5-те най-лоши диети на 2011 г.

Подфорум за здраве и живот чрез хранителни режими и диети
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

5-те най-лоши диети на 2011 г.

Мнение от cchery »

Според Британската асоциация по диети е странно една диета да кара хората да не ядат нищо, или пък да ядат само сурови храни, или да не ядат нищо друго, освен бебешки храни. Още по-озадачаващо пък се оказват, според британските експертите, диетите според кръвната група. Но кои са "победителите" в крайна сметка?!?!

[img]http://gotvach.bg/files/lib/500x350/parjola3.jpg[/img]

Безспорно това е режимът на френския диетолог Пиер Дюкан

Според специалистите, призът за най-лошата диета за 2011-та година печели диетата на Дюкан, пише в. Daily Telegraph, цитиран от iNews. Според тях сложният режим на хранене на четири етапа, с богати на протеини храни като месо и риба и отказването на въглехидратите, няма абсолютно никакво научно обяснение. Този режим на хранене – ограничаване на храни, калории и порции от определени групи храни не е никак препоръчително.

Да припомним какво представлява диетата на Дюкан?

Режимът на френския диетолог се състои от четири фази на хранене. По време на първия етап – първите 10 дни от диетата, трябва да се яде само месо, риба, яйца или нискомаслени млечни продукти. В следващата фаза вече е позволено към менюто да се включат и зеленчуците. В третия етап може да се яде и хляб, и плодове. Накрая, подложилите се на диетата, могат да хапват абсолютно всичко, което искат – освен в четвъртък. Диетата нашумя с невероятните резултати, които се постигат с нея, както и фактът, че много знаменитости са я прилагали. Известна е още като протеиновата диета.

Какви са рисковете при т.нар. белтъчни/протеинови диети?

Режимът на белтъчинните диети, като тези на Аткинс или Дюкан предполага консумиране преимуществено на белтъчинни продукти – постно месо, риба, яйца, извара. При това въглехидратите са почти изключени от менюто. Основно предимство на тези диети е това, че те са доста лесни за спазване. Те обаче могат да навредят сериозно на организма.

Човешкото тяло не се нуждае от много белтъчини, а при спазването на тези диети то ги получава в излишък. При това е буквално лишено от въглехидрати, които са крайно важни. Белтъчинните диети включват основно месни продукти в менюто си, което води до интоксикация на организма. :idea: Симптоми за това са ниското самочувствие и запекът, който може да доведе и до кетоацедоза – нарушение на въглехидратния обмен. При това човекът има дъх на ацетон, губи апетит и постоянно е в превъзбудено състояние. Белтъчинните диети могат да навредят сериозно и на ставите и бъбреците. :idea:




[img]http://modnite.info/wp-content/uploads/ ... 66916c.jpg[/img]

АЛКОРЕКСИЯ

На второ място след диетата на Дюкан била класирана диетата, заложена на базата на алкохола, известна като "алкорексия". Подобно на класическия виц за вдигането на цените на алкохола: "Татко, нали сега няма да пиеш много?!", "Не, сине, сега ти ще ядеш по-малко!", този "режим" залага на идеята да се приемат много малко калории, за сметка на прием на алкохол вечер. Според учените от университет в щата Мисури, това се дължи на желанието на студентки, върху които те са провели изследване, да оставят място в стомаха си за алкохолни калории, които ще погълнат вечер! Имено затова през деня почти не се хранят. Но в същото време не вземат под внимание, че уравнението за калориите важи еднозначно, само ако се отчита произхода им ! Нещо повече, според британските диетолози тази "диета" не е никак препоръчителна за хората, тъй като подлагайки се на нея, ще се окажете непрекъснато пияни.




[img]http://snow4eva.blog.bg/photos/81790/or ... groups.PNG[/img]

ДИЕТА СПОРЕД КРЪВНАТА ГРУПА

На трето място се класира диетата според кръвната група. Тя е "изцяло основана на псевдонаука", която може да доведе до "значителни недостатъци, като например калций", категорични са експертите.

Диетата според кръвната група е разработена от американския лекар Питър Дадамо, който смята, че хората с (–) група кръв са месоядни, с ІІ група – вегетарианци, с ІІІ група – всеядни, а с ІV група – почитатели на екзотичното (морски продукти, водорасли, тофу). Лекарите от цял свят недоумяват как може тази система да бъде приета от толкова много хора – няма никакво доказателство за връзката между кръвната група и усвояването на дадена храна, а експериментите с ежедневното меню могат да доведат до сериозни проблеми с физическото и дори психическото здраве. Модата обаче си казва думата – дори някои звезди като Миранда Кер, Наталия Водянова и Матю Пери са пробвали диетата.

Научно погледнато тази диета е по-скоро мит, отколкото реално действащ режим. Отслабването при нея идва от това, че човек започва да следи какво яде и да се ограничава откъм определени продукти. Както и при монодиетите организмът започва да изпитва недостиг на хранителни вещества, което води до ниско самочувствие, слабост и други проблеми.




[img]http://vegangsterdotorg.files.wordpress ... yramid.jpg[/img]

ДИЕТА СЪС СУРОВИ ХРАНИ

Диетата със сурови храни "отнема време, води до социално изолиране и е придружена от "ужасно много дъвчене". Това са мотивите на британските учени. А има ли и още нещо?! И бъркат ли се понятията "вегетарианство", "веганство", "суровоядство"?! :!: :?:

Вегетарианството подразбира или пълно, или частично въздържане от продукти с животински произход. Обикновено се смята, че вегетарианците си позволяват да ядат мляко и яйца, докато хората, които отказват всякакви животински продукти се наричат вегани. Това е една от най-древните системи за хранене, която все още става повод за етически и медицински диспути. Официалната медицина все пак е против вегетарианството като режим на хранене за продължително време – особено при децата, подрастващите и бременните жени.

Никой не може да заяви категорично, че вегетарианството е вредно. Все пак то има много форми, от доста крайни до напълно допустими хранителни режими. При допускане на млечни продукти и яйца в менюто рисковете са по-малко, отколкото при веганството. Ежедневно човешкият организъм има нужда от редица разнообразни продукти, за да получи нужното количество полезни вещества. Строгият отказ от месните и белтъчинни продукти може да доведе до недостиг на витамини от групата В и на много мекроелементи – желязо, цинк, калций и др. Вегетарианството може да стане причина за анемия или дори по-тежки заболявания. Важно е човек да знае, защо спазва този хранителен режим. Ако става въпрос аз религиозни или етически съображения, това е отделен въпрос, но ако се въздържате от месо, просто защото така е модерно, добре ще е да се замислите за здравето си.

Името на диетата - "СЪС СУРОВИ ХРАНИ" би направило впечетление на всеки поне малко мислещ човек. Впечатление относно това, че става въпрос за приемане или хранене на/със СУРОВА храна! Вегетарианството и веганството не са това!!! Да, там количеството на суровата храна е доста солидно в дневния режим или пък е строго индивидуално, според навиците на съответния човек. Ала хората, които изцяло залагат на сурова храна или такава, която е дехидратирана/изсушена, се наричат суровоядци. Заповятайте в темата Суровоядство, за да се запознаете по-подробно с този начин на, забележете, живот (не само хранене :!: )!!!





[img]http://gotvach.bg/files/lib/500x350/eating7.jpg[/img]

ДИЕТА С БЕБЕШКА ХРАНА

Диетата с бебешка храна, която е прилагана от звезди като Гуинет Полтроу и Дженифър Анистън, работи, само когато се ядат максимум до 14 бурканчета на ден :!: :!: . Но яденето на пюрета е незадоволително, смятат диетолозите. Преди известно време бившата приятелка на хубавеца Брад Пит – Дженифър Анистън, скандализира със своята диета с бебешко пюре. В подкрепа на бебешкия режим на хранене застана и предходната възлюбена на Брад – Гуинет Полтроу. Според изследвания на специалисти, бебешките пюренца не носят нищо добро, дори обратното – диетата с тях е квалифицирана като опасна и абсурдна.

Според испански специалисти диетичният режим на Анистън и Гуинет представлява риск за здравето на населението. Причината за това е, че няма научна основа, която да подкрепя факта, че с бебешко пюре организмът на един възрастен човек получава дори минимална част от необходимото, за нормалното си функциониране.

Като се замисли човек, то и кърмата е бебешка храна.......... :oops: :oops: :oops: :oops: сигурно някои мъже биха се подложили с удоволствие на подобна "диета" :razz: :razz: .
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Публикувай отговор