Мисля, че на децата трябва да им се обяснява какво става със света, с тях, с близките им - както приятните, така и неприятните неща. Децата така или иначе виждат почти всичко, според мен е добре възрастен да им каже истината, по възможност без много емоции. От моето детство помня какви кошмари може да роди мозъкът при липса на достатъчно информация. Т.е. да не знаеш как стоят нещата, а да си ги доизмисляш, доописваш - понякога се получава по-страшно от действителността. Така че аз съм привърженик на истината, даже и за лошите неща. Децата виждат хора, ровещи по контейнерите - как да спестим това? Близки хора умират - тъжно е, но е част от живота - да се радваме докато сме заедно, за да имаме хубави спомени след това. Смятам, че от всеки тъжен, лош, неприятен факт за живота може да се извлече поука, нещо позитивно.
Не знам какво значи да се използва език, достъпен за децата. Ако някоя дума не е разбираема, обяснявам какво значи. Разбира се, не навирам грубостта на живота в лицето на детето си, но ако ме попита или се сблъска с нещо неприятно, не лъжа и не се опитвам да увъртам. Онзи ден напр. ми вика - на Криси майка й й казала, че тя (Криси) нямала никога да остарее. Питам - ти как мислиш? А тя ми казва - не е вярно, всеки расте, остарява и накрая умира

. Предпочитам да е спокойна за това, което се случва в живота, отколкото да таи някакви нереални надежди и след това да страда, че такива глупости като вечната младост не съществуват :lol: :lol: