Линди, благодаря за отговора..... Знаеш ли..... не знам дали са ти импулсивни решенията, но струва ми се начина, по който си ги описала - плавен, спокоен, анализиращ, е сищия онзи , с който си подходила съм това начинание ..... Успех ти желая..... допада ми много неизпадането ти в крайности, незаричането, не.....обещанието. Защото, и при мен нещата стават само когато няма натиск върху психиката.
Деско...... с теб какво става?!
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."
Тук сме ние Чери, но аз поне нещо парашутно го раздавам, хайде от тази вечер пък да е началото на края То пак са си пости, само че не Петрови, а Богородични и аз отново постя, но нещо усещам, че не както трябва. Предишните ги завърших успешно и вземах Причастие. Сега няма да го правя, а когато интуитивно реша. Иначе , относно храненето между двата поста, прегрешенията ми бяха едни морени Сега отново не ям млечни , за месото то се знае. Искаше ми се по-вече емоционално въздържание, но човек нали израства с грешките си , или нещо такова беше....дали някой ме разбира незнам...ще се постарая в последствие
Преди шансът да ви награди с голям успех,той първо ви изпитва в трудности!
Хубав, светъл празник бе вчера! Сутринта отидох на църква и запалих свещички. Дори и няколко минути да постоя в Божия храм, усещам спокойствието, което ме завладява. Не е необходимо да се парадира и говори за някаква измислена набожност. Просто е нужна искреност със самия себе си и вяра! Всъщност Вяра - с голямо "В" - защото трябва да вярваме, за да получим.....така мисля аз всъщност
абсолютно съм съгласна с горното мнение. На вчерашния светъл празник аз поставих началото на едно не само телесно, а и душевно пречистване - постене. Имам доста грехове за изкупуване и голямо желание да се откажа от някои навици и вярвам че с Божиатя промисъл ще поема по прав път, не само откъм хранене, а и откъм мислене. Моят пост ще бъде "модерен" в делничните дни сряда и петък ще се придържам към суровоязство а по време на дългите пости - към веганство. Попринцип се считам за вегетарианка, но като всеки човек и аз понякога се поддавам на изкушения.... За съжаление сред тези изкушения са точно млчните продукти - кисело мляко, сирене. Заради това на този етап правя компромис със себе си избирайки този път Божии.
Отлично знам какво е да се лишаваш от нещо желаейки го до полуда - резултатът е плачевен и буквално, и преносно...
Желая ви здраве и светлина в душите!
Привет Маги! Важно е да не се упрекваш и дори да сбъркаш - да продължиш отново. Нали знаеш - на дълъг път се тръгва с малка крачка А ти си я направила - така че смело действай! Не е лошо и да се причастиш, когато решиш, щом спазваш и църковните пости. Успех!
От днес започват 40-дневните Коледни пости, които ще завършат на 24 декември - Бъдни вечер. Коледният пост се нарича още Малка четиридесетница за разлика от Голямата четиридесетница , което е Великденския пост, обяснява БТА. Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - Божия син Исус Христос.
През Коледните пости не трябва да се ядат храни от животински произход - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Олио и вино можеда се употребяват - без сряда и петък. На Никулден - 6 декември, се разрешава консумацията на риба и вино. Изключение се прави за деца, бременни жени, болни и възрастни хора, на които са разрешени мляко и млечни продукти по време на поста.
Според духовници не е толкова важно да се спазва стриктно физическият пост, а човек трябва с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните и неволните грехове, и да потърси опрощение. От началото на Коледните пости до празника Въведение Богородично, който се отбелязва на 21 ноември, са забранени венчавките.
40-дневният Рождественски пост често е наричан още "Четиридесетница на апостол Филип", тъй като се празнува веднагаслед Деня на апостол Филип - 14 ноември. Установен е сравнително късно - в чест на Раждането на Спасителя, за да се очистят християните чрез покаяние, молитва и пост и с чисто сърце, душа и тяло благоговейно да посрещнат явилия се в света Син Божий.
Аз досега не съм постила! По ред причини. До скоро си мислех, че е защото много обичам месото, ама май по-реалната причина е..... факта, че не понасям органически забраните. Но пък погледнато от гледна точна на духовния смисъл в този режим, то има причина достойна човек да спре месото и млечните продукти за известно време. Както всички знаем, храната влияе на настроението ни. Колко от нас обаче сме се замисляли, че тя определя даже и мирогледа и отношението ни към околния свят?! Та в този ред на мисли, от известно време се улавям как искам да изместя месото от менюто си. Не съм решила нищо за постите, но поне повдигам темата и я оставям отворена .......... за онези, които са готови преди мен!
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."
Не започнах този пост, но имам време още до Бъдни вечер.
Черита, мерси за повдигането на темата!
Леки и благодатни пости на всички, започнали Коледните пости
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм
Привет от мен в темичката отново! Благодаря на Чери, че поднесе информаци ята! Изпревари ме. Аз споделям на едно друго място за поста ми, който започнах, но и тук ще пиша. Напоследък ми се насъбират толкова часове пред компютъра на работа, че като се прибера в къщи и хич не ми се отваря лаптопа. Надявам се Черитка да не ми се сърдиш, че не се мяркам често ....както бях написала в другата тема, част от сърцето ми е тук, защото срещнах много позитивни и добри хора, които ще се радвам един ден да видя на едно място.
Сега относно Коледния пост. Някак си спонтанно тази година спазих многодневните пости според Православната църква. Живот и здраве от догодина ще се постарая да привикна и към еднодневните.Не ми е трудно от към храните. Привиква се към всичко. Наистина се чувствам добре.Осмислям обаче, че наистина доста хора приемат постите като диета, а това не бива да е така. Доста важно е старанието да очистим душата си, да бъдем съпътствани от добри дела и да се постараем да изчистим от себе си негативните неща. Не на последно място, редно е след като постим, да вземем и причастие Аз също пожелавам на тези, които постят да им е лек и благодатен поста! Тук, който желае може да прочете. http://www.pravoslavieto.com/docs/post/ ... _v_bpc.htm" onclick="window.open(this.href);return false;