Младежкият ентусиазъм, характерен за днешният ден, може да се прояви под формата на среща с млад и вдъхновен човек, посредством вдъхновяващ и тонизиращ разговор, чрез хрумване на идея за някакъв проект, която да започнете веднага да реализирате. Открийте в самия себе си подобен източник на вдъхновение, подобно желание да започнете нещо вълнуващо и вдъхновяващо, което ви зарежда с енергия. Но и внимавайте да не прибързате по детски, да прецените реално съответствието между желания и възможности.
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм
Днес може да се докоснете до своята "тъмна, нощна, женска" половина. Сега за вас е активно онова, което обикновено се събужда нощем, докато дневното ни съзнание спи. Фантазията, въображението днес имат за вас водеща роля, те могат да ви посочат верния път, но и да ви заблудят и объркат. Може да станете жертва на собствени или чужди илюзии и заблуди, но можете и да намерите сигурни критерии в себе си, за да се предпазите или да разобличите всякакви опити за измама.
Таро карта на декадата
ОСМИЦА МЕЧОВЕ
ОСМИЦА МЕЧОВЕ
21.05.2021 - 31.05.2021
Астрологично съответствие – Юпитер в Близнаци
Ключ. 8, Кротост. Да укротим сами себе си. Да увеличим вътрешната си сила, като устоим и се смирим. Да постигнем вътрешен баланс.
Идеи. Да не бързаме да излезем от трудна ситуация, да не отхвърляме труден урок. Да потърпим някого или нещо, от което ни се иска бързо да се освободим. Да не вредим с бездействието си.
Мисли. "Какво, ако не част от себе си, следва да захвърлите, за да станете истински свободни?" (Халил Джубран) "Няма жертви, има само доброволци." (Дениз Лин)
"Само ти самият можеш да затвориш себе си в затвор."
Действия, постъпки. Да устоим там, където сме. Да открием и заздравим слабите си места. Да опознаем и „опитомим” онова, от което мислим, че сме зависими и от което се страхуваме. Да направим нови стъпки в стара ситуация.
Трудности, проблеми. Да се изплашим, да се примирим и обезверим. Да прехвърлим силата си върху някого или нещо извън нас. Да изберем „добре познатото зло”. Да останем в собствения си капан. Да разделим мислите от чувствата си, себе си от другите, да се раздвоим.
Шансове. Да открием и разширим своите граници на разбиране и търпимост. Да пресътворим една привидно утвърдена, втвърдена вече ситуация. Да се закалим в изпитания и трудности. Да преосмислим пътя си дотук. Да разчупим порочен кръг на мислене.
Въпроси. Пред какво си затварям очите, от какво съм заслепен? С какво се примирявам, с кого не мога да се помиря? Кого обезсилвам, кому съм преотстъпил силата си?
Периодът в декадата на Осмица мечове (от 21 май до 31 май всяка година) е подходящ да устоим най-вече на самите себе си и да се реабилитираме в собствените си очи.
Припомнете си силата да отстоявате позициите си и да променяте нещата просто чрез присъствието си. Потърсете нова гледна точка към позната вече ситуация, открийте нов подход към нея.
Мислете и действайте отвътре, центрирани в себе си, а не провокирани отвън, от хора и обстоятелства. Разпознайте и приемете трудните учители в живота си – роднини, приятели, колеги... Бъдете гъвкави и същевременно устойчиви на изпитания и предизвикателства. Положете усилия да разберете ситуацията или отношенията, не бързайте да променяте отвън, преди да се промените отвътре.
Поемете отговорността, която носите за себе си, използвайте правото си да избирате къде, с кого и защо сте, да бъдете себе си във всяка една ситуация. Прогледнете навътре, потърсете и се освободете от направени излишни и фалшиви компромиси, бъдете честни пред себе си и другите и приемете чуждата честност. Превърнете страха в любов, за да можете да се освободите от болезнени зависимости и ограничения, в които сте съучастници, и да преминете онази своя граница, която ви отделя от истината за самите вас.
От вкъщи си изтеглих следната карта - 8 пентакли права
Осмиците, от сайта 78 истории, Таро картите ми го говорят
Публикувано на 30.10.2013 от Вера
Стигаме до осмиците, предвождани храбро от техния патрон в Големите аркани – Силата. В Райдър-Уейт колодите, които ползвам, Силата е под номер 8, а Справедливостта е под 11, което за мен има по-голям смисъл от обратното. Тук се вижда отново – осем е повтарянето на четворката (Императорът), но на ново ниво. При Императорът имаме контрол над външната среда, докато при Силата и съответно осмиците в Малките аркани имаме контрол над самите себе си, над вътрешния ни свят. С две думи основната тема при осмиците е самоконтролът.
Самоконтролът при пентаклите съвсем естествено виждаме изразен, чрез усърден труд, като трудът може да бъде под най-различни форми – не само физически труд, но и интелектуален, учене за изпити, например, усилия в някакви интимни отношения да опознаем човека и да се научим да живеем заедно. По принцип 8 пентакли за мен винаги е имала някакво положително значение, макар лицето на човека от картата винаги да ми е изглеждало тъжно и угрижено. В моменти на 8 пентакли наистина човек чувства бремето на изморителния труд, на известна доза монотонност също така, а и понякога е трудно да изкараш дълго време с поглед толкова съсредоточен в задачите, без да вдигаш глава от тях. Тук определено нещата не се подреждат толкова лесно и бързо като при 8 жезли, но пък всеки един пентакъл, съответно всяко едно усилие дава плод, който можем да окачим на стената си и да му се любуваме. Наричат 8 пентакли картата на чирака и това наистина е така, защото докато се трудим толкова усилено и самоотвержено, лека, полека натрупваме умения, които ще са ни полезни по-нататък. Картата малко напомня 3 пентакли и макар и двете да изобразяват труд, има голяма разлика между тях. Докато при 3 пентакли ние се чувстваме като творци – създаваме нещо по-скоро чрез таланта си, което обикновено е предизвикателство, защото е ново за нас, то при 8 пентакли има известна доза лекота, защото процесът на работа тук изисква повтаряне на едно и също нещо, докато го усвоим до съвършенство. В този смисъл 8 пентакли е по-лесна, доколкото повтарянето на едно и също нещо и стремежът към съвършенство може да са лесни Така или иначе поне се чувстваме в свои води и правим нещо, което ни е известно и не ни плаши.
Обърнатата 8 пентакли обаче носи доста повече негативна енергия, основно заради схващането на питащия, че това, което върши е безсмислено и усилията му са напразни. При обърнатата 8 пентакли човек се чувства малко като с домашните задължения – всеки ден готвене, чистене, миене и на следващата сутрин няма и следа от тези усилия, затова всичко започва от начало. Може би наистина сте се захванали с нещо, от което нямате голяма полза. А може би просто сте отегчени и уморени от повтарянето на едно и също нещо, защото ви убягва елементът на усъвършенстването в занаята. Веднъж щом усвоите този труд перфектно, всичко ще ви се случва по-лесно и с по-малко усилия. Остава на вас да решите с кой от двата варианта се сблъсквате.
4 чаши права си изтеглих днес, а ето какво ми вещае тя съгласно 78 истории:
Четворките
Публикувано на 19.06.2013 от Вера
Ще се опитам в една серия от постове да представя скицирани и някои от значенията на малките аркани. Не претендирам за изчерпателност, но ще се опитам да кажа най-важното, придружено с примерни значения от ежедневието, където е възможно. Ще започна от никъде, тоест с четворките, нямам идея още кои ще са следващите, но ще трябва да изтърпите неорганизираността ми
Четворките, както и номер четири в голямата аркана – Императорът, се свързват със стабилност, ред, контрол и здрава основа. При тях няма много движение и събитийност, но пък за някои хора са периоди на отдих, като малък оазис преди да настъпи следващият момент за действие, шанс да съберат сили. За други обаче, които не могат да стоят на едно място дълго време, могат да се окажат и задушаващи.
Моята стара дружка четворка чаши, за която вече писах тук, също е свързана с контрола, но този път елементът е вода. Много хора погрешно смятат, че огънят е единствен от елементите, който не може да стои дълго време на едно място, без да се движи, аз обаче смятам, че не е така. Липсата на движение и застоя убива всичко. Ако четворка жезли е камина, то четворка чаши би била басейн. В положителния си смисъл картата изобразява току-що напълнен басейн с прясна и чиста вода, в който не бихме се страхували да влезем, тъй като буквално виждаме дъното. Така и в живота понякога имаме нужда да се дистанцираме от конкретна ситуация, за да поохладим емоциите си, да избягваме определени хора, ако не сме сигурни в техните, а и нашите чувства, а понякога дори да откажем възможности, защото вече сме претърпели достатъчно разочарования и имаме нужда от спокойна и подкрепяща среда. В този смисъл четворка чаши може да е момент от връзката, в който романтичните трепети са отшумели, но все още не ни е скучно и се наслаждаваме на спокойните вечери пред телевизора с някого, когото обичаме, доволни, че не трябва да излизаме на поредната гадна среща. Понякога четворка чаши е пауза в социалния ни живот, когато се изолираме от околните, за да осмислим чувствата си или просто, за да си починем от тях. В повечето случаи обаче в четворка чаши има голяма доза досада и отегчение. Да знаеш, че краката ти винаги ще стигнат дъното на басейна е хубаво успокоение, но след няколко минути в неподвижните и празни води, може да ни залипсват вълните на морето, мидите по дъното и полезните водорасли. Така че ако тази карта се появи за ситуация в живота ви и не сте доволни от това как вървят нещата, може би е време да се огледате за незабелязани досега възможности. Странили сте твърде дълго от външния свят от страх да не бъдете наранени, време е да се метнете пак на коня и да откриете нещо ново, което ви прави щастливи. В повечето случаи то е на една ръка разстояние.
В обърната позиция четворка чаши е като същия този чуден басейн, само дето е стоял прекалено дълго време с несменена вода, есента се задава и първите листа от околните дървета са покрили повърхността на водата, а пък дъното отдавна е зеленясало. Вие обаче упорито игнорирате проблема или го заобикаляте, когато се наложи. Ако не се хванете да го почистите и да му смените водата обаче, нещата ще стават само още по-зеленясали и колкото и нова вода да наливате, тя също ще се смесва с мътилката. Може би ще се хващате като удавник за сламка за всяка възможност да излезете и да се разсеете, да не сте сам, а сред други хора, но за да преминете напред, ще трябва първо да останете тихи достатъчно дълго, за да чуете себе си и собствените си емоционални нужди. Обърнатата четворка чаши понякога е като човек, който е претърпял тежка раздяла и се страхува да остане сам, затова често не се свърта и за пет минути у дома си. Този човек има нужда да остане насаме, за да признае, че е тъжен, след което да си изтъгува болката през петица чаши, иначе няма как да продължи.
Днес попаднах на много интересно подреждане с таро карти, което може да се приеме и като диагностично, тъй като търси корените на нашите физически проблеми във вътрешния ни психичен свят. Изпробвах го тази сутрин – много е лесно и същевременно дълбоко, така че смятам, че може да е от полза на повече хора да открият какво стои зад повтарящи се неразположения и изобщо всякакъв физически дисбаланс, през който минаваме.
Авторът на подреждането е Лиса Фридеборг Лойд, която е холистичен лечител с таро, нещо звучащо доста неразбираемо у нас засега, но казано в най-общи линии ще рече, че използва познанията си за таро карти, за да помага енергийно на хората. Оригинала на английски може да намерите тук: Healing Key Tarot Spread
За подреждането е необходимо първо да отделите само големите аркани от колодата. В оригинала не е уточнено, но аз реших да си гледам само с прави карти, като предварително заявих на глас това, докато ги месех. Може да използвате подреждането за общи насоки към оздравяване, както аз направих, или конкретно да питате за здравословен проблем, който ви тревожи.
Избирате си три карти на случаен принцип, като:
– първата карта показва основния проблем, това, което лежи в същината на физическото ви неразположение;
– втората карта се поставя от ляво на първата и показва онова поведение, мислене или начин на действие, което трябва да избягвате в момента, да се откажете от него;
– третата карта се поставя от дясно на първата и подсказва начина, по който можем да се излекуваме, принципа, който трябва да следваме, за да постигнем изцеление;
Когато обърнете третата карта, е добре да се фокусирате върху първите, интуитивни усещания от нея, да не бързате с рационалното си познание за значението й, а да дадете воля на интуицията си и също така да се фокусирате над това, дали усещате нещо физически при досега си с картата.
Втората част от гледането, е да направите връзката между картите и зодиакалните знаци, които пък от своя страна отговарят за определена част от човешкото тяло. Ако не знаете кое за кое отговаря, тази информация лесно може да се намери из интернет, например тук. Но тъй като си говорим за по-дълбокото значение на здравословните ни проблеми обаче, разглеждайте нещата и на малко по-метафорично и дълбоко ниво.
За по-добро прилагане на ключа, който сме поличили от третата карта, включваме и малките аркани. Ето как – ако, да речем, сме изтеглили трета карта Смъртта, астрологично тя се свързва със зодия Скорпион, затова вадим от малките аркани дворцовата карта, която символизира тази зодия. Аз примерно я свързвам с Кралица чаши, но вашите аналогии могат да са други. Също така и с трите карти от малките аркани, които отговарят на този слънчев знак. В случая това са 5, 6 и 7 чаши. Това са по-малките ключове, които могат да ни насочат към какво да се концентрираме за разрешаване на проблема. Ако третата картата обаче е да речем, Колелото на съдбата, тя отговаря на планетата Юпитер (огън), а Върховната жрица например, отговаря на Луната (вода), тоест те нямат конкретен знак. За тях не теглим карти от малките аркани, а считаме, че става дума за въпрос на изравняване на енергиите в тялото. Сравнението между елементите на втората и третата карта ще ни покажат кои точно енергии трябва да се изравнят.
Ето какво се получи при мен:
Първата ми карта – Колесницата (зодиакално съответствие Рак), разтълкувах като неправилно упражняване на егото спрямо околния свят, желание да се наложа по начин, който е общоприет за всички. Втората карта – Звездата (Водолей) асоциирах с необходимостта да спра да се надявам на едно бъдещо излекуване и междувременно да се раздавам навън, разпилявайки енергията си, която трябва да е центрирана в мен – третата карта – Смъртта (съответства на Скорпион), която предполага мощно концентриране на енергия вътре в самия човек, силна страст, а също и способност да пускаме нещата да си отиват от нас, да сме готови да се отървем от това, което вече е изчерпало ролята си. Водата в двете от общо три карти ми говори, че проблемите ми идват от течностите в организма и аз наистина имам някои проблеми с кръвообращението и т.н., а най-вероятно и хормонален дисбаланс. От трите малки аркани, 7 чаши имаше най-силно послание за мен като съвет да позволя на въображението си да се изяви и 6 чаши, като стремеж за пълноценно изживяване на сегашния момент, вместо търсене на спасение в миналото или бъдещето.
Ще се радвам, ако на някого това подреждане му допадне и сподели опита си
Днес имате възможност да реализирате на практика свои намерения и проекти, да постигнете и видите някакъв конкретен резултат благодарение на проявени от вас качества като практичност, цялостен, обхватен поглед върху наличната ситуация, методичност, упорство и постоянство, използването на полезни връзки и познанства, на практически знания, които притежавате. А може подобна роля да изиграе в днешния ви ден човек с подобен начин на мислене, с голямо влияние в нужната ви област, със стаж и опит, както и щедър на съвети и конкретна подкрепа. Такъв човек е упорит и постоянен, на него може да се разчита, но в определени случаи може да бъде прекалено предпазлив и муден, прекалено прагматичен.
Деветките в сайта 78 истории
Публикувано на 18.12.2013 от Вера
При деветките от Малките аркани ключовото понятие е самосъхранение. Под номер девет в Големите аркани срещаме Отшелникът – при него фокусът е обърнат навътре, в търсене на вътрешната светлина, която да го води по пътя. В Малките аркани фокусът отново е навътре, поради което имаме по-силна концентрация на съответната боя, но се прокрадва и известно чувство на самота.
В Таро 9 чаши се нарича още и картата на сбъднатото желание. Изображението й винаги е много положително и може би именно поради това всички много се радват да попаднат на нея в свое гледане. Но картата има и по-дълбоко значение. Тя ни показва един човек и цели 9 чаши, които обаче не са споделени с никого. За мен 9 чаши е моментите, в които постигаме емоционален баланс и стабилност, и успяваме да се радваме на живота и да се забавляваме сами или само с онова, с което разполагаме. Ако сте сам и питате, дали ще срещнете някой нов човек, с когото да започнете връзка, според мен е по-вероятно 9 чаши да ви отговори с „не, но ще се чувстваш повече от добре и сам“, отколкото с „да!“, макар че и второто не е изключено. Други значения на картата са празненства, понякога просто почерпка заради радостно събитие, като раждането на дете в семейството например. Емоциите са в изобилие, но същевременно не са прекалено.
Обърнатата 9 чаши обаче вече сигнализира за проблем. При нея чувството за самота може да ни завладее напълно и да се вкопчим в някого, който ни липсва, вярвайки, че ако бъдем с него, всичко ще бъде наред. Истината е, че чувството за празнина идва от нас, нещо вътре в нас ни подтиква да се държим така и да търсим решение навън, когато трябва да го търсим вътре. Също обърнатата 9 чаши много често показва прекаляване с чашката или друг тип угаждане, при което търсим утехата на физически удоволствия, защото нещо вътре в нас липсва и не знаем как да го поправим. Трябва да осъзнаем, че можем да съхраним само емоциите, които са вътре в нас, там трябва да постигнем стабилност първо, преди да се надяваме, че чуждите емоции от сорта на любов, която някой изпитва към нас, ще успеят да ни измъкнат от дупката.
Кралица чаши – Обичай, приемай, оценявай
Публикувано на 21.05.2017 от Вера, 78 истории
Таро на домакините (Housewives Tarot)
Тя малко закъснява за срещата ни, но не прекалено. Появява се с топла и естествена усмивка и макар поведението ѝ да е сдържано, някакси започвам да се отпускам в нейно присъствие. Влизаме в бара и Кралица чаши се отправя към най-затънтеното сепаре в ъгъла, далеч от прозорците. През цялото време вниманието ѝ е насочено изцяло върху мен, не се разсейва с телефони, нито се интересува от заобикалящата ни обстановка. Всъщност тя ме изучава толкова концентрирано, че в един момент започвам да си играя с диктофона, само и само за да избегна този настойчив поглед. И тъкмо когато спокойствието, което първоначално ме беше обзело, е на път да ме напусне изцяло, тя се обажда с тон, който не търпи противопоставяне:
– Какво ще кажеш за едно уиски с лед? Аз черпя. Нека да отбележим с нещо този хубав повод! Кога иначе ще ме интервюират? Обикновено аз изслушвам другите.
Малко се стъписвам, защото е едва ранен следобед и изобщо не ми е до алкохол, но преди да се усетя, тя вече е викнала сервитьора и е поръчала две големи уискита. Не казвам нищо, за да не я обидя, а и тя изглежда искрено зарадвана от срещата ни. Сякаш не се виждаме за пръв път, а сме първи приятелки, които имат да наваксват толкова много изгубено време след гимназията. Поведението ѝ е толкова естествено и неподправено, че въпросите, които съм си подготвила вече ми звучат някак твърде сухи и общи.
– Разкажете ми малко повече за себе си?
- Какво би искала да знаеш? – Кралица чаши упорито продължава да ми говори на „ти“.
– Ами например с какво се занимавате, кои са постиженията, с които се гордеете, кое смятате за най-важното във вашия живот и т.н.?
- Аз съм съпруга на талантлив художник, майка на децата му, изповедник на душата му и муза за картините му.
– Само това? Отъждествявате се със съпруга си?
- Не само с него. С децата си, с близките си приятели, както и с новоизгряващите таланти в изобразителното изкуство, на които помагам в свободното си време. Аз съм всеки човек, на когото по някакъв начин съм помогнала.
– Нима никога не ви се е искало да постигнете нещо за себе си?
- Но аз правя това за себе си! – изумява се тя – Нима има нещо по-важно на този свят от любовта и това да я раздаваме на хората, които сме решили, че я заслужават?
– В такъв случай сигурно подбирате много внимателно хората, на които я раздавате?
- Вероятно си права…
– А как решавате кой заслужава любовта ви и кой не?
- Интуиция, мила, интуиция. В известен смисъл, аз не решавам, аз просто усещам със сърцето си. Хората не са чак толкова различни и уникални, колкото обича да си мисли моята стара опонентка Кралица мечове. В крайна сметка, всеки от нас иска едно и също в този живот – да бъде обичан и да се чувства приет и оценен. Нищо повече, нищо по-малко.
– Вие чувствате ли се обичана, приета и оценена?
- Аз да, а ти?
Размърдвам се леко на мястото си и решавам да пропусна въпроса покрай ушите си. Все пак аз задавам въпросите тук.
– Кое, според вас, е най-голямата ви слабост?
(За момент като че ли се поколебава, дали да ми отговори. Отпива бавно от чашата си, като през цялото това време не ме изпуска от поглед над ръба ѝ, сякаш преценява, дали може да ми се довери. Накрая най-после отговаря, при това – категорично)
- Любовта.
– Любовта? Но нали това беше най-важното нещо за вас?
- Така е.
– Но как така? – гласът ми изтънява от безсилие в края на въпроса.
- Просто е, мила. Да обичаш и да си обичан може да те преизпълни с екстаз. Но да обичаш и да си назабележим за онзи, който държи смисъла на съществуването ти в ръцете си… е, това вече може да те съсипе. В известен смисъл, всеки път, когато отдаваме сърцето и душата си на някого, все едно му даваме детонатор, с който да ни унищожи, ако пожелае. Не е ли това най-голямата смелост? И дори не става дума само за любов. Всеки път, когато си позволим да допуснем до себе си друг човек с неговите проблеми, с неговия характер и житейска история, твърде близо до себе си, чувстваме онова, което и той чувства, боли ни за онова, за което и него го боли. Тогава няма лично щастие, което да компенсира чуждата болка. Както, всъщност, и няма щастие, ако то не бъде споделено с някого.
Драмата ми идва малко в повече, затова се опитвам да сменя темата.
– Коя е Кралица чаши извън любовта?
- Ето я там – отвръща ми тя и ми посочва към бармана, който налива питие на мъж, подпрял лакти на бара. Вглеждам се и виждам как барманът спокойно слуша изповедта на подранилия клиент и от време на време подхвърля нещо в разговора, което кара мъжът да го погледне почти с благодарност и да въздъхне.
- Ето я и там, при жената, която изслушва колежката си за десети път този ден да се оплаква от съпруга си. Също в музиката от слушалките на момомчето до прозореца. И в тетрадката, която е най-вероятно дневник на момичето на пейката отвън. Тя е психотерапевтът, който търпеливо изслушва драмите ти, или пък свещеникът, пред който се изповядваш. Всеки си има неговия отдушник.
– А кой е вашият отдушник?
(Тя се усмихва, вдига полупразната вече чаша и подрънква с леда в нея)
- Шегувам се. Аз си имам съпруга ми, децата и най-вече близките ми приятелки, които винаги са до мен, когато имам нужда.
– Имате ли много приятели?
- Много – не. Достатъчно. Имам няколко приятели, мога да ги изброя на пръстите на едната си ръка, с които нямаме никакви тайни. Или почти нямаме – усмихва се тя загадъчно – Те са ми като семейство. Иначе имам много познати, но познатите не са приятели. Човек винаги трябва да поддържа хигиена на отношенията и да внимава кого допуска до себе си.
– Защо?
- Защото когато имаш желание да даваш истински, се нарояват много хора, които просто търсят какво могат да вземат от теб.
– Случвало ли ви се е? Да се излъжете в някого?
(Кралица чаши бавно отпива от уискито, без да спира да се усмихва тайнствено)
- Разбира се, че се е случвало.
– И какво по-точно се случи?
- О, не, мила. Не и пред всеки, който би могъл да прочете това интервю. Ще ти кажа друг път, когато сме само двете, насаме.
– Добре тогава. А ако можехте да дадете един съвет на читателите, какъв би бил той?
- Бих им казала да се научат да обичат, да приемат хората и себе си такива, каквито са, и да оценяват любовта и грижата на близките си. Да съдят по-малко и да търсят себе си в другите по-често.
Кралиците в 78 истории
Публикувано на 03.03.2014 от Вера
Кралиците най-често са чувство, настроение или настройка. Например, Кралица жезли е страст, ентусиазъм, вдъхновение. Кралица чаши е любов, дълбоко чувство на съпричастност. Кралица мечове е интелект, опит и мъдрост. Кралица пентакли е най-често физическа наслада и действие за постигането на нещо. В гледане те показват какво изпитваме вътре в нас, каква е нашата настройка към света.
Кралица жезли (астрологично под влиянието на Лъв) е всички онези моменти, в които знаем какво искаме и поради това справянето със ситуацията е далеч по-лесно, отколкото по принцип. Тази Кралица е водена основно от вътрешното си убеждение, че тя знае по-добре от всеки друг кой е най-правилния път за нея и трудно може да бъде отклонена от него. Като дневна карта тя показва ден, наситен с действие и ентусиазъм, в който ще следвате основно собствените си желания и няма да ви пука да излезете на кафе сама, защото определено няма да имате намерение да си стоите вкъщи, само защото приятелят ви е решил да отиде за риба, например. Когато е в по-сложни подреждания за конкретен въпрос, показва настройката ви да се забавлявате и да стане по вашата – така, както сте си намислили. Докато проблемът, за който питате, наистина ви интересува и провокира вашата креативна страна, няма да имате равни. Кралица жезли също така често показва някой, който е уверен във външния си вид и личната си харизма. Този човек няма да се вълнува от мнението на околните, а много често може да се появи с изключително авангардна дреха или прическа и да се наслаждава на смущението и изненадата в околните. Там е разликата между Кралица пентакли и тази Кралица. Първата обича да е облечена с вкус, елегантно, но по-скоро традиционно изтънчено, докато Кралица жезли обича да шокира, да провокира хората, да приковава вниманието, да не оставя никого безразличен, когато се появи сред хора. Може би поради това мненията за тази Кралица са толкова различни – хората или я обожават, или я ненавиждат. Освен това Кралица жезли ненавижда скучните, обикновени хора, които нямат нищо против да прекарат живота си на едно и също място, на една и съща работа, без никакъв риск или вълнения. Брак, семейство и деца не стоят на най-високо място в списъка на тази кралица, макар че ако все пак се сдобие с такива, ще върши доста енергично и скоростно задълженията си, защото е прекалено горда, за да признае, че не може да се справи с нещо. В други варианти Кралица жезли може да показва среща или пък жени от семейството.
Обърната тази кралица не е особено приятна, често защото тя сигнализира моментите, в които по една или друга причина ни се струва, че животът е смачкал искрата вътре в нас, ако не и цялостната ни личност. Ежедневните ни задължения ни тежат ужасно много, чувстваме, че хората около нас ни ограничават, а може дори да сме се превърнали в снобари. Обърнатата Кралица жезли често е много докачлива и раздразнителна, като избухва често и е недоволна от всичко, което й се налага да прави. Тайничко може да презира всеки, за когото смята, че е виновен да се окаже тя сега в това положение. В гледане може да показва, че сме хванати в капан в ситуация, която не само, че не ни стимулира, но и напротив, убива всякакво желание у нас и ние вътрешно негодуваме, но не сме способни да направим нещо. Това е светската дама, която е заключена вкъщи да готви и чисти като Пепеляшка. Най-често обаче в тези случаи се оказва, че онова, което ни държи заключени или ограничени в ситуацията, е липсата ни на яснота какво е онова, което в действителност искаме да правим, вместо онова, което ни е натрапено. Когато нямаме ясна представа какво ни радва или как да се забавляваме, обикновено всичко друго, което идва отвън, ни се струва като бреме.
Кралица чаши (астрологично под влиянието на Скорпион) има изключително дълбока и богата душевност, защото е минала през много изпитания. В гледания обикновено показва влюбения човек – този, който знае какво е да обичаш истински – не егоистично и показно като Рицаря, който е готов на подвизи, а тихо и от разстояние да помагаш на човека, когото обичаш, дори той да не те забелязва изобщо. Тя е идеалния партньор, който ще стане рано заедно със съпруга/съпругата си, за да приготви закуската, въпреки че не се налага и може да поспи още малко. Тя е човекът, който ще ви донесе пилешка супа веднага, след като е разбрала, че сте болни. Не иска нищо в замяна, на нея й е достатъчно да знае, че вие сте добре и това я прави щастлива. Именно поради това често тази карта се тълкува и като майката на питащия – защото такава истинска любов човек обикновено открива само в майката. Моята майка обаче е Кралица пентакли, така че нямам конкретни примери с такова значение Видите ли Кралица чаши в питане какво чувства даден човек към вас, знайте, че той не просто ви обича, той ще бъде до вас винаги, когато имате нужда да си излеете душата на някого. Ще слуша, ще ви потупва по рамото, докато хлипате със зачервен нос, и ще се съгласява с вас. Ще мрази бившите ви гаджета, които са ви наранили, повече и по-истински и от вас самите. Понякога, в конкретни значения, Кралица чаши може да показва и актьор/актриса, киното като изкуство или театър. Обърната, тази кралица се превръща в истинска кралица на драмите. Някои твърдят, че това се отнася за Кралица жезли, но аз не съм съгласна. Кралица чаши по същество отдава голямо значение на емоционалния свят. Когато е права, това е приятно, но когато е обърната, тя може да се превърне или във вечно цивреща и нуждаеща се от някого жена, която просто не може да е сама, или пък в другата крайност – емоционална манипулаторка, която използва чувството на вина, за да задържи до себе си някой, който отдавна вече не иска да е до нея. Ако познавате някого, на когото не смеете да кажете нищо лошо и който вечно ви се качва на главата поради това, че ако му откажете нещо, той ще започне да прави мелодрами и да се тръшка, значи познавате обърнатата Кралица чаши. Или пък онзи човек, който казва „Ако ме напуснеш, ще се самоубия, няма смисъл да живея без теб“… Мда, неприятно си е да имаш работа с тази Кралица, когато е в такова настроение. Ако излиза за вас в подреждания относно връзката – отдръпнете се малко, защото задушавате партньора си. Наложете си повече контрол и никакво плакане повече. Не се превръщайте във воденичен камък. А ако сте жена и обърнатата Кралица чаши излиза за майката на приятеля ви, направо не ви завиждам.
На Кралица мечове (астрологично под влиянието на Водолей) открай време й се носи лоша слава. Защото тя е самостоятелна, еманципирана и интелигентна, а както е казал Оскар Уайлд: „Нищо не съсипва любовта така, както чувството за хумор у жената или липсата му у мъжа“. С две думи, тя е мъдра и уверена в себе си, което кара мъжете да се чувстват неловко и заплашени от нея. Тя може да е колежка в работата, която винаги се справя по-добре от вас. Може да е много начетена и винаги да има мнение по актуалните политически и икономически теми, за които вие дори не сте чували. Обикновено е особено критична към всеки и е склонна да вярва повече на негативните неща, отколкото на позитивните. Но мисля, че тази Кралица е най-неразбраната от четирите. Виждате ли, на Кралица мечове й се е наложило да стане такава, каквато е сега – тя е трябвало да си пробива път нагоре сама, да доказва нееднократно, че е по-умна от мъжете, а изглежда студена, защото сърцето й е разбивано прекалено много пъти и тя просто не може да понесе това да се случи още веднъж. Затова издига стена между себе си и света, за да се предпази. Тя е жена с авторитет и достойнство и когато страда, го прави сама, така че никой да не разбере. Думите й могат да ви се сторят обидни, но тя рядко цели да рани с тях, защото по-скоро я интересуват действителни факти и истини. Не знае как точно да се отнесе към чувствата ви, защото твърде дълго й се е налагало да сдържа нейните, следователно за нея е странно и неловко някой да бъде толкова емоционално открит. Освен това често си служи с ирония или сарказъм. Кралица мечове като цяло показва стабилна и логична настройка, която ни помага да се справим с проблемите. Също така показва и склонност в нас да се дистанцираме от емоционалната страна на нещата и да погледнем фактите очи в очи. Може да сигнализира желание за писане и като цяло писателска дейност. Също така любов към книгите и четенето. Понякога показва и конфликти, но те са не толкова скарване, колкото студенина, която възниква от това, че пазите ревниво границите си и не давате на никой да ги пристъпи.
Обърната, Кралица мечове е натрупала доста горчивина, което може да я направи неприятен събеседник. Нали се сещате как всяка жена, която току-що е скъсала с някого, непрекъснато повтаря, че всички мъже са еднакви или дори че всички са свине? Еми това е обърнатата Кралица мечове. Тя се е опарила веднъж и генерализира ситуацията, приписвайки я на цялото. Може да бъде преднамерено язвителна и вместо директно да ви каже в очите какво точно не й харесва в ситуацията, да се държи пасивно агресивно. Може да се държи арогантно, вярвайки, че тя е единствения интелигентен човек в стаята, а всички останали са глупаци, които не заслужават компанията й. В друго, напълно различно проявление, Кралица мечове обърната може да говори за това, че се чувствате несигурни в себе си и собствената си правота. Липсва ви опит и затова сте склонни да смятате, че не сте достатъчно добри за тази работа/връзка/изпит и т.н. Може дори да сте склонни да се подценявате, а не е редно. Макар и обърната, Кралица мечове си е Кралица мечове, тоест картите ви подсказват, че знанието, логиката и речникът са си там, просто трябва да се отърсите от негативните внушения и емоции и да се съсредоточите върху използването на тези атрибути.
Кралица пентакли (астрологично под влиянието на Телец) е кралицата на физическите удоволствия. Тя е сръчна домакиня, оправна майка и едновременно с всичко това успява някак да напредне и в кариерата. Не мислете обаче, че тази Кралица е обречена на домашното огнище. Да, тя държи на семейството, но също така и на кариерата, така че е възможно да я срещнете и на работното място да дърпа конците на цяла фирма, прикрита под скромната длъжност на секретарка на шефа. Твърде вероятно е обаче тя да му подсказва кога да свика събрание, кога да прекъсне губеща производствена линия или просто коя вратовръзка си отива повече с костюма му. Кралица пентакли не се бои да си изцапа ръцете, затова и често тя процъфтява в професии като градинарство и цветарство, обича да се грижи за външния си вид и може да управлява собствен салон за красота. Може да бъде доволна само като домакиня и съпруга, но може и да развива собствена фирма с дейност интериорен дизайн. Тази кралица може да сътвори чудеса и с минимален бюджет, просто й дайте свобода и ще преобрази дома ви в уютно гнездо, за което не сте си и представяли, че може да се побере на такава малка площ. Тя е сръчна, умее да създаде от нищо нещо, харесва й ръцете й да са непрекъснато заети и не приема „не“ за отговор, когато е тръгнала да свърши някоя задача. Споменах ли, че готви невероятно вкусно? А, да, сексът и по-специално физическата наслада, която той носи, също е доста важен за тази Кралица. Когато картата не говори за човек, тя показва нагласата ни да свършим нещо, да запретнем ръкави и да повдигнем планини. Като дневна карта е много положителен знак, защото с каквото и да се захванете през този ден, можете да сте спокойни, че то ще бъде свършено на време и при това повече от добре. Кралица пентакли показва и творческа нагласа, но не толкова като вдъхновението на Кралица жезли, а по-скоро става дума за правенето на неща с ръцете ни – например да плетем, да ушием нови пердета или да засадим нов сорт цветя в градината си. Каквото и да докоснем, то се превръща в злато. Образно казано. Също картата може да говори и за интимни отношения, в които сме достигнали физическа близост, която ни дава удовлетворение.
Обърнатата Кралица пентакли обаче е ленива и затънала във физическо угаждане, което е самоцелно. Тя може да изкара цял ден в леглото, хапвайки шоколад, без да има желание да подаде носа си навън дори в най-хубавия слънчев ден. Понякога това е просто умора, друг път пък е знак за това, че се е изморила да полага усилия, които не дават резултати и затова се е отдала на физически удоволствия като компенсация на неудовлетворението, натрупано вътре в нея. В други значения, обърната, тази карта може да говори за отношения, които се градят само на секса за удоволствие, но няма нищо повече от това. Може би именно поради тази причина често обърнатата Кралица пентакли ми показва наличието на любовница при някого. Също така обърнатата Кралица пентакли може да ви предупреждава, че прекалявате с храната и липсата на движение, което може да доведе до влошено здраве или затлъстяване. Понякога обърнатата Кралица пентакли може да говори и за пролетната умора.
Днес имате възможност да предадете или получите някакво емоционално послание, да окажете или откажете, да приемете или отхвърлите емоционална подкрепа. Склонни сте да гледате през призмата на чувствата на всичко около вас, да бъдете пристрастни, което - в зависимост от вашата обективност и емоционална стабилност - може да ви помогне или да ви попречи да вникнете в същността на нещата, да разберете своите собствени или чуждите нужди и потребности.
Таро карта на декадата!!!
ДЕВЕТКА МЕЧОВЕ
ДЕВЕТКА МЕЧОВЕ
01.06.2021 - 10.06.2021
Астрологично съответствие – Марс в Близнаци
Ключ. 9, Въздържание. Да обуздаем страховете си, като си припомним, че са блокирана любов.
Идеи. Да не си затваряме очите за проблемите. Да ги направим видни и така – привидни. Да възстановим активността си.
Чувства, емоции, настроение. Чувствителност, мечтателност, идеализъм, кураж, желание за промяна, просветление.
Мисли. Страхуваме се от онова, което не познаваме. На страха очите са големи. "Най-тъмно е преди разсъмване." Дизраели "Нека не забравям своето предназначение." Курс на чудесата
Действия, постъпки. Да признаем и споделим затрудненията и страховете си, да не ги игнорираме. Да потърсим и допуснем помощ в трудна ситуация. Да осъзнаем влиянието на собствените ни мисли (и върху самите нас).
Трудности, проблеми. Да се измъчваме, да се страхуваме от истината, да превръщаме силата си в слабост. Да се оплетем в паяжина от неистинни мисли, да блокираме активността си и да я превърнем в агресия към другите и най-вече към себе си. Да объркаме фантазия с реалност.
Шансове. Да се пробудим от собствените си кошмари, да си припомним и извървим обратния път към светлината. Да прогледнем. Да превърнем слабостта си в сила, страха – в любов. От насън да се върнем наяве. Да реализираме своя мечта, да я превърнем в "сбъднат сън". Да направим реален избор, да открием верния път в плашеща ни, трудна ситуация.
Въпроси. От какво бягам през деня? Какво ме преследва нощем? От какво ме е страх? Какво съм скрил зад страховете си?
Периодът в декадата на Деветка мечове (1 юни – 10 юни всяка година) е подходящ да се пробудим и осъзнаем, да възвърнем жизнеността си.
Потърсете вярната пропорция между работа и почивка, разграничете деня от нощта и дайте възможност на дните да реализират мечтите на сънищата ви.
Разплетете мисловната паяжина, в която сами сте се оплели, разпознайте и назовете отделните мисловни форми, от които сте сглобили объркано, страховито, плашещо ви огледало на реалността. Търпеливо подредете мислите и приоритетите си.
Потърсете съкровище именно там, където "диша" и привидно ви охранява вътрешното ви "чудовище" – вашият страх. Не воювайте със себе си – вижте се и се приемете такива, каквито сте, без да преувеличавате нито слабите, нито силните си страни, освободете се от минали, остарели себе-представи, за да се обновите и да се сверите със самите себе си.
Бъдете активни, не отлагайте актуалните задачи, използвайте пълния потенциал именно на днешния ден. Освободете се от (само)съжаления, угризения и обвинения, превърнете ги в радостна грижа и отговорност за себе си и другите.
Намерете вярното си темпо и започнете процес на акордиране отвътре – не изхвърляйте фалшивите звуци-мисли, а ги хармонизирайте, върнете ги на светлината. За да откриете и изсвирите своята собствена мелодия, за която сте сътворени.
Днешният ден ви дава възможност да покажете на практика своите умения в дадена област, да изиграете добре картите, с които разполагате. Днес трябва да разберете сами и да покажете на околните доколко намеренията ви са сериозни, какво и колко сте склонни да инвестирате в даденото начинание, колко важно е то за вас. Постарайте се от наличните възможности да изберете най-подходящата, но не се колебайте прекалено дълго, за да не изпуснете подходящия момент.
От сайта 78 истории:
Двойките
Публикувано на 28.01.2014 от Вера
Двойките в Таро въвеждат принципа на дуалността – на две противоположности, които или се хармонизират една с друга, както е например в женските елементи чаши и пентакли, или се отблъскват, както е при мъжките – жезли и мечове. Двойките са символ на съчетанието между мъжки и женски принцип, без които, както знаем, няма творчество и проявление. За нещастие, творчеството и проявлението идва едва при тройките, докато при двойките все още сме принудени да крепим баланса, което не винаги е особено лесно.
При 2 пентакли има не малко усилие, за щастие, в правия й вариант усилието не ни се струва толкова трудно и дори нещата могат да се получават почти като на шега. Обикновено при тази карта става дума за комбиниране, жонглиране с две отговорности, с две работи, с работа и учене, между личен и професионален живот – дуалностите на ежедневието. Това е карта, която ще изисква сериозна доза гъвкавост от нас и най-вероятно ще я видите в подрежданията си в онези периоди от живота, когато сте най-натоварени със задачи. Буквално хвърчите да оставите детето на детска градина, после с автобуса до другия край на града, където работите, през обедната почивка спринтирате да платите сметките, ядете в движение, а вечер се прибирате с десет чанти и ревящо хлапе, защото не сте му купили количка, изритвате обувките си в движение и в 7:00 вечерта тепърва започвате да готвите. Ако отглеждате близнаци, също е вероятно да виждате често, често 2 пентакли Понякога има такива периоди в живота, когато ни се налага на всяка цена да се справим, да се стегнем и просто да свършим всички задачи, независимо от това как се чувстваме. През първите такива дни успехът ще ни вдъхновява и радва, но колкото по-дълго продължава този луд спринт, толкова по-малко удоволствие ще ни носи. За щастие, такива периоди рядко траят дълго, те обикновено са преходна фаза. Затова и като трета, последна карта 2 пентакли не дава конкретен отговор на въпроса, а някакво временно средно положение, по-добре питайте пак след известно време.
Обърната, 2 пентакли може да е не по-малко противна от 4 чаши Първо, с нея идва голяма доза преумора. От личен опит мога да споделя, че на третата година от съвместяване на работа и учене едновременно, бях като ходещо зомби с големи тъмни кръгове под очите и непрекъснато имах здравословни проблеми. Разбира се и обърнатата 2 пентакли непрекъснато излизаше в дневните ми карти. Затова, не чакайте да се поболеете от умора, а помислете с коя от двете дини под мишницата си може да се разделите. Налага се, защото иначе ще изтървете и двете. Обърнатата 2 пентакли има много общо с 10 жезли, но докато при 10 жезли имате нужда от помощ, при обърнатата 2 пентакли е достатъчно само да си дадете ясна сметка, че вече нямате нужда от единия от двата пентакъла и да го пуснете.
А от моите карти си изтеглих 5 мечове права и Рицар меч прав, чиито значения взимам отново от сайта 78 истории:
Петиците
Публикувано на 31.07.2013 от Вера
След периода на спокойствие и дори стагнация в четворките, при петиците настъпва време за борба и се сблъскваме с първите по-сериозни трудности. Макар от една страна петиците да изглеждат доста неприятни и предвещаващи лоши моменти, от друга страна именно те ни дават шанс за развитие в ситуацията, шанс да продължим напред и да постигнем повече.
Петица мечове не е много по-приятна от петица чаши, но тя поне е по-бърза като времетраене. При нея става дума за някакъв конфликт, някой (понякога това може да сме и самите ние) е бил нечестен в дадена ситуация и е спечелил нечестно предимство. В най-неприятните ситуации може да става дума за комуникация, която е изпълнена със злоба и реваншизъм, понякога дори за отмъщение, в не чак толкова крайните – ситуация, в която чувстваме, че някой е постъпил неправилно спрямо нас. От това той може и да е спечелил нещо, но може и да не е било така, все пак победа имаме чак при шестица жезли. Това, което е сигурно, е че някоя от поне двете страни, е понесла сериозна обида и изпитва неприязън към другата.
* Накратко за 5 чаши: Петица чаши е карта на загубата и на продължителен период на печал. Обикновено излиза в моменти, в които осъзнаваме, че сме изгубили нещо много важно за нас и се опитваме да преживеем болката и празнината. Картата е съпътствана от голяма доза тъга, а понякога дори и самосъжаление. Нещастни сме, въргаляме се в отчаянието си и не виждаме нито лъч светлина. Макар и клише, тълкуването, че две чаши все още са изправени и все още пълни, е вярно. Важното в тази карта е да се опитаме да се съсредоточим над тези две чаши – благословиите, които са ни останали, хората, които все още са около нас и ни обичат. Пак можем да продължим да скърбим, защото скръбта е логичен процес, преди да настъпи излекуването, но трябва да сме наясно, че не всичко е чак толкова черно, колкото изглежда, и когато сме готови и приключили с траура си, ще има към какво да се завърнем. В обърната позиция петица чаши ни предупреждава, че периодът ни на траур е продължил по-дълго, отколкото е необходимо. Дошло е време да се изправим на крака и да се върнем към живота си, но ние отказваме да го направим и продължаваме да се мотаем с празен поглед, може би дори прекаляваме с чашката, в която давим мъката. В по-положителен смисъл картата може да ни казва, че периодът на нещастие и тъга е към своя край и ни предстоят по-щастливи времена.
В обърната позиция 5 мечове говори, че се чувстваме обидени и ощетени в ситуацията, но сме решили да си замълчим и да оставим нещата така, както са, да не правим проблем. Или сме решили, че този човек не си заслужава усилията, или пък не сме от отмъстителните хора, макар че се чувстваме изиграни. Може да сме простили, но не сме забравили и сме склонни да си имаме едно наум при следващи контакти с този човек. В други ситуации обърнатата петица мечове може да ни предупреждава, че дълго време таим в себе си озлобление или пък не можем да се откъснем от даден конфликт, превърнал се е във фиксидея за нас.
Рицарите
Публикувано на 27.02.2014 от Вера
Рицарите най-често въплъщават в себе си действие, което е породено от характеристиките на боята. Разбира се, те могат да говорят и за конкретен човек, но ако подредбата ви е за съвет, да речем, относно финансовото ви състояние, един Рицар в тегленето дава съвсем директни насоки какво има нужда да бъде направено.
Рицар мечове (астрологично под знака на Близнаци) е доста бърза карта, която обикновено се поява след периоди на дълго размишление или в протакаща се ситуация. Когато видите тази карта в свое гледане, тя все едно ви зове да действате най-после. В нея има много нетърпение наистина, но също така и желание да се излезе от една забатачена ситуация на лигави чувства и недомлъвки. С тази карта разговорите ще са директни, право по темата и без заобикалки. Ако искате да разберете нещо със сигурност, това е човекът за вас. Картата е обичайна за адвокати, журналисти, това е енергията на бързия ум и бързата мисъл. Рицар мечове ще ви каже нещата такива, каквито са, но няма да щади чувствата ви. Ето защо картата е възприемана много често негативно, тъй като винаги има поне един наранен и огорчен от начина му на действие или говорене. Работата е там, че както Рицар чаши не взема предвид фактите, когато действа, а само чувствата, така и Рицар мечове не включва чувства в уравнението, затова и може да бъде доста изненадан, когато ви види обляни в сълзи. Ама защо плачете сега? Нали вие сами сте го попитали накъде според него върви връзката ви. Бъдете честни и прями с този Рицар, и няма да имате проблеми. Но той наистина ненавижда недомлъвките, намеците, с които целят да го манипулират емоционално, както и ситуации, в които някой не е способен да излезе решително напред и да си каже какъв му е проблемът. За него всичко това е загуба на време и късане на нерви. Оттам и директността му, с която той се надява, че ще сложи край на една цяла сага. Именно поради това Рицар мечове често е и карта на скандалите, при които обикновено някой си тръгва жестоко обиден и наранен.
Обърнат, Рицар мечове най-често показва пречки по пътя на комуникацията (може да излиза по-често по време на ретрограден Меркурий). Също така говори и за индиректна комуникация, примерно липсата на време ви налага да си оставяте съобщения с някого и разговорът да се проточва във времето по-дълго, отколкото е необходимо по принцип. Обърнат Рицар мечове би излизал и за някой с говорен дефект, който например заеква. По една или друга причина този Рицар е възпрепятстван да изрази мислите си или да говори директно, принуден е да си премълчи нещо, което знае. Друг вариант на тълкуване е някой, който е толкова нетърпелив да действа, че става раздразнителен и прекалено груб с околните, когато това не е необходимо.
Като поясняващи си изтеглих от другите ми тестета с карти - Божествен Ред от Архангелските и Граници от Ищар ... общо взето справедливо и честно разрешаване на ситуацията, за която попитах, плюс необходимостта да браня личните си граници, да зная кога да кажа стоп на прекалено многото задачи и работа. Изобщо - доволна съм - за пореден път получих изобилни и ясни отговори и знаци от Таро и останалите ми карти!