Привет, момичета!
Ето нещо, което предложих днес на обед и трябваше да правя пак:
Сварих елда. Много бързо увира. Измих я и пак я залях със студена вода. След като завря я отцедих и й добавих мед, едро нарязани орехи, канела. Сложих купата на масата и предложих панички, всеки да си сипе. Получих отказ, но след 3 минути голямата ми дъщеря поиска "две лъжици" да й сипя. И като се почна... нямаше и половин час и купата бе празна. Станах да объркам и останалата елда, която мислех утре да правя. Може би е добре да уточня, че тук има 11 човека, от които 6 деца на възраст от 22 до 9
По същия начин правя и жито, но слагам и ябълка. Елдата също понася, но... другия път
Тази година има и жито, и елда... за разнообразие.
Другите неща си ги знаете - сърмички, чушки, боб, питка...
Моята пуйка се получи перфектна! Допусках, че мога да се справя, но пък винаги имаше и нотка на съмнение! Еееееее в крайна сметка се справих и пернатото така се опече, че месото се разпадаше от кокалите!
КОЛЕДНА ПУЙКА
В гърдите направих общо 4 прореза - покрай гръдната кост от двете страни и по-ниско до крилата - целта беше това сухо месо да поеме от маринатата и соса от печенето. Мариновах го за 24 часа с къри, червен и черен пипер, самардала и полях с пакетче разтопено масло! Преди печене отново поръсих от тези подправки, залях със зелева чорба и върху гърдите наложих на тънки резени сланинка. Покрих със зелеви листа и после с фолио - пекох 3 часа на 180 градуса и на обикновена фурна. След което махнах фолиото и за още час смених програмата на такава с вентилатор. В края на печеното за около 20 минутки махнах зелевите листа от пуйчо, полях го със сос от тавата и запекох докато хване прекрасна коричка! Е....... ядохме до ........ .
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."
За Коледа и Бъдни вечер бяхме в свекървата,хапнахме първата вечер традиционни постни ястия,а на другата имаше домашна руска,снежанка,мезенца,баклавичка,а основното беше св.пържоли с гъби,в гювечника,с уникален сос,за който немога да споделя подробности.а за Нова година ще бъдем вкъщи пак с нея,че свекъра е на работа,смятам да приготвя баница с късмети,погача,салата-руска,снежанка и някаква свежа,пълнени палачинки за предястие,а основното ще бъде може би свинско руло с бекон,а гарнитура-зеленчуци с масло.десерта ще бъде-унгарска баклава,която рецепта искам да ви споделя:
ЗА СИРОПА:
2 кг захар,
2 л вода
ванилия и лим.кисилина.
НАЧИН НА ПРИГОТОВЛЕНИЕ:
В голяма и дълбока тава, намазнена с олио, се нареждат 1/3 от корите като всеки ред се намазнява. Върху тях се слага 1/2 от плънката и още 1/3 от корите, които отново се намасляват. Отгоре се слага останалата част от плънката и останалите кори.
ЗА ПЛЪНКАТА: Яйцата се разбиват със захарта до побеляване, прибавя се брашното с бакпулвера и смлените орехи, слага се и канелата и всичко се разбърква със шпатулка. След което се слага върху корите, отгоре корите се намазват с масло, правят се разрези и се заливат с останалата сгорещена мазнина, пече се до готовност, а след като изстине се полива с горещия сироп. Да ви е сладко (няма как да е иначе)!
Воинът на светлината не си губи времето, за да се опитва да играе ролята, която другите са избрали за него.-П.Куелю
вода - 400 г
зехтин - 2 с.л.
брашно - 600 г
сол и захар - по 5 г
суха мая - 2/3 пакетче
Начин на приготовление
Водата се загрява до завиране и се сипва в купата на хлебопекарната, добавят се зехтина, солта и захарта. Накрая се сипва брашното. Маята се добавя, когато Т на тестото спадне дотолкова, че спокойно да държите ръката си върху него. Евентуално може да се добави още малко брашно.
След като тестото се омеси и остави да втаса поне час и половина, питката се слага във фурната на 50 градуса за 20-30 минути, а после се допича на 150 градуса.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."
На Нова година ще се съберем три приятелски семейства - общо 6 възрастни и 3 деца
Утре ще напазаруваме, вдругиден ще започнем да приготвяме празничната трапеза
После ще споделя какво спретнахме трите домакини да зарадваме домочадията си
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм