Защо ви разказвам всичко това?! Защото от Джаста, освен прекрасния спомен от времето, което изкарахме заедно в Русе, ми остана и привкуса на истински козунак за Великден по нейна рецепта!!! Беше я публикувала в мамешкия ни форум. "Тази рецепта eдва ли мога да намеря..." - това тръгнах да пиша преди 3 минутки.... и в този момент ме озари идеята как да намеря рецептата на Джаста!!!! Признавам, вчера търсих, но не стигнах до нея...... и днес....... оооо, воала - днес е моя ден... намерих я: тук. Ако искате да стигнете точно до мнението на Джаста, т.к. дискусията е дъла, натиснете Ctrl+F и в отвореното прозорче напишете 12:07 и натиснете Find. Но и да не го направите, аз копирам директно и съвсем буквално рецептата й тук. Забележете датата - 20 март 2007 година.... нашите дребчовци от набор 2006 все още нямаха и по годинка

Козунак с мас
Това е любимата ми рецепта за козунак,и понеже е изпитана и става страхотен я споделям с вас:
Необходими продукти:
1кг.брашно
1ч.ч.свинска мас
1ч.ч.захар
6 бр.яйца
1ч.ч.прясно мляко
30гр.прясна мая
1с.л. сол
2-3с.л ром или коняк
настъргана кора от 1 лимон
ванилия
Начин на приготовление:
1с.л. захар, 2-3с.л брашно, 2/3 от млякото се смесват заедно с маята на каша. Поръсва се с малко брашно, за да хване коричка сместа.
Яйцата+захарта се бият до побеляване, прибавят се млякото, солта, настърганата лим.кора, ароматите. Накрая се добавят маята и брашното. По време на месенето се прибавя постепенно и маста. Готовото тесто трябва да е меко. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса поне 40мин. Готово е, когато увеличи двойно обема си. Оформените козунаци намазвам с жълтък, посипвам с захар и украсявам с цели ядки орехи и бадеми, може и от кайсии. Слагам в силно загрята фурна, след 10мин намалявам температурата до умерена.
ВАЖНО!!!В стаята, където се меси тестото трябва да е доста топло, докато втасва също. Внимавайте да не превтаса!
Можете да направите козуначно руло от тестото, като сложите плънка от леко кисел мармалад (сливи,шипка,кайсии) и орехи и бадеми.
Аз обикновено правя 2рула и 1 оплетен козунак от една доза тесто.А когато замеся 2 дози оформям козуначни кошнички(в които слагам няколко яйца за раздаване) и кифлички. За съжаление нямам снимки да ви покажа, но предлагам една виртуална борба с великденски яйца.
Ееееех, славни времена бяха тогава.....

Т.к. на мен това количество ми е много, ще редуцирам яйцата до 4, брашното до 600 г, маста - до към 80 мл... и днес ще меся!