Личен дневник - cchery

Споделено, откровено, съкровено
Публикувай отговор
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Re: ПРОЛЕТНО европейско турне'17 - Чехия

Мнение от cchery »

Ден 2 и 2 - ОБОБЩЕНИЕ

Здравейте. Опитах се последните 2 дена да се появя онлайн, но чешкият интернет ми е обявил бойкот. Имам проблеми да зареждам видеа от ютуб. Имам проблеми да качвам снимки. Понякога не мога дори да се логна в най-обикновени сайтове като този. А последните 24 часа като цяло бях в информационно затъмнение. Мястото, където нощувахме в Бърно, реши, че точно аз от трима ни с Коко и Бела ще "изтегля късата клечка" и нито едно от двете ми устройства - РС и смартфон няма да може да открие безжичния интернет, който имаше там. Гледам как Коко и Бела се търкалят по леглата, цъкат си на телефоните, а моят комп и тел ми се присмиват, показвайки ми, че улавят сигнала на десетки други мрежи, само не и на тази, за която имам парола :plezya se :plezya se :plezya se ...... Господ да ги поживи... ще ги сменям!!! Особено телефона - нещо... наистина сдава багажа. За последните 24 часа получих над 50 СМС-а от ВИВАКОМ с честитки за добре дошла в ЕС, където входящият ми разговор е 2 стинки, а изходящият 8. Пък реша ли и да ползвам мобилен нет в роуминг, ще си плащам по 5.90 на ден..... Казвам ви..... няма нищо по-досадно от.... СМС на Виваком в чужда държава...... Аз толкова съобщения за целия си живот досега не бях получавала!!!

Но, все пак - какво правихме последните 2 дена?!? Във вторник, наспали се вече от приключението от предния ден, тръгнахме да се разхождаме из китния и чудно красив Чески Крумлов. Градчето е малко - около 14 хиляди души живеят в него. В стария град е запазен духа на Средновековието и очарованието на следващите векове!!! Къщи с красиви фасади, характерни орнаменти по тях, малки калдъръмени улички и вторият по големина замък в Чехия - замъкът Чески Крумлов!!! Всичко щеше да е прекрасно, ако не бяха тумбите от "дръпноочковци".... казвам ви - толкова много туристи от Азия съм виждала само във Флоренция!!! Ама.... къде е Флоренция, къде е Чески Крумлов.... Направо не е за вярване на какво са подложени братята от бившия соц.... И не стига това, ами сигурно една трета от малките магазинчета за сувенири се държат от азиатци. Говорих с 1 чех, който ми каза, че това били виетнамци....., но като гледах китайската стока, която е наводнила пазара за сувенири, мога почти със 100%-ова сигурност да заключа, че китайското братство разпределя пазара тук.

И не само това - вчера пък, при посещението ни на замъка Хлубока - на около 20 км от този в Чески Крумлов, се оказа, че баш в подножието му, в една красива сграда с двор, се разполага център за китайска медицина :221 :221 ..... Край няма с тези хора... Разправях аз на децата, че преди много години, когато с майка и татко обикаляхме из Полша и Словакия, ми е направило впечатление, че 80% от населението на тези държави е синеоко и русо.... Не ми вярват!!! Ама то и как да повярват... то и аз самата вече не си вярвам!!! Чудя се да се радвам ли, че България не е предпочитана държава нито от туристи, нито от финансисти...... да не говорим за инвеститори?!?! Ще си запазим националния облик, ама .... мечки главите ни ще ядат, ако говорим за бъдеще!!!

Но да не се разпилявам, че полунощ е близо, пък аз днес пак шофирах - Бърно - Прага!!! Да, сега сме в Праха......, а утре се очаква да акостираме в Пилзен.... Доста път изминахме.

Но, нейсе - връщам се на Чески Крумлов. Градчето е уютно, разположено по протежението на криволичещата Валтава, заобградено от красиви хълмове. Панелките от соца развалят гледката, но поне са санирани, боядисани, цветни и красиви. А и.... като "дръпнеш" към стария град, въобще не се сещаш за годините на соца. Напротив, радваш се, че по-доброто, по-стилното, по-смисленото от историята е останало, а именно - древността, Средновековието, Ренесанса и т.н.

Замъкът на това малко градче е умопомрачителен с историите, които може да разказва - построен някъде през 13 век, той е приютявал не една могъщи и известни фамилии и техните семейства - Розенберг, Шварценберг, Егенберг... В него има запазени килими за стени от началото на 17 век!!!! Обзавеждането в помещенията превежда туриста от Ренесанса, през Барока та до началото на 20 век. Два са много любопитните факти, с които екскурзоводът ни впечатли (сигурно е имало и още, ама.... английският ми позволи да узная само 2 :221 ). Фамилията, притежавала замъка през 17 век - май беше Шварценберг, си е позволявала лукса да обядва със стриди :idea: :idea: !!! Представете си.... къде е Чехия, къде е Средиземноморието, откъдето са идвали тези деликатеси!!! Поднасяли са им ги върху лед и сняг от планините.

Другата история е за съпругата на един от владетелите на замъка. Мъжът ѝ я е малтретирал - биел, заточвал в кулите из замъка, влачил по килимите и т.н.. Тя е писала писма до баща си с молба да дойде и да я прибере, но той е бил военен и постоянно е бил някъде, откъдето не е можел да се върне за нея. И така дъщерята е останала до края на живота си със съпруга-бабаит. На смъртния си одър този кретен е имал наглостта да ѝ поиска прошка. Тя му отказва и тогава той я проклина.... Заради това проклятие вече близо 3 века духа на жената живее и броди из замъка :954 . Не го срещнахме, но май и кураж нямам за подобни "забавления" :lol: .

В във всички помещения на замъка имаше изключително красиви аранжировки на лалета във вази...., но снимането беше забранено... В албума, към който ще дам линк след малко, ще видите и снимките ни от музея с кривите огледала в Чески Крумлов. :lol: Беше много забавно да се изгубим из лабиринта с огледала, а и да се видя (най-сетне в този живот :mrgreen: ) с дълги и слаби крака :1062 .

Времето за Чески Крумлов, така добре отброено от безмилостния часовник, изтече. Сряда е и ние потегляме към Бърно като пътьом ще минем да разгледаме и замъка Хлубока край Ческа Будейовице. Тръгваме, вече добре въоръжени с точно 3 навигации за смартфон и една книжна карта в ръце. Нищо, че пътят до Хлубока е кратък и всъщност доста ясен дори за мене.... Това въобще не ми пречи вместо Хлубока над Валтава да задам на навигацията Брашов над Валтава и озовавайки се в Брашов да се чудя къде мама му стара е този проклет замък?!?!? Защото околността около градчето се вижда прекрасно, но явно, че.... някаква магия крие прекрасния замък от нас. В рамките на долу-горе половин час Коки откри моята грешка.. и ние продължихме пътя си....

Хлубока е красив, бял лебед, кацнал върху едно възвишение!!! Замъкът е бил предекориран от своите собственици и така е сменил вида си от ренесансов на бароков. Помещенията бяха богати на красиви драперии, изящно резбовани тавани, огромни килими за стени, тежки и скъпи мебели и всякаква пищност, каквато можете да си представите!!! Ако можете, де.... Аз след Версай си мислех, че вече нищо не може да ме впечатли, но Хлубока ми хареса!!! Неговата градина точно както и градината на замъка Чески Крумлов тъкмо се събуждаше от зимния си сън. Всички дървета пускаха плахи зелени листенца - да проверят дали вече е достатъчно топло, че да се покажат целите. Тревите бяха наболи в ярко зелено, а зюмбюлите, нарцисите и лалетата, ех..... моя голяма радост :) :) ! И на този фон, десетки или стотици птици пееха в луда надпревара най-радостните си песни. Въздухът - кристално чист. Тишината на природата извън големия град. Свежестта на ранната пролет и прекрасните птичи песни..... Ако можех, щях да остана в тези градини завинаги!!! ЗАВИНАГИ!!! И да си садя и аранжирам лалета и зюмбюли!!! Много лалета. И много зюмбюли :lol: . Най-разноцветни и и възможно най-ароматни... Красиви и нежни дарители на настроение!!! :954

Снимахме каквото снимахме, и трябваше да тръгваме към Бърно. Все пак имахме около 200 км дотам. И ако само знаехме..... какво ни чака...., щях да обърна колата, да се засиля към Прага и никога, повтарям НИКОГА повече да не си помисля за чешка магистрала!!!!!! Хора, ако си мислите, че в Бг имаме проблем с магистралите!!!! Че били на "бабунки" и с неравности! Че се ремонтирали, разбираш ли!!! Че ставали задръствания по тях...... То аз веднага ще ви "забия" следния въпрос - при това негативно мнение към българската ни реалност, как ще коментирате изминаването на 95 км по магистралата в участъка Жихлова-Бърно за 3 часа?!?!! Не.... не съм кофти шофьор. Всъщност.... съм превъзходен водач на МПС. Но най-вече в случаите, когато на МПС му се предоставя път, по който да върви!!! В случая с този участък от 95 км повечето време стояхме в задръстване, заобиколени от по още една лента вляво и дясно със спрели коли.

Аз, разбира се, вече се чудих кой селски път да избера само и само да се движа и на първата отбивка, отнасяйки една камара освирквания, си пробих път в лентата вдясно и се шмугнах към отклонението. За да изляза след 3-4 минутки обратно на магистралата, защото това отклонение водеше само и единствено към място за почивка и пикня...... Т.е.... беше си отбивка за почивка. И така, покарах си на спокойствие точно 3 минутки, след което "стак"-нах чинно пак на същата магистрала, пак в компанията на същите коли и се заредих с търпение.... В липсата на всякаква алтернатива какво да се прави, с децата предприехме отчаяната мярка да..... се редуваме да четем на глас книгата на Бела от английската школа, която тя има за домашно за пролетната ваканция - да я чете и превежда. Книгата е "Маската на Зоро" :1069 ..... Що да не?! То при тая скука на пукащата се по шевовете магистрала, трябва да ви кажа, че латино-американската сапунка за Зоро ми се стори изключителна!!!! Разбира се, книгата е към своя край вече :221 .

Пристигнахме в Бърно и чак там на място разбрах какво с точност означава следното: "Sure you can park your car somewhere arround the block. The parking spaces are here for free, but it is usually kind of tricky to find a free spot. " Трики ли?!?! Направо се оказа цял номер да намеря къде да завра бароковия оркестър......, защото.... тая запетайка, опелът Мерива, марива или каквото и да беше, си има от онези аларами, дето ти пищят, когато колата се окаже твърде близко до нещо у което може да се задере или направо удари!!! А, когато ти се наложи да я навреш на място, което с известни усилия би могло да побере едвам бебешка количка, ха познайте дали все още не ми се причуват валдхорните от снощи?!?!

Но.... това беше само първа част от изненадата на Бърно. Втората......., е втората се оказа мястото ни за настаняване - студентската квартира на трима млади чехи!!! :1062 Не, бе..... , не избързвайте - хич даже не си търся развлечения!!! В представянето на това място, а и всичките 19 коментара от вече посещавали го туристи, нямаше въобще споменато за.... квартира, студенти или нещо подобно. Още повече и за общи тоалетна и баня :955 :955 ..... А и хазяинът (един младок) ми написа следното, когато правех уговорката за настаняване:

"Hi Aneliya,

I will be very happy to accommodate you and your children....."

Ти може и да си хепи, ама.... аз не съм ползвала обща тоалетна и баня точно от студентските си години, което беше преди 20 години!!! Но по-интересното тук беше изненадата на Коко и Бела - те пък съвсем, ама съвсем не са чували за подобни условия на живот.... където и да сме ходили досега, местата винаги са били поне 2-3 пъти по-класни...... :955 :955 Както и да е - за една нощувка биваше!!! Но преди нощувката трябваше да хапнем нещо. Аз честно казано бях много изтощена, но..... имахме по-малко от 24 часа да видим Бърно, така че излязохме на вечерна разходка. Градът е чист, просторен, спокоен и много готино осветен... Почти през 20 метра се четат табели на заведения, върху които пише "винотека" или "пивотека" :1069 , а тумби млади хора седят и пушат пред тях... Бърно, всъщност, е градът на младите, на студентите - тук има доста университети!!!

Ние пообиколихме, но бяхме доста уморени. И когато накрая намерихме ресторант, който ни хареса и понечихме да влезем, с изненада, но и с усмивка установихме, че неговото име беше "Варна"! :954 ..... Пробвах да завържа разговор с барманката, за да ми каже откъде идва името на ресторанта, при което тя ми обясни, че било име на български град!!! Сериозно?!?!?!?!..... :221 Тъкмо това си помислих и аз, де.... ама ми се щеше да знам как точно и защо всъщност някой е кръстил заведението си на името на нашата морска столица... Обаче, да ви кажа - отказах се да питам! След като 4 пъти, по 4 различни начина, с 4 различни израза на английски се опитах да обясня, че ние сме българи, че идваме от България, че нашата националност е българска и че държавата, на която сме граждани, е България, се предадох... Направо ми беше все тая дали женицата разбра Унгария, Бавария или България. Ако ще даже и Пактистан... Идеше ми да ѝ обърна една халба на кухата глава и да си ходя.......

Кухнята на "Варна" не работеше и поради тази причина "Зелената котка" отсреща ни приюти, нагости и в моя случай - напи :221 :221 ..... Прибрахме се при студентчетата и заспахме за броени секунди....

Очаквайте продължение, ама и аз не знам кога...... Пускам албумите със снимки от втория ни ден в Чески Крумлов и от замъка Хлубока.

Чески Крумлов - https://goo.gl/photos/1Ng2hYGkCmyFEwD17" onclick="window.open(this.href);return false;

Хлубока - https://goo.gl/photos/1M9wL2tqbVcjQ3wh7" onclick="window.open(this.href);return false;
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
ellis_stoyanova
Със словото напред

Re: Личен дневник - cchery

Мнение от ellis_stoyanova »

:923 Тази сутрин деня ми започна с твоя разказ...
Воинът на светлината не си губи времето, за да се опитва да играе ролята, която другите са избрали за него.-П.Куелю

[url=http://postimage.org/][img]http://s28.postimg.org/5aihn4da1/335730_priroda_zima_zakat_doroga_krasnyj_192.jpg[/img][/url]

Има само един път към щастието:

да престанеш да се безпокоиш за нещата, които не са подвластни на волята ти.

Епиктет
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Добро утро, Елисче!!! :954 :954

И моят ден започна с твоя коментар! :923 Желая страхотен Велики Петък...
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Аватар
cvety_rz
Влюбена във вятъра

Мнение от cvety_rz »

Оооо, Чери, много ти ходят дълги крака да знаеш :1028 И ти к'во видя се така в огледалото и хайде на квартира с мади студенти а, че и с обща бяня и тоалетна :1062
Както винаги при вас е динамично, различно, весело и на моменти не до там весело :954
Вярата не прави нещата лесни, прави ги възможни!
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

cvety_rz написа:Оооо, Чери, много ти ходят дълги крака да знаеш :1028 И ти к'во видя се така в огледалото и хайде на квартира с мади студенти а, че и с обща бяня и тоалетна :1062
Както винаги при вас е динамично, различно, весело и на моменти не до там весело :954
:1062 :1062 :1062

Ами, да.... малко изпадам в конфузни ситуации по време на тази екскурзия, но съм изключително горда - сама я планирах, сама я организирах, резервирах и купих всички билети и нощувки....... Обикновено двамата с Момчил ги вършим тези неща, но този път бях сама. И имах само 2 дена за това... иначе нямаше да ходим никъде. Аз съм доволна.

Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

ПРОЛЕТНО европейско турне'17 - Чехия

Мнение от cchery »

Ден 4 и 5

Пускам без редакция - нямам време за това сега. Моля да бъда извинена за грешките.

Бърно и Прага!!! Ако трябва да съм честна, на това място ще посоча моята първа истинска грешка в тази екскурзия - ходенето ни до Бърно!!! Имам поне 2 причини да твърдя, че тук сгафих. Първо - Бърно е по-скоро градът на младите, на студентите, отколкото туристическа дестинация. Да, у всеки български почитател на бирата, словосъчетанието старобърно предизвиква активно слюноотделяне!!! Особено, ако бирата е директен внос от Чехия - да, има такъв у нас!!! Иначе рискът да пиете Загорка е немалък! И при все - Бърно е много по-подходящ за млади и стари авантюристи, които искат да се потопят в атмосферата на нощните забавления, обилно гарнирани с прясна наливна бира. Всяка крачка, която ви доближава до стария град, е придружена от табели и светещи реклами на малки и големи кръчми. Повечето от тях се намират на приземен или направо подземен етаж. Отваряш вратата и първото, което усещаш, е миризма на застояло, на мухлясали стени и алкохолни изпарения :lol: . И не, това не е отблъскващо, защото всъщност.... тези места са много добре поддържани, пълни са с хора, които пият и се веселят. Добре осветени са - не приличат на дупки, предлагат минимум по 3-4 типично чешки ястия и .... колосално количество наливна бира!!! В ЗАВЕДЕНИЯТА В ЧЕХИЯ ПУШЕНЕТО Е ЗАБРАНЕНО - и аз видях само една кръчма, в която тази забрана очевидно се пренебрегваше. Сега ще ме питате - ама ти да не би да си обиколила хилядите кръчми на Чехия?!?! Не! Естествено, че не. Но, имайки предвид това, което ви написах за общия вид и състояние на кръчмите в Бърно, че и в квартала на Прага, където беше апартаментът ни за нощувка, повечето от тях не бяха никак подходящи за майка с 2 деца :1062 :1062 . Доста опулени погледи видях, когато аз, Коки и Бела влизахме и си търсехме подходящото място за вечеря. И да бъда честна - ние бяхме единствените в такъв състав на компанията - майка с деца :221 :221 .

Така или иначе, ние бяхме в Бърно и имахме малко време за него - толкова, колкото да се разходим из красивия парк на хълма, на който е кацнал замъка Шпилберг. В този замък се помещава Градския музей на Бърно. Могат да се видят и затворнически стаи и кулите му, но ние нямахме време да влизаме в тях.

От замъка или по-скоро от височината на хълма, където е разположен той, се виждат като на длан красивия Бърно!!!! И всъщност точно тук контрастът между старата му част, "дом" за сгради с ефектни, богати и красиви фасади, и панелните квартали в покрайнините е най-ярък!!!

Изображение

Изображение

Албума със снимки от Бърно - https://goo.gl/photos/4sDdCdG9zRPhKyny8" onclick="window.open(this.href);return false;

Време е за "перлата" в короната на Чехия - златна Прага! :954 Трябва да отбележа може би 2 важни неща за начина, по който се чувствам тук в Чехия. Първо - не чувствам тръпката, която винаги ме съпровожда, излизайки в Европа - няма го лекото притеснение, премесено с по-висок адреналин отивайки в западноевропейски държави като Франция, Италия, Германия, Англия... Дали защото съм такъв човек или пък дълбоко в гените ми от самото ми раждане е заложено да се чувствам по-потисната, а може би пък защото последните 27 години от българската ни история не ми дават нито един повод за национално самочувствие, но винаги съм подхождала с разбиране и съм давала предимство на изброените горе 4 държави по отношение на история, бит и напредък. От друга страна - дали съм давала или не предимство на някого, няма никакво значение, когато всичките им забележителности, които съм посетила, говорят сами за себе си... Тези държави имат славна и велика история. Имат своите изключителни исторически личности, представители на изкуството, науката, литературата, мореплаването и военното дело...... Ние имаме 500 години забрава, черни забрадки и наведени глави!!! А когато стане време да отдадем своята почит на Левски, съм чувала изречения от сорта "оф, нещо не мога да се организирам за това", имайки се предвид да отидеш и да сложиш едно макар цветенце на паметника на героя... Но това е друга тема.

Отклоних се, а много искам да напиша и другото важно нещо, което е моята наслада в Чехия - тук се чувствам добре. На мястото си. Чувствам страната и нейните жители много близко до мен. Има топлина, има я невидимата нишка на връзка помежду ни, изключваща надменното превъзходство на западна Европа!!! С чехите ни свързват много неща от една обща история, случила се обаче на 2 различни места, отдалечени помежду си на повече от 1000 км. Те са славяни. Ние - също. Те бяха социалистическа държава, ние - също!!! Всъщност, от всичките бивши соц, най-близки лично аз чувствам чехи, словаци и поляци. Русия - и преди, и сега тя си е диктатор и имперска сила, боравеща с не по-малка преднамереност, когато става въпрос за завоевателни мераци и умишлено унищожение на националности. Виж, ако ние българите, чехите, словаците и поляците, трябва да мразим някого силно, ще имаме един много общ проблем - да изберем кое е по-голямото зло за нас между фашистка Германия и комунистическа Русия.....

И ей така, в размисли и страсти и най-вече добре подкрепени от все по-завързващата се драма в сапунката "Маската на Зоро" от книгата на Бела :954 , ние тримата поехме наново по чешката магистрала. Този път посоката беше Прага и пътят обратно беше пълна противоположност на този от предишния ден. Нито едно задръстване, нито едно забавяне..... Нищо. Мога смело да кажа, че даже не разбрах как стигнахме до този прекрасен град. Провинцията на Чехия - но моля за внимание при тълкуването на думата "провинция"! Аз в тази дума никога не допускам да има дори най-бегла отсянка на презрително и подигравателно отношение, още по-малко пренебрежително или унизяващо достойнството значение към хората, които населяват тези места, както много често срещам софиянци да го правят!!! Значи - София има толкова малко поводи за гордост, сравнено с Европейските столици, че е по-добре да провери в речника на българските думи значението на следните думи - "гордост" и "горделивост"!!!!

Прага е конгломерат!!! Прага е невероятната съвкупност от понасящи се и невоювящи древна история и съвременен соц :1069 . По-новите квартали, през които минахме, и които са изцяло панелни, са едни красиви предградия. За нас, идващите от друга соц държава, е пределно ясно, че това са панелни блокове, но те са така добре и изцяло санирани и боядисани, че други хорица, непредполагащи до какво един комунизъм може да доведе :1062 , едва ли се досещат. Най-много да заключат, че изобретателната им грозота :lol: (защото един панелен блок дори и с прекрасно оправена фасада пак не е красив - пък в компанията на десетки негови събратя, положението става нетърпимо грозно) е дело на тежко пиянство, последвано от пълната забрава на нечовешки махмурлук на главния им архитект!!! А то тук в Чехия въобще не е трудно да препиеш. :1069

Но, когато си в Прага, е най-добре да напуснеш бързичко по-крайните квартали по посока стария град и замъка Храдчани!!! Всяка стъпка там, повярвайте ми, всяка стъпка по тези стари улици, обрамчени със сгради в различни стилове, те кара да се връщаш в Средовековието, да вдъхваш от въздуха на свободата през Ренесанса, да чуваш звънтенето на метала на сабите на рицари и владетели.... Старият град, Карловият мост..... замъка, високите кули на храмовете, които пробождат небето с острите си като игли върхове, почернели статуи и декоративни орнаменти по фасадите.... това всичко е история, която иска да ти говори!!! Стига.... да можеш да я чуеш!!! Но повярвайте ми..... десетките хиляди туристи, с които вчера се побутвахме, подритвахме, настъпвахме из Прага.... дори не знаят защо са тук. Всички се сливаме в едно огромно море от човешки тела, чието бавно течение ни влачи през Карловия мост към Храдчани и обратно. И добре, че има опция за отклоняване от човешката маса, защото тогава човек може да попадне на китните малки великденски базарчета, където тежко тежко се пекат огромни бутове с пражка шунка, а в необятни казани се приготвя типичното за Чехия ястие "халушки" - варени картофи, кисело зеле на много тънки ивички и бекон.

Не сме разглеждали нищо по-специално в Прага - просто си обещахме да се върнем тук много скоро - дори още през септември. :954 Но все пак разходката в Прага имаше своята сладка (повярвайте ми наистина сладка :954 ) кулминация - музея на шоколада. :lol: :lol: Коко и Бела просто се разтопиха от удоволствие... и не само!!! Имаше си възможност за консумация на корем на.. 3 вида белгийски, 1 вид виетнамски и още един вид шоколад :221 ..... Разбира се, имаше и шоколадова работилница, където ни показаха как се прави белгийски шоколад, а накрая ни дадоха и да го изядем :lol: :lol: :lol: Толкова много усмивки и щастие не бях виждала от началото на това пътешествие :lol: :lol: :lol: . Но най-голямата изненада предстоеше - да видя името на моя роден град Горна Оряховица като част от историята на шоколада в България!!!

Днес..., е време е да ви оставям - след около час и малко ни почва тура из подземията на Пилзен, където вече сме. А след 3 часа и половина започва 100-минутната обиколка на пивоварната в Пилзен, в която консумацията е не просто включена, а задължителна :1069 :1069 .

:627

Снимките от Прага (за съжаление нетът не е особено добър и не можах да кача снимките от Музея на шоколада) - https://goo.gl/photos/HQLgFxaQ6PSB9Gy57" onclick="window.open(this.href);return false;

Аватар
cvety_rz
Влюбена във вятъра

Мнение от cvety_rz »

cchery написа:
cvety_rz написа:Оооо, Чери, много ти ходят дълги крака да знаеш :1028 И ти к'во видя се така в огледалото и хайде на квартира с мади студенти а, че и с обща бяня и тоалетна :1062
:1062 :1062 :1062

Ами, да.... малко изпадам в конфузни ситуации по време на тази екскурзия, но съм изключително горда - сама я планирах, сама я организирах, резервирах и купих всички билети и нощувки....... Обикновено двамата с Момчил ги вършим тези неща, но този път бях сама. И имах само 2 дена за това... иначе нямаше да ходим никъде. Аз съм доволна.
:524 :326 :524 :326 Чери, ако аз бях на твоето място екскурзия със сигурност нямаше да има! Просто не ми стига куража да го напрая :oops: Възхищавам ти се!
Вярата не прави нещата лесни, прави ги възможни!
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

И аз като Цветката :922
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Аз пък......... ви ОБИЧАМ!!! :922 БЛАГОДАРЯ!

Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Честит Рожден Ден, Цветна моя Приятелко! :954 Желая ти Здраве и Щастие! Все така да си жизнерадостна, с буйна кръв и неспокоен дух! :329 Продължавай да вървиш решително и храбро по Пътя си, да даряваш Любов и Обич на близките си, и срещай много Добро, докато тичаш с Вятъра! Толкова много те обичам! :923 Приятно празнуване на годишнината ти, в съчетание с Великден!

И малко музичка за душата:

[youtube]KWbcL08g_68[/youtube]
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Мила, моя Деси, благодаря ТИ!!! Единственото, което мога да ти обещая със сигурност, е че ще си остана все така шарена.... Иначе... всъщност не бих могла да живея!!! :329

Публикувай отговор