Разговори за малцина през новата година (2019)

Свобода на словото
Заключено
Аватар
Нели
Философска система

Re: Разговори за малцина през новата година (2019)

Мнение от Нели »

ellis_stoyanova написа:Ние с Нели без малко се разминахме,за което се извинявам много,но колежката миналата седмица реши,че ще ходи на екскурзия в Италия и останах сама в офиса.Но какво да се прави...ще има и друг път,знам си
Чери,страхотни снимки и вярвам че си изкарвата чудесно.Нелка,разкажи и ти
Ели, нищо, че се разминахме. Ще има за следващия път. :954
Все пак сега за мен си и глас, не само текст, който чета тук. При това много приятен и младежки глас. :954

(За тези, които не са се досетили досега - с Елис се чухме, но не успяхме да се видим.)

Веднага разказвам. :1062
Нашето пътуване с Ани не изпълни цялата "програма максимум", която бях замислила, но изпълнихме голяма част от плана. Наложи се да тръгнем с половин ден по-късно и затова си спестихме Крушунските водопади и Плевен, покрай който минахме транзитно. От Варна отидохме направо в Селановци, община Оряхово, където беше конкурсът, за който се класира Ани. Селановци се оказа най-голямото село в България и макар да е в община Оряхово, е по-хубаво и по-благоустроено от общинския си център. Даже в училището, което е домакин на конкурса, има ученици, които пътуват от Оряхово, заради учителския екип! Училище "Никола Вапцаров" се оказа с логопеди и специализиран кабинет, ресурсни учители и т.н.
Каква беше изненадата ни, когато директорката на училището - домакин ни посрещна лично, разведе ни из училището и изпрати човек да ни придружи до мястото ни на настаняване! А настаняването беше по домовете на хората от селото. Озовахме се в дома на пенсионирана учителка от детска градина, загубила съпруга си на Нова година, която освен нас с Ани посрещна в дома си още четири човека, а предния ден при нея бяха отишли и двете ѝ дъщери, единия от зетьовете и тримата ѝ внуци. Тази жена и дъщерите ѝ не позволиха да вечеряме в ресторанта на селото или в Оряхово с думите "У дома храна има!" и ни нахрани с най-вкусната и богата вечеря. Настани ни в затоплена и чиста стая, сутринта ни посрещна с богата закуска и кафе, на тръгване ни подари по едно шише домашна ракия, варена от съпруга ѝ, и ни заръча да ѝ се обадим, когато пристигнем.
На следващия ден се проведе самият конкурс, като организаторите се бяха погрижили да има съпътстваща програма за родителите и учителите, които придружават децата. През целия ден бяхме обгрижвани, настанени и нахранени, получихме подаръци и нови приятели. В крайна сметка Ани беше класирана на трето място в своята възрастова група, която е от 5-ти до 7-ми клас. Като се има предвид, че тя е още в пери клас, това си е сериозно постижение. Представете си, Ани се оказа призната философка! :222
Искам специално да отбележа нещо, което много ме впечатли в Селановци - единодействието на хората. Два дена виждах това и два дена усмивката не слезе от устата ми, защото това не може да не те зарадва. В цялото събитие участваха училището-домакин, читалището, кметството, общината в Оряхово, децата от училището и хората от селото. Заедно. Дори не разбирах кой от коя "структура" е. Просто във всеки момент имаше някой, който да се грижи за нас и винаги имаше към кого да се обърнем. А и всичко беше организирано чудесно.
Другото, което много ми хареса там са децата. Да, в това село има деца! Доколкото разбрах това се дължи и на АЕЦ Козлодуй, където работят доста хора от селото. Село с живот, взето като от друг свят или по-точно от други времена...
Картини и емоции от Селановци можете да видите в моя албум със снимки, както и на страницата във Фейсбук на читалището на селото, където също има мои снимки (някои от които са само там). Дори само за да видим едно толкова живо село с такива Хора, си струваше да изминем целия път!

А ние всъщност видяхме още неща. :1216
След Селановци се отправихме към леля ми, която преди живееше във Видин, но сега е в едно село на около 3 км от границата със Сърбия - Салаш. И така, маршрутът беше Селановци - Оряхово - Козлодуй - Лом (с кратка спирка за кафе) - Белоградчик - Салаш. Салаш ни посрещна с гледката на заснежените върхове на планината, а леля - с топла храна и запалена печка в стаята, където щяхме да спим. От няколко години в Салаш живее и една от дъщерите ѝ и моя братовчедка, която не бях виждала от около десет години. Така че успях да се видя и с нея.
Освен срещите с близките, успяхме да видим и Калето - крепостта на Белоградчик и прочутите Белоградчишки скали, пещерата Магурата с единствените в България праисторически рисунки (които в последните две години бяха затворени за посещение и се очаква скоро отново да бъдат недостъпни), пещера Венеца до с. Орешец (която е на около 15 км от селото, в което прекарвах летата си като дете, но тогава е била с циментиран вход, за да няма вандализъм и е отворена за посещения през 2015 г.), родното село на баща ми и полуразрушената къща от детските ми лета, както и единствения ни жив роднина, постоянно живеещ там, Велико Търново (вече на връщане) и Хотнишкия водопад (ей така, за разкош). Кадри от тези места има в този албум.

Прибрахме се вчера вечерта, заредени с щастие за дни напред. Хубаво е. Просто е хубаво. :954
"Когато всички мислят еднакво, никой не мисли достатъчно" Уолтър Липман
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

И на мен ми стана хубаво, топло, уютно, след като те прочетох, Нели :922
Сега ще гледам снимки във Фейсбук :222 и твои, и на Черита :329
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Аватар
Нели
Философска система

Мнение от Нели »

Чери, аз също проследих вашето централноевропейско пътешествие. И Виена, и Братислава са на практика единствените места, където съм ходила повече от веднъж и имаше какво да видя всеки път. И, да, кухнята в Словакия е много, много вкусна! Бирата не мога много да я оценя, защото много рядко пия бира, но там пих и още как! :1211
Много ви се радвам на хубавите пътешествия! Ще чакам завръщането ви, за да разказваш.
И, ако ми позволиш, едно наблюдение - снимките, на които те няма, са по-хубави като снимки, отколкото тези, на които си ти. :1062 Имам предвид, че когато ти снимаш, кадърът е по-хубав (дано Момчил не се обиди). Започваш да страдаш от "болестта" на фотографа - той самият не получава толкова хубави снимки от другите, колкото те от него. :mrgreen:
:954
Аватар
Нели
Философска система

Мнение от Нели »

Днес отидох на италиански след три пропуснати урока и... забравила съм всичко. След пътешествието с Ани италианския ми е излязъл от главата. А като гледам календара, ще пропусна още 5-6 урока. Направо половината курс! Дано нещо да науча все пак! :1062
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Хей, добър вечер на всички :954 :954 :954 . Да, може да е неделя. Да, може и да е 9 вечерта..., но пък какво - ето ме тук :923 :923 .

Мда, нашето пролетно европейско турне приключи в 0:15 минути вчера :954 . По това време след половинчасова много неприятна турболенция, започнала съвсем в началото на полета ни от Братислава към София, си кацнахме по живо, по здраво.... Едва ли някога ще успея да свикна с летенето - признавам си, че ме е страх всеки път, щом се кача в самолет. А когато се случи и турболентна зона..., е тогава съжалявам горчиво... Както и да е - това е минало, че и заминало.

Ние изкарахме много добре на екскурзията. Както винаги основното в нея беше почти необичайната ситуация да сме само четиримата по цял ден заедно :) :) . Каквото и да си говорим (че и залъгваме), много малко са дните в годината, в които сме си само ние. Най-хубавата част за мен е начина, по който Коко и Бела се държат един към друг.... Търсят се, комуникират, разизскват, правят някакви неща заедно.... Реално у дома те трудно се засичат, камо ли да им се случва нещо подобно. А и като добавим "душманите" - компютъра и телефона... :1053 :1053 :1053

От двата града, които основно посетихме, без никакво съмнение слагам Братислава по-напред в класацията ми за любими градове. По някаква особена причина, която не успях да разбера напълно, Виена не ме впечатли... И съм съвсем сериозна. Нашите приятели, с които се срещнахме там, казаха да се върна отново през лятото, когато градините и парковете на Виена цъфтят и се къпят в зеленина, фонтаните работят, а слънцето разтваря ароматите във въздуха. Сигурно е така..., но разочарованието ми от музея на шоколада, музея на мъченията, че дори и Пратера са съвсем реални.... Убедена съм, че не уцелихме кои музеи да посетим. От друга страна посещението на замъка Шонбрум си заслужаваше единствено в частта, която включваше обиколка на покоите на австрийските монарси... Т.нар. портокалова градина, Privy garden, тераса с пергола и лабиринти бяха... едно голямо нищо... нищо за разглеждане. В добавка на това е и недобрата австрийска кухня...

На фона на всичко това Братислава ни прегърна със спокойствието на голям, но не туристически окупиран град. Старият град е обширен и липсата на орди снимащи японци ми помогна да се потопя в атмосферата на вековете, които сградите му носеха. Крайбрежната алея на Дунава със стотиците тичащи по нея, страхотната бира и още по-вкусната словашка кухня... мммм - ами честно казано замислих се дали не бих искала да живея там. :954

Прибрахме се заредени, отпочинали и готови да почнем пак отначало... поне до лятната ни ваканция. Още вчера в събота трябваше да пътуваме до Етрополе за мача на Коки, а след него да се върнем бързо в София и с Бели да отидем до зала "София", където течаха финалите на международния турнир по художествена гимнастика "София къп" :954 . Родителите на Момчил бяха на гости на брат му в София, но ние определено нямахме сили за нищо повече вечерта освен да се въргаляме по диваните и да почиваме.

Днес пък с Момчил си бяхме запланували по едно дълго бягане и отидохме да тичаме заедно в градината на двореца Врана :954 . Беше супер!!!!! Цъфнали дъхави сливи, многоцветната иглика пъчеше цветчетата си като парички върху зелената трева, магнолия в бяло и магнолия в цикламено, жълтоцъфтящи храсти, много птички и спокойствие.... Е, да - то пък струва пари - входът за парка е 5 лв на човек :1052 . Но поне тичахме с кеф. А следобедът ми мина в гледане отново на художествена гимнастика :lol: :lol: - първият за сезона голям турнир - т.нар. Световна купа, която ни донесе 2 сребърни и 1 златен медал....

ВЪОБЩЕ... мисля, че последната седмица мина повече от интересно и интензивно.

Нелка, с огромен интерес и още по-голяма почуда прочетох всичко, което си писала за село Селановци. Като тръгна оттам, че през живота си не бях чувала за това село, мина през изненадата да има живо и пълно с млади хора село в България, ще завърша и с възхищението си на такова място да има учебно заведение, което е притегателен център за общинския център, в който се намира :1139 :1139 . Благодаря ти, че сподели за това - вярвай ми... вече планирам да пътуваме дотам, за да видя това българско чудо и със собствените си очи.

ПОЗДРАВЯВАМ АНИ И ТУК ЗА УСПЕХА В СЪСТЕЗАНИЕТО ПО ФИЛОСОФИЯ!!! :954 :954 Някак си... това не ме изненадва и знаеш ли защо?! Ами ти винаги си споделяла нейни думи към теб или заключения от нещо дочуто, от нещо видяно... Ани винаги е блестяла с остроумие и наблюдателност. :923

Благодаря за комплимента за моите снимки :954 . Виж за тези, на които аз съм снимана..., ами така е - и аз хич не се харесвам на тях, но това ми е единственият шанс да доказвам, че и аз съм ходила на съответното място :1062 :1062 . Що се отнася до твоите албуми със снимки - ще ги разгледам утре, когато очите ми не са така уморени, както е в момента.... С опитното око на човек, който вече е минал фотографски курс, смятам, че всъщност детайлите са същността им :) .

И междудругото - не вярвам да си забравила много от италианския език :954 .

Ели, Деси, Цвети, вие как изкарахте тази пролетна ваканция на децата?! Някоя ще мине ли да сподели :954 .
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Нели
Философска система

Мнение от Нели »

cchery написа: Благодаря за комплимента за моите снимки :954 . Виж за тези, на които аз съм снимана..., ами така е - и аз хич не се харесвам на тях, но това ми е единственият шанс да доказвам, че и аз съм ходила на съответното място
Ани, аз ТЕ харесвам на снимките. Коментарът беше за самите снимки като композиция и т.н. Когато ти снимаш хората, ги поставяш в центъра на вниманието и именно това ми липсва на снимките, на които ти си снимана - малко повече от теб. :954
Аватар
cvety_rz
Влюбена във вятъра

Мнение от cvety_rz »

Чери, при вас както обикновено е динамично и забавно. Радвам се ,че сте доволни от екскурзията си. Мен Виена си ме очарова и двореца също. По спомен ходихме към края на май и градините бяха прекрасни. Имаше и много бягащи по алеите, но все пак сме различни хора и е нормално да имаме различна реакция към едно и също нещо. Това, което споделяш за Коко и Бела доказва само едно и то е, че сте успели да възпитате добри деца.
Нели, не бях чувала за това село и съм много приятно изненадана от споделеното. Като имам предвид колко по-малки градове пустеят вече.Стана ми уютно като прочетох всичко, което си писала :227 Поздравления за Ани!
При нас ваканцията си беше леко скучна. Децата бяха у майкини. Ходеха всеки ден на роботика, защото се подготвят за финалите в Унгария и за едно друго състезание в България. Даваха интервю за вестни Монитор, имаха среща с кмета и им предстои такава с някой от министрите, но не помня с кой точно. Акцията за намиране на спонсори тече с пълна пара, защото става въпрос за сериозни пари както за самото състезание така и за частите на роботите. В началото на месец май Симчо и Калина ще ходят на финалите на IT знайко в Пампорово. Райчето през септември ще ходи в Черна гора с балета. Спечелиха конкурс. Това е при нас накратко. Всичко се върти около децата на този етап :)
Вярата не прави нещата лесни, прави ги възможни!
Аватар
Нели
Философска система

Мнение от Нели »

[*]
cvety_rz написа: При нас ваканцията си беше леко скучна. Децата бяха у майкини. Ходеха всеки ден на роботика, защото се подготвят за финалите в Унгария и за едно друго състезание в България. Даваха интервю за вестни Монитор, имаха среща с кмета и им предстои такава с някой от министрите, но не помня с кой точно. Акцията за намиране на спонсори тече с пълна пара, защото става въпрос за сериозни пари както за самото състезание така и за частите на роботите. В началото на месец май Симчо и Калина ще ходят на финалите на IT знайко в Пампорово. Райчето през септември ще ходи в Черна гора с балета. Спечелиха конкурс. Това е при нас накратко. Всичко се върти около децата на този етап :)
Хе-хе, Цвети, тук вече ме разсмя с глас! Предсояща Унгария, интервю, среща с кмета, роботика, балет, Черна гора - пълна скука казваш!
А за министъра, с основание не знаеш кой е, той трябва да знае с какви деца се среща, не те да знаят него. И тук вече не се шегувам, за мен те са по-важни от министъра. Имаш прекрасни деца с истински интереси и постижения! :954
Аватар
cvety_rz
Влюбена във вятъра

Мнение от cvety_rz »

Нели написа:[*]
cvety_rz написа: При нас ваканцията си беше леко скучна. Децата бяха у майкини. Ходеха всеки ден на роботика, защото се подготвят за финалите в Унгария и за едно друго състезание в България. Даваха интервю за вестни Монитор, имаха среща с кмета и им предстои такава с някой от министрите, но не помня с кой точно. Акцията за намиране на спонсори тече с пълна пара, защото става въпрос за сериозни пари както за самото състезание така и за частите на роботите. В началото на месец май Симчо и Калина ще ходят на финалите на IT знайко в Пампорово. Райчето през септември ще ходи в Черна гора с балета. Спечелиха конкурс. Това е при нас накратко. Всичко се върти около децата на този етап :)
Хе-хе, Цвети, тук вече ме разсмя с глас! Предсояща Унгария, интервю, среща с кмета, роботика, балет, Черна гора - пълна скука казваш!
А за министъра, с основание не знаеш кой е, той трябва да знае с какви деца се среща, не те да знаят него. И тук вече не се шегувам, за мен те са по-важни от министъра. Имаш прекрасни деца с истински интереси и постижения! :954
Хи, хи, хи......, Нели, разсмя ме и ти. Скучна ни беше ваканцията. Най-доброто тепърва ни предстои.Вчера бяхме на родителска среща и децата получиха от директорката 139 лв. парична награда за доброто им представяне в Гърция. Днес пред зам. министъра и пред кмета главен говорител ще е Калинчето, а утре пред "Америка за България" ще е Симчо, защото там трябва да се презентира на английски. Голяма еуфория е в нас. Хем се радваме, хем се притесняваме....Стискайте ни палци.
Нели, да те поздравя за снимките. Възхищавам ти се. Виж през какви неща премина и въпреки това какви неща постигаш и ти и децата.
Деси, ти какво правиш?
Елисче, Ванче?
Чери, за теб не смея да питам, че ей сега ще избухнеш с 3 листа описание на еж ежедневието ти :1062
Вярата не прави нещата лесни, прави ги възможни!
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Здравейте, дружина :954 :954 . Аз малко късно, ама.... гледам четвъртфиналния мач от ШЛ между любимия ми Манчестър Сити и Тотнъм и няма да има лягане, докато не свърши....

Цвет, днес не съм вършила кой знае какво :lol: :lol: .... А иначе за отминалия маратон през събота и неделя - той беше ясен още преди да тръгнем към Европа, та го приех стоически. Днес направих нещо, което иначе не правя..... сутринта поработих (имам поръчка за 1 сайт), после не знам какво правих, но излязох да тичам чак в 19:20 часа.... никога не бягам по това време. Обаче днес ми беше ден за тичане и като се мотах сутринта, все пак се навих и тичах късно. Дволна съм - странно ми е да съм в движение по това време, но пък беше и... интересно. Реално утре ми предстои още едно вечерно бягане, но то вече е организирана инициатива - от 5kmrun - нощно бягане в Борисовата градина.

Иначе днес много валя, бе..... то чак неприятно.... и като гледам прогнозата ще е така до другата седмица.... тоя път рожденият ми ден ще е мокър :lol: :lol: Нищо не съм измислила още по отношение на това как ще го празнувам... може би пък трябва да включа вече и на тази вълна.. :1044 :1044

Нелка, благодаря за коментара за композицията в снимките ми... Радвам се, че това, към което се стремя и се старя, се вижда... Действително се опитвам да подчертавам "основния герой " в снимките ми..... Не винаги става, де......., ама то това с фотографията е зараза, нали :D :D .

Изгледах ти снимките, Нелка. Първото впечатление, което най-силно ме порази, е ....... колко много е пораснала Ани - та тя те е стигнала :954 :954 . Хубаво време сте случили и едно такова синьо-синьо небе.... и ти на люлката :lol: :lol: .

Днес четох в моя вестник за още едно българско село с претенции да се нарече живо - Караисен, Павликенско.... Инициативата идва от негов непостоянен жител - Пламен Иванчев, напуснал офисната си работа в града и започнал дистанционна, за да може да прекарва максимално много време в селото.. Караисен си има и фейсбук страница - не съм стигнала още до нея, но непременно ще видя за какво става въпрос.

Цвети, струва ми се, че ще имаш повод да разказваш утре - за срещи със зам.министри, кметове, американци :lol: :lol:

Лека нощ, момичета....
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

[youtube]Lb1dUnFjmA8[/youtube]

Като казахте министри и се сетих какво правя последните два пъти с моите осмокласници в гимназията :222 ще разкажа като се върна от работа...

http://genekeys-bulgaria.com/izkustvoto ... O1b-L5Qxzc

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Заключено