ЗАПЕКАНКА С КАРТОФИ, ЯЙЦА И ДОМАТИ
Продукти:
картофи - 700 г
яйца - 5 броя
домати - 500-600 г
сирене - 100-150 г
кашкавал - 100 г
кисело мляко - половин кофичка
заквасена или течна сметана - 300-400 мл
праз или кромид лук, пресен магданоз/кориандър
подправки - червен пипер, къри, сминдух, самардала, чубрица, босилек, черен пипер
олио за задушаване, зехтин
Начин на приготвяне:
Картофите и яйцата се сваряват поотделно. Обелват се и се нарязват на колелца. На дъното на тавичка се сипва зехтин или олио, поръсва се с къри, червен пипер, черен пипер, сминдух и малко сол. Върху тази смес се нареждат нарязаните картофи. Объркват се, така че да поемат от сместа. Върху тях се редят яйцата и се поръсват със самардала и червен пипер. Върху тях се поставят също нарязаните на колелца домати - ръсят се със сол и босилек и им се настъргва сирене.
В малко олио се задушават ситно нарязания праз или кромид лук и пресен магданоз/копър. След като станат готови, се изсипват върху доматите. Поръсва се с черен пипер. Полива се с вода или бульон - най-много 1 чаена чаша.
В една купа се смесват киселото мляко и сметаната и с тях се заливат продуктите в тавата. Пече се около 30-ина минутки или до готовност. След което по желание може да се настръже кашкавал и да се върне за 3-4 минутки във фурната да се запече!