено много стрес, прекалено високи летви ли си поставям, перфекционист ли съм, кои неща ми пречат, какво ми помага, за да се чувствам добре...
Любовта е лек.
Всеки орган има значение и носи свое послание.
Голямата ТРОЙКА емоции:
1. ГНЯВ - предизвиква сърдечно-съдови заболявания, инфаркти и др. подобни
- техники за овладяване на гнева: СТОП-техника, рационална аргументация, емпатия (да се поставим на мястото на другия човек), бой с възглавници, тропане, фитнес и др. физическо изразходване на енергията;
2. ТРЕВОЖНОСТ - предизвиква проблеми с горните дихателни пътища, астма и други
- техники за справяне с тревогата: отпускане, масаж, релаксация, душ, йога, плуване, разходка сред природата, медитация, автогенен тренинг и други;
3. ДЕПРЕСИЯ - провокира автоимунни заболявания (напр. алергии), както и разл. видове рак
- техники за противодействие на депресивното настроение: срещу връхлитащите ни негативни мисли насочваме оптимистични и положителни твърдения, гледане на комедии, смях, усмивка - понижава кортизола, освобождава ендорфини, срещи с хора и приятели, дори да е насила, участие в терапевтични групи и други.
Продължава...