За книгите

Публикувай отговор
Ver

Re: За книгите

Мнение от Ver »

dexter написа:Ето тази книга препоръчвам с две ръце :)

Изображение
Ей тази търсех всъщност, но не я открих електронна.
Може утре да се поразходя да си я купя, заедно с "Мари-Брит ...", че имам
още 4 дни ваканция :))
Аватар
dexter
Философска система

Мнение от dexter »

Ver, ако не си купила все още "Възвишение", мога да потърся файла на компютъра вкъщи и да ти го пратя. Надявам се утре-вдругиден да се доберем до Варна, че и нашето пътуване се проточи.
Прочетох "Брит-Мари...", намирам я малко по-слаба от предишните две. Но успя да ме разплаче, накрая направо си ревях. Освен нея през ваканцията прочетох "За писането: Мемоарите на занаята" на Стивън Кинг. Хареса ми, аз съм почитател на Краля. Книгата дава обяснение защо точно го харесвам - явно си падам по такъв стил на разказване на истории. Също така разбрах защо, макар да харесвам скандинавските кримки, те никога няма да ми станат любимия жанр и няма да ме завладеят така, както го правят ранните романи на Кинг.
Пиша от телефона, а това е голяма досада, така че ще спра.
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

cchery написа:Аз продължавам с книгите от списъка за лятото за 8-и клас .......... Радичков - "Нежната спирала" :plezya se :plezya se ..... Е, ако не друго, то поне знам защо Коската я чете трудно и с известна досада. Твърдо вярвам, че дете на 13 години, живеещо в 21-и век в България, не може да влезе "под кожата" на Радичков и да го разбере. Поне в разказите, които прочетох дотук - "Автострада", "Шипков храст", "Дефилето"... За мен е интересен. Даже..... почвам да ставам и леко раздразнителна, но в хубавия смисъл на това състояние.... защото съм аха на крачка от момента, в който ще разчета, ще разгадая, ще разкодирам Радичков, но все не успявам...... Това "негово бягство" възбужда интереса и любопитството ми и продължавам да чета. :)
Днес приключих с Радичков. Като междувременно прочетох и "Всеки ден в Тоскана" на Франсис Мейс. :954 Но за Радичков... не можеш да го оставиш колкото и протяжен, описателен, подробен, самовлгъбен, картинен да е... Всички разкази от този сборник имат подобна характеристика - почти не описват някакво действие. По-скоро хващат състоянията на автора при дадена случка. Уж разказва за история с него и негови приятели, другари от ловната му дружинка, съселяни, известни българи, а...... история няма - по-скоро изводи, усещания, при това не описани с епитет и съществително, което то да пояснява. А с картини. Глаголи, употрепени тотално извън прекия си смисъл. Метафори за които не мога дори и да се сетя, че са възможни. Невероятно привлекателни описания на иначе тотално грозни природни картини - но как да ги отминеш като това са състояния на човешката душа?!?!? ...... И още нещо е Радичков - новия певец на селото или певеца на новото село - и двете ще са верни!!! Прочетох своето минало всред разказите му. Прочетох себе си..... Радвам се, че имах тази чест. :)
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Ver

Мнение от Ver »

dexter написа:Ver, ако не си купила все още "Възвишение", мога да потърся файла на компютъра вкъщи и да ти го пратя.
Чудесно, ако ще мога да го кача на телефона :) :923

За Брит-Мари: аз съм до средата. Просто си харесвам Бакман.

"Всички бракове си имат лоши страни, защото всички хора си имат слабости.
Всеки, който живее с някого другиго, се научава да се справя с тези слабости по
различен начин. Човек може да гледа на тях като на много тежки мебели и
чисто и просто да се научи да чисти около тях. Да подържа илюзията.
Знае разбира се, че отдолу се натрупва мърсотия .... Но един ден някой премества въпросната
мебел и всичко излиза наяве. Мърсотия и драскотини. Перманентни белези по
паркета. Тогава вече е твърде късно..."

Ей така, чета и изведнъж нещо такова ми се набива в очите :)
Явно сега очите ми това виждат :)
Аз плаках и на "Уве", и на "Бабата" и за сега лекичко
на Брит-Мари. Знам, че няма да е съвсем леко, защото
донякъде се познах в нея ....
Ver

Мнение от Ver »

dexter написа: "За писането: Мемоарите на занаята" на Стивън Кинг. Хареса ми, аз съм почитател на Краля.
Обожавам Кинг и стила му.
Това електронно ли го намери или
е на хартия?
Ver

Мнение от Ver »

cchery написа:Днес приключих с Радичков.... история няма - по-скоро изводи, усещания, при това не описани с епитет и съществително, което то да пояснява. А с картини. Глаголи, употрепени тотално извън прекия си смисъл. Метафори за които не мога дори и да се сетя, че са възможни. Невероятно привлекателни описания на иначе тотално грозни природни картини...Прочетох себе си..... Радвам се, че имах тази чест. :)
Радвам се, че си се обогатила, Чери :)
Звучи като да ми хареса :)
Не съм чела Радичков.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

И аз не съм чела Радичков.
Засега.
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Ver написа:
cchery написа:Днес приключих с Радичков.... история няма - по-скоро изводи, усещания, при това не описани с епитет и съществително, което то да пояснява. А с картини. Глаголи, употрепени тотално извън прекия си смисъл. Метафори за които не мога дори и да се сетя, че са възможни. Невероятно привлекателни описания на иначе тотално грозни природни картини...Прочетох себе си..... Радвам се, че имах тази чест. :)
Радвам се, че си се обогатила, Чери :)
Звучи като да ми хареса :)
Не съм чела Радичков.
Ми не знам дали ..... ще ти хареса. Все пак е битова... Радичков не бяга от съвсем земното, от селото, от калта - ама буквалната кал, която е студена и цапа... От друга страна - никой няма начин да знае как ще му въздейства дадено четиво, докато не се обърне към него. :)
Ver написа: Ей така, чета и изведнъж нещо такова ми се набива в очите :)
Явно сега очите ми това виждат :)
Да, наистина.... има някаква такава тенденция около ми.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Ver

Мнение от Ver »

Неделно ми е.
Ставам, правя си кафе и си лягам пак
с книга в ръка.

Не предполагах, че ще започна деня си с рев.
Оооо и то какъв.
Последните глави от "Брит-Мари" ги прочетох
интуитивно, защото буквите бяха размазани.

Не предполагах, че ще ми бръкне толкова дълбоко.
Явно е трябвало да я прочета точно сега :)

Страхотна книга!
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Вер, обещаното заглавие, за да си го имаш тук:

"Вторници с Мори" - Мич Албом - (Един старец, един младеж и най-великият урок на живота)

https://chitanka.info/text/11923-vtornitsi-s-mori

Започнах книгата "Любовникът" - Маргьорит Дюрас

https://chitanka.info/text/23779-ljubovnikyt

Засега е обещаваща. Ще видим до края й как ще бъде.

Какво си четете вие, споделете? :940 :940 :940
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Ver

Мнение от Ver »

Мерси Деси :)

Сега съм на "Тъмната половина" на Кинг.
След като прочетох "Мемоарите ..." му,
ми се прищя да прочета и още нещо :)

Чисто удоволствие ми е да го чета :)
(въпреки, че е пространен, както и
той сам признава) :D
Публикувай отговор