МЯСТО за сладки разговори през 2020

Свобода на словото
Заключено
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Re: МЯСТО за сладки разговори през 2020

Мнение от Kleo »

Сиренце написа: 06 Мар 2020, 10:35Деси, ще чакам да споделиш 🙂.
:954 :954 :954 Добре :954 :954 :954 Ами в петъка започнах да пиша книга. Това е. А днес продължих да я пиша. Оказа се, лично при мен де, че като отворя файл в WORD и ми секва музата нещо, въпреки че владея десетопръстната система и пиша много бързо на компютър.

Затова седнах да пиша с химикал, в красив тефтер, и мисълта си тече, въображението си се вихри, и те така те :1069 :fan Прописах най-накрая и в проза. Досега само поезия, и то бял стих, както и безброй лични дневници, на хартия и тук, онлайн. Сега замислям роман, художествена литература ще бъде, имам си работно заглавие, главна героиня, но не и сюжет все още. Ами това е. Стискайте ми палци да продължа да пиша, това ми носи огромно лично удовлетворение, наслада и усещане за тотална и неприкосновена СВОБОДА :1028 :1216
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Аватар
cvety_rz
Влюбена във вятъра

Мнение от cvety_rz »

Деси, това е прекрасна новина. С удоволствие ще бъда сред първите ти читатели :524
Децата днес започнаха училище и нещата си тръгнаха постарому. На работа е доста натоварено и съм малко уморена.Стои ми се вкъщи и ми се чете книжка, ходи ми се на разходки, на плуване и нищо свързано с работата значи :1062
Цони, четеш ли книгата на Уенц? Полезна ли ти е?
Чери, приключи ли вече със сайта?
Елисче, оздравяха ли децата напълно?
Нели, ти какво си правиш?
Вярата не прави нещата лесни, прави ги възможни!
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Изображение

Новина отпреди малко:
Реши се до 13 април България да бъде в извънредно положение.
Сега съм в службата и всички се чудим в какво точно ще се изрази то на нас и Центъра, където работим.
Очаквам и от гимназията да ме осведомят тепърва кога и как ще протича учебният процес занапред.
Изобщо - следващият един месец в момента стои под въпрос - какви ще ги вършим по места и местоработи.
И така, днес си стана един типичен петък 13-ти, за съжаление - с лоши /според мен де/ новини.
Отварям мунданната астрологична карта за България сега, да видим какво ще ми кажат звездите за ситуацията.
Бъдете здрави всички!!! :524

И останете спокойни! Моля ви, без паника! Въпреки че СЗО е обявила пандемия в световен мащаб. Уви!
Пийте вода, чай, яжте мед, приемайте витамин С, повече плодове, зеленчуци, супи и ядки, по-малко боклучави храни.
Дано не забранят разходките в парковете. Ако са позволени - разхождайте се на въздух. Нека Слънчо ни грее.
Все пак Пролетта идва.
Да ви питам - вие пазарувате ли повече или не? Ние засега не се презапасяваме. Ама сега се замислям вече, дали да не купим малко повече олио, брашно, сол, захар, мляко, сирене, яйца, месо?
П.П. Честно, не ми се ще цял месец да ме затворят зорлем у дома! Ако стане обаче, ще си пиша книгата и това е. Как сте, момичета?

Изображение
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Kleo написа: 13 Мар 2020, 11:37 И останете спокойни! Моля ви, без паника!
Аз съм спокойна от самото начало та чак до сега. И мисля да не променям нищо от тази си нагласа. Това е нещото, което чувствам дълбоко в мен като вътрешно усещане, а последните 15 години ме научиха на едно - да се доверявам напълно на вътрешния си глас.

Яд ме е заради всичко, на което ни подлагат в този момент... И за още много неща ме е яд - като говорих, че всеки в тази смотана България трябва да прояви самосъзнание и лична отговорност, срещнах една камара противници - най-важно било, видиш ли, да си оправим "вътрешния двор", т.е. човек да работи върху себе си, своето духовно израстване, професионално развитие, да си нареди семейството и не знам си кое още, и накрая, ако останело време - видиш ли да бъде и обществено ангажиран....... Е, на ти сега вътрешен двор и духовни прозрения - щото не сме научени и не притежаваме самосъзнание 14 дена да останем изолирани, цялата държава е в извънредно положение. И какво стана - както за всичко останало в България, законовите решения, които се предприемат, ограничават в голямата си част съвестните граждани!!! Защото дали има или няма закон за движение по пътищата, аз карам внимателно и със съобразена скорост. Ама заради Петко фурията..., който го привличали високите скорости, трябва да си слагам колан, пък столче на децата, пък не знам си какво и не знам си що..... И сега с коронавируса е същото........ българинът закон не го лови.... как така на него/нея ще му/ѝ кажат да си сЕди в карантира у дома 14 дена?!......

Драйфа ми се от тази простотия.....

Извинете ме, че така остро и директно на темата преминах, но съм изключително тъжна от решението на парламента ни от преди час..... Повече от тъжна даже.....
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Боже, каква лудница е навсякъде?! Говорят за дистанционно обучение на учениците, ама никой не знае за какво иде реч - Н И К О Й!!!! Чак вече ми е смешно :955 :955 :955 .....
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

:1062 :1062 Ама какво дистанционно обучение на учениците, като МАСОВО учителите не сме готови да обучаваме така бе?! :1062 :1062 :1069
Аватар
cvety_rz
Влюбена във вятъра

Мнение от cvety_rz »

Здравейте. Аз да не се похваля, че тръгнаха нещата както си му е реда и нощес..........
Деси, аз не съм се презапасявала с продукти. Пазарувам на едро в началото на всеки месец след заплата основните неща и това е. Единствено си позволих да си купя лекарства за щитовидната за по- дълго време и едните хормони, които си поръчвам от Турция. Купих ги за 25 лв.,но сега ги видях в нета за 50лв :eek: Света е пощурял. Днес нашите деца бяха на училище и ги обучаваха как да работят с онлайн платформата. Учителите и те останаха в училище, за да ги обучат и тях, но за един ден какво ще научат е друг въпрос. И въобще някой знае ли какво точно прави също не знам. Ние май ще се местим на село, че поне в двора да стоят децата. На работа днес нямаме вода. Познайте за каква хигиена иде реч с 27 работника :???: Но не искам да се замислям по тази тема, че ще бъгна.....Знам, че ще го минем това нещо и точка!
Вярата не прави нещата лесни, прави ги възможни!
Аватар
ellis_stoyanova
Със словото напред

Мнение от ellis_stoyanova »

При нас вече се организираха нещата за ученето.За по-големите смятам,че ще е доста по-трудно,макар,че Аркус учат така от началото на грипната и на децата им е кеф.Представят всеки ден домашни и покриват изисквания.Като всяко ново нещо и на мен ми се струва нереално,но сега трябва да се мобилизираме и да направим всичко възможно да опазим себеси и хората около нас.
Относно пазара-още преди 2 седмици в групите на шофьорите се заговори за по строги мерки,които идваха от другите държави,и честно казано ние си напазарувахме...силно казано,но вместо 1 пакет брашно,взехме 2.Въпрос на бюджет,все тая дали ще пазарувам мсеки ден,или ще направим пазар за месеца,както между другото правехме преди,без въобще да сме под натиск.Най-малкото ще се появи спекула,както се получи с маските и всички дезенфектанти.Аз например още на първата грипна вълна си купих маски и тогава всички ми се смяха,ама аз тая попара я сърбах преди 2 години 1 месец в болничен,тогава ги взех на смешни стотинки,сега са 1.5 бройката.По същия начин е с ръкавиците и спирта.На работа клиентите са ми на 30см от лицето,най-малкото ме спасява от сополите им,които пръскат като кихнат срещу мен.
И друго...Боби и баща ми Както знаете пътуват,днес баща ми трябваше да товари,курса отпада,Боби уж утре ще тръгва,но няма нищо сигурно ,ще чакаме до последно.Да те не карат стоки от първа необходимост,но какво се случва със стокообмена ???
И на мен не ми харесва тази ситуация,имаме заеми,чакат ни хиляди плащания,а и Боби и аз не сме наясно с хиляди неща,както ш цяла България и цял квят,но....ще трябва да се примиря и може би за първи път в съзнателния ми живот да не знам какво ще стане утре,страничката от тефтера ми е празна и се надявам утре сутрин да вписвам само хубави неща,и вдругиден и в следващите 70 години....
Воинът на светлината не си губи времето, за да се опитва да играе ролята, която другите са избрали за него.-П.Куелю

[url=http://postimage.org/][img]http://s28.postimg.org/5aihn4da1/335730_priroda_zima_zakat_doroga_krasnyj_192.jpg[/img][/url]

Има само един път към щастието:

да престанеш да се безпокоиш за нещата, които не са подвластни на волята ти.

Епиктет
Аватар
Нели
Философска система

Мнение от Нели »

cvety_rz написа: 12 Мар 2020, 20:17 Нели, ти какво си правиш?
Аз съм изпълнена с омерзение!
Много, наистина много мразя да се оказвам права за лошите си пророчества.
И не, не заради вируса, а заради цялата гадна ситуация...

Имам приятел, с когото от години си говорим как уж всичко е наред, уж всичко е спокойно, но... както във филмите музиката леко се променя, на моменти ти се струва, че долавяш нещо с периферното зрение и нещо някъде се задава, някаква заплаха пълзи... За обществото говоря, ако щете и за геополитика, не за вируси и хигиена. Говорили сме си много пъти с него как устоите на обществото са много крехки и нещата, които сме свикнали да приемаме за даденост, всъщност са химери. Сигурно десетки пъти сме подхващали този разговор и всеки път и двамата сме имали усещането, че скоро, много скоро цялата кула от карти ще се срути.

Наистина не обичам да се оказвам права, но...

Никога не съм си представяла, че някога, просто ей така, по средата на деня ще се окажа в извънредно положение. А иначе, да, усещах смътно, че живеем в кула от карти. Просто не знаех откъде ще дойде.

А иначе, в чисто битов план, днес същият този приятел заедно с още едно момче дойдоха у дома и ми помогнаха като изнесоха старата пералня и качиха новата, доставена тази вечер от Техномаркет. Не ми се сменяше пералня, аз скоро купих компютър, а не се давя в пари, но... Старата се повреди преди близо три седмици, през които тичах с торби с пране из града до майка ми и обратно, посрещах майстори, но се оказа, че ремонтът ще е над 400 лв., ходих да избирам и поръчах новата пералня... В момента пера, защото имам купчина дрехи и чаршафи за пране. Утре ще продължавам с това упражнение, а сега си сипах малко бейлис. Имах нужда.

Пак чисто битово, Вили ходи на работа, Ани ще учи дистанционно, аз ще преподавам дистанционно, имам идея как да организирам почти изцяло дистанционно и другата си работа в университета, предполагам, че ръководството няма да възрази. Вили трудно ще мине на дистанционна работа заради политиката по защита на лични данни, макар че тя лично не би застрашила ничия сигурност и никога не би злоупотребила с това. Имам много за чистене и за оправяне у дома, може като ме хванат нервите, за се заема и с това.

Лично аз не вярвам на управляващите изобщо. Почти 100% НЕ им вярвам. Нито когато обявяват има или няма заразени и т.н., нито когато обявяват какво ще или няма да правят, нито когато казват нещо в каквато и да е област - статистиката за БВП, спорта, образованието, пенсиите, изобщо за нищо. Имам конкретни основания за това. Не някъде нещо прочетено, не една съседка казала на стринка ми, не. Конкретни основания. И в този смисъл... това, което ще кажа, ще прозвучи много гадно, но.. донякъде се надявам наистина да са прави за опасността от този коронавирус, защото... алтернативните обяснения за всичкото това са по-страшни от вируса според мен. Надявам се, но не вярвам. Това е. И съм омерзена. И мисля, че трябва да потърся от някогашните руски филми за войната и да ги покажа на децата си. Не заради Русия, а за да добият представа какво е и да видят какво имам предвид като казвам "кула от карти".

Съжалявам, ако звуча потиснато днес. Да, потисната съм, но повече съм гневна и омерзена!
Допивам бейлиса и ще прочета какво сте писали.

Добре, че ви има. Наистина.
"Когато всички мислят еднакво, никой не мисли достатъчно" Уолтър Липман
Аватар
Нели
Философска система

Мнение от Нели »

Обаче днес ви няма...
"Когато всички мислят еднакво, никой не мисли достатъчно" Уолтър Липман
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Здравейте, дами. Събуждам се и всичко навън си е както си беше преди - преди 1 ден, преди 1 месец, преди година.... За съжаление, точно в главата ми не е така...., но наистина е въпрос на подход към ситуацията с нейните факти, рационално и критично мислене и оттърсване от манталитета на нацията ни, който вещае вечен ад. Колкото и комунизмът да се постара да отдалечи българите от религията, толкова... пък нямаше как да изтрие християнското във вените ни, наложеното примирение с нечии норми и усещането, че трябва да сме вечни роби на нерадостта, защото има ад, ако....

Сега се замислих - пиша думата "манталитет" и я сдружавам с "български". Ама какво аджеба значи това? И веднага "зашивам" дефиницията, такава, каквато я намирам в тълковния речник:

манталитет - начин на мислене, обусловен от степента на културно развитие на отделния човек.

България има своите сериозни върхове в различните сфери на културата. При това, колкото и да е било трудно по време на турското робство, в книжнината те датират дори и от 17 век. Лошото е, че... всъщност достъпът до литература, образование, театър, читалищна дейност е бил силно апокрифен - малцина са го имали. Масовият достъп до култура е бил на мегдана, на нивата и в църквата... И така сме кодирали в гените си една челичена тъга, усещане за безнадеждност и примирение. Макар и не само това, но такъв тип манталитет е масовият и най-характерен за българската нация.

И ще продължа с още малко цитати на тема манталитет:
В ера, в която опознаваме света през екрани - било то интернет, телевизор, мобилен телефон или таблет - културният капитал и медийният образ на дадена държава стават все по-важни.
Сигурна съм, че всички вече се досещате накъде бия - мили момичета, не ставайте жертва на електронния манталитет, който насложен върху изконния ни български такъв, ще ви съсипе дните и нощите. ПРИ ВСЯКО ЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ ПРОБЛЕМ С ЕПИДЕМИЯТА ОТ КОРОНАВИРУС ИМА, НО.... това не е краят на света!!!! След това има още живот - като какви ще го живеете? Какво ще покажете в тази ситуация на децата си, на които оставяте България след години? Това е добре да се помисли.
ellis_stoyanova написа: 13 Мар 2020, 15:14 Като всяко ново нещо и на мен ми се струва нереално,но сега трябва да се мобилизираме и да направим всичко възможно да опазим себеси и хората около нас.
Присъединявам се към призива на Ели.

Искам обаче да го допълня....

СЕГА сме фокусирани върху пренасянето на вируса на КОВИД 19, но аз искам да изместя фокуса и да обърна внимание на нещо друго.

ОФИЦИАЛНА СТАТИСТИКА НА МВР:

За 14 март 2020 г.

произшествия 6
загинали 1
ранени 7

От началото на месеца

произшествия 179
загинали 13
ранени 229

От началото на годината

произшествия 976
загинали 72
ранени 1229

Тази статистика, а и още други - примерно за раковоболните, за диабетноболните, за сърдечноболните - или по-точно хората от тези статистики кога ще почнем да ги пазим? Не се замисляме, защото сме приели, че е нормално да даваме такива жертви..., нищо че зад цифрите се крият имена и личности.... С това сме свикнали и сме го сгънали в най-тъмното шкафче на съвестта си.... Просто статистика....

Притеснявам се, че днес ще трябва да кажа "Благодаря!" на онзи, който не напусне дома си....... А утре - утре същият този "съзнателен" българин ще ме превърне в цифра на горната статистика, защото, щом свърши пандемията с КОВИД 19, е пак същият самонадеян, накахан и перде-българин, който може да пренебрегва законите и ограниченията, наложени с наредби.

Като говорим за осъзнаване, на мен ми се иска, времето, което ни се дава сега, да го прекараме истински осъзнато... Може пък да стане чудо и да излезем други хора от домовете си след 2 седмици?!
Нели написа: 13 Мар 2020, 23:57 Съжалявам, ако звуча потиснато днес. Да, потисната съм, но повече съм гневна и омерзена!
Нелка, аз май не прозвучах по-оптимистично и обнадеждено?! :1210 Ама как ли и да стане, като споделям твоята вътрешна "буря", омерзение и неприязън в тази ситуация..... Отнесох и продължавам да отнасям упреци за това, че се шегувам с коронавируса.... За мен това не е проблем - след като излизам "на фронта", трябва да мога и да се "сражавам". И съвсем случайно вчера, четейки стари броеве на любимия ми вестник - "Всичко за семейството" (мда - сега явно ще имам време да чета доста неща), попаднах на едно определение от психологията:

СОЦИАЛНА ОСЪЗНАТОСТ - способността да разпознавате чувствата на другите и умението да подберете думите си така, че да предизвикате у тях положителни емоции.

За себе си вярвам, че това е, към което се стремя, пишейки с хумор за епидемията. Въпрос на време е и да го правя както трябва - с отговорно отношение и оглеждайки възможно най-много аспекти на нечий страх, тревога и т.н. Но при всяко едно положение - без да омаловажавам когото и да било.... Пък белким ми се върне това отношение и след тази кампания?! И не само на мен.... а на всички в България.....

Заключено