Кнедли
Кнедлите са традиционна чешка гарнитура към местните ястия, сервирани вместо картофи или ориз. Могат да бъдат хлебни, картофени или с мая. Последните често се предлагат и като десерт – сервирани със сладко и плодове.
Продукти:
4 яйца, 7 питки хляб,
500 гр. брашно,
2 чаени лъжички сол,
половин чаена чаша прясно мляко
Начин на приготвяне:
Смесете яйцата със солта, след това добавете брашното, млякото и внимателно разбъркайте, за да може в сместа да влезе много въздух – това е гаранция тя да стане пухкава.
Питките хляб нарежете на кубчета и добавете към тестото, като продължавате да бъркате. Оставете добре разбърканата смес да престои половин час.
След това оформете от сместа продълговати парчета и варете 15-20 минути в подсолена, не вряща вода. След сваряването ги нарежете на парчета. Сервирайте към печено месо, задължително с добавено голямо количество сос.
[img]http://dete.bg/uploads/tinymce/021914446(1).jpg[/img]
Това нещо съм го яла навремето, когато гостувахме на полските си роднини - беше удивително вкусно със специалния сос за месо!