Кокоша чорба
Необходими продукти:
½ кокошка
50 г ориз (1 кафена чаша)
1 глава кромид лук
1 стрък праз лук
2 стръка целина
1 морков
2 домата от консерва
5-6 клонки магданоз
2 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
1. Кокошката се поставя в тенджера под налягане (3-5 л) и се залива с вода, така, че да се покрие месото (около 2 л). Прибавят се нарязаните на ситно кромид лук, праз лук, половината от целината и сол. Капакът се затваря плътно и след повишаване на налягането, кокошката се вари около 20-25 мин.
2. След като месото се свари, се изважда от съда. В бульона се прибавят нарязаните на кубчета моркови, вторият стрък целина, наситнените стръкчета магданоз, пасираните домати и почистеният и измит ориз. Течността се разбърква и отново се вари под налягане за 3 мин.
3. Месото се накъсва и се поставя обратно в съда. Чорбата се поръсва с наситнените листенца магданоз.