Запеканка с картофи, яйца и домати

Подфорум за нещата, които готвим всеки ден
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Запеканка с картофи, яйца и домати

Мнение от cchery »

ЗАПЕКАНКА С КАРТОФИ, ЯЙЦА И ДОМАТИ

Продукти:

картофи - 700 г
яйца - 5 броя
домати - 500-600 г
сирене - 100-150 г
кашкавал - 100 г
кисело мляко - половин кофичка
заквасена или течна сметана - 300-400 мл
праз или кромид лук, пресен магданоз/кориандър
подправки - червен пипер, къри, сминдух, самардала, чубрица, босилек, черен пипер
олио за задушаване, зехтин

Начин на приготвяне:

Картофите и яйцата се сваряват поотделно. Обелват се и се нарязват на колелца. На дъното на тавичка се сипва зехтин или олио, поръсва се с къри, червен пипер, черен пипер, сминдух и малко сол. Върху тази смес се нареждат нарязаните картофи. Объркват се, така че да поемат от сместа. Върху тях се редят яйцата и се поръсват със самардала и червен пипер. Върху тях се поставят също нарязаните на колелца домати - ръсят се със сол и босилек и им се настъргва сирене.

В малко олио се задушават ситно нарязания праз или кромид лук и пресен магданоз/копър. След като станат готови, се изсипват върху доматите. Поръсва се с черен пипер. Полива се с вода или бульон - най-много 1 чаена чаша.

В една купа се смесват киселото мляко и сметаната и с тях се заливат продуктите в тавата. Пече се около 30-ина минутки или до готовност. След което по желание може да се настръже кашкавал и да се върне за 3-4 минутки във фурната да се запече!
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Re: Запеканка с картофи, яйца и домати

Мнение от Kleo »

Ха! Много ми стана интересно каква ли ще е на вкус тази запеканка. Чери, рецептата твоя ли е, пробвала ли си вече ястието, разкажи ми нещо повече, моля те?
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

vihrogonche написа:Ха! Много ми стана интересно каква ли ще е на вкус тази запеканка. Чери, рецептата твоя ли е, пробвала ли си вече ястието, разкажи ми нещо повече, моля те?
О, да, Деска! Пробвах я и много хареса на мен и Момчил. Децата........... няма да ги коментирам... По принцип оригиналната рецепта не включва сирене и всички тези подправки, но аз имам определени вкусови "виждания" кое отива на картофи, яйца или домати и по този начин "обогатявам" рецептите, които ползвам.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Чери, записвам си и тази рецепта и като ми мине житният режим и захранването след него, ще я пробвам да видим ние вкъщи дали ще харесаме тази запеканка :940
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Тази вечер ще се пробвам с тази запеканка, обаче няма да се получи същата, просто не разполагам с абсолютно всички продукти от рецептата и ще се наложи да импровизирам с наличностите :222
Публикувай отговор