Здравейте, момичета. Аз понамалих престоя пред компа последния месец. Море, пътувания... Имах нужда. С огромна болка и тъга забелязвам, че зрението ми отслабва - или поне астигматизъмт се засилва. И това от последните 2-3 години, когато почнах много активно да работя на компютър. Мисля, че ще слагам очила. Бих била даже щастлива, ако работя нещо, което не е свързано с адската машинка
.
Вече знаете - ние се подвизаваме в Швейцария от миналия петък. Настанихме се в къща в село, което е на 4 км от Берн - тук това е начинът им на живот. Хората не се трепят да живеят в градовете. А и като гледам разликата в настаняванията между големия град и селата, почвам да разбирам защо е така. В Берн вариантът да живееш в къща е свързан с много сериозно състояние, което трябва да притежаваш. Затова масово столичани живеят в апартаменти в малки кооперации, но там имаш просто 2-3 стаи и някаква тераса.... За хората по селата, които притежават разкошни 2-3 етажни къщи с дворове това със сигурност е неприемливо. Особено като се има предвид колко развит е общественият им транспорт. До нашето село пътуват 3 автобуса и са през 8-10-15-25 минути в зависимост кои часове от деня е и разбира се дали се касае за работни или съботно-неделни дни. При това положение и аз да съм, и аз няма да се лиша от големия си имот, за да се тъпча в апартамент. Пък било то в столицата.
И като казах столица... то на столица не прилича
. Берн е относително малък град - Цюрих, Женева, Лозана са по-големи от него. Спокоен е, просторен. Има си стар град, много музеи, университет и разбира се мечки - нали Берн точно това значи в превод - мечки. Имам предвид парк с мечки, де
. До реката - любимата ми Ааре (на български май се произнася Аар, но така или иначе на немски е Ааре). Тук властите са взели мерки, за да ограничат замърсяването на въздуха от колите. Ако искаш да караш до и из центъра, трябва да си платиш - води се някаква зелена зона за влизане и струва пари. За сметка на това... има прекрасен градски транспорт - през минута-две минават много тихи трамваи и рейсове за всички посоки. А ако идваш да работиш в центъра на Берн от някое от по-отдалечените населени места и пътуваш с колата си, на входовете на града има БЕЗПЛАТНИ парккинги, до които стигат множество рейсове. Оставяш колата на паркинга и хващаш рейсчето.
Момчил ще остане в тази къща, в която сме, 2 месеца - после ще търсим заедно нещо друго. Причината е, че тук наемът е доста скъп, но за първо време става. Днес ходихме до общината ни регистрираха. Момчил - като постоянно живущ. Мен и Бела - също. А Коки го записаха с адреса в Холандия. И ей такива швейцарски дела и документи
.
Четвъртък ни предстои прибиране с Бела. Ще е много странно, защото тук виреем на температури не по-високи от 20 градуса, а и всеки ден вали. В София са двойни
...... Но да го докараме до София, де
.
Нелка, също като Цвети аз останах възхитена от задружността, която показвате във вашия спортен клуб. Неслучайно аз вярвам, че България ще се промени, па макар и в малко по-далечното бъдеще. Проблемите, които имаме в момента, са на ниво манталитет и съзнание и се дължат най-вече на човешкия фактор. Но докато има хора като вас и ако се задържи тенденцията българите, студенти в чужбина, да се прибират обратно, всичко ще се промени. Защото наистина нищо не ни липсва. Дори и пари.
Чета за оттърваването... и се вдъхновявам за същото. И да - ще го направя. Ще се прибера и ще затрия някои неща от нас. Аз по принцип не пазя много-много, а разтребвам периодично - дрехи, вещи, чаши, чинии.... но мисля, че имам още.
Нели написа: ↑01 Авг 2021, 12:52
Предполагам, че неизвестните за теб са много, най-вече в емоционален план. Като се замисля, аз толкова голяма житейска промяна не съм правила. Или поне не в такава посока. Вярвам, че най-доброто предстои.
Странното,
Нелка, е че винаги съм била готова за нещо такова, а когато моментът настъпи.... се оказах ...... ами не готова. Но последните 2-3 дни усещам, че се успокоявам. И че по 1 по-различен начин започвам с оттърваването..... от неща, условия и процеси в България, които ме дразнят. И са ме дразнили винаги. Може би отстрани да изглежда като бягство от проблемите, обаче и аз се обезкуражавам, когато не мога да постигам дори някои малки промени. Примерно... опитвам се да убедя нашия комшия на ежака (млад учител по география и история на 26 години), че трябва да изхвърля разделно боклука си. Но той е твърдо убеден, че е бил на сметището и е видял с очите си как камионите на Еко-пак (фирмата с разделно събиране) изсипват хартия, пластмаса и стъкло на едно място, и според него няма смисъл и той да събира и изхвърля разделно..... И това е само един много малък и жалък пример.
Както и да е.
Цвети, пожелавам ти почивката ви със Симо да се получи по най-добрия начин. Неслучайно са дошли предложенията за лагерите на децата... трябвало е така да се случи. А това, че са безплатни, означава, че все пак нещо в България се прави за децата. От някого. Всички минахме през много тежка година. Много си права за това, че или нещо правиш, или нищо не се променя... И аз така го мисля. Сетих се как беше писала, че си имала страшно много работа в старата си фирма последния месец.... надявам се това да има своето отражение на бюджета ви и да не мислиш за нищо лошо, докато си почивате. Защото колкото и да е почивка, дните са броени - не си заслужава да ги "губиш" с тревоги
.
Деска, чухме се с теб онзи ден. Но истинския разговор ще ни е явно на Кранево.... По телефона не е същото. Пожелавам ти само да бъдеш щастлива
.
Това засега от мен.