Здравейте, момичета. Неслучайно предизвиках подобна полемика тук. С всичко, което писах, искам да заявя, че нямам никакво намерение да стъпвам "на панички", когато се разискват теми, които ни разделят в мненията или както беше писала преди време Нели - още една тема, която да не коментираме. Нищо подобно
.
Нели написа: ↑03 Фев 2022, 16:44
Не познавам този човек, но прозвището "Костя" ми е странно и всеки път буди съжаление у мен към хората, които го използват. Издава слабост на тезата, която трябва да бъде подкрепена с argumentum ad hominem, защото липсват аргументи по същество. Ако има такива, съм готова да ги изслушам, но не виждам защо човек сам ще ги олекотява, използвайки подобни похвати. Това само като вметка.
Теза във въпрос...?!?! Може би някой друг го е направил? Няма проблем да будя съжаление у теб, Нелка,
- той и Костя си е такъв - без особена стойност за мен, така че е нормално да олеквам покрай него. Ако обаче те дразня, използвайки това име, съществото на обсъждането се променя и аз преспокойно мога да мина и без Костя.
Деси, и да ми крещиш, и да ми викаш с главни и червени букви, аз единствено се забавлявам с избрания от теб начин да ми обясняваш разни неща
..... Може би за теб това е важно - ти си знаеш най-добре. Изборът ти на партия, за която да гласуваш, е както на 98% от останалите гласоподаватели на Възраждане - заради позицията им за зеления сертификат.
Момичета, наистина ми стана тъжно, че ЕС стига до вас в единствено в някаква мизерна форма. Всъщност ЕС не е чай, който да бъде разсипан по купичките и да бъде изсърбан. ЕС е
възможност, която трябва да бъде оползотворена....... от българите.
Говорейки за членството ни в ЕС абсолютно всички партии от последните избори (вкл. и Възраждане) ползваха една ключова дума - КОРУПЦИЯ. Включиха я в изречението "Борба с корупцията". Именно тук е ключът към мистерията предимство или вреда е българското членство в ЕС... Има един неоспорим факт - и ЕС, и ние си скубем косите от нашето включване
.
Не откривам проблем с високата ни членска вноска, а ........... с усвояването на средствата по ЕСИФ и за двата програмни периода от членството ни. Едната причина за това е корупцията или още шуробаджанащината по всички възможни начини, другата - администрацията, която трябва да се грижи за последното... На практика за периода 2014-2020 година изпълнението на програмите, съфинансирани от ЕС, е едва 46,9% ........... При тази цифра е съвсем естествено балансът членска вноска - макроикономически ефекти да не буди особена радост... Но - да, това е тема за хора с компетентности по въпроса.
Накъдето и да се огледате (ако поискате) промените в средата в България са настъпили с евросредства.... Остава загадка въпросът: за какво е била ползвана сумата от така високата ни членска вноска за съюза преди 2007-ма година, защото няма и следа от каквото и да било строителство, изграждане, инвестиции, услуги и т.н. в периода 1989-2007.
И последно по всички тези въпроси, но за мен - съществено:
Нели написа:В годините установих, че с теб имаме много различно виждане по въпросите за армията, казармата, инициацията, възмъжаването и всичко в тази посока.
Аз никога няма да направя паралел между армия/казарма и възмъжаване...... Уви, това са бленувания на неосъществени в живота си мъже, които седят на поредната чашка с други също не особено щастливи индивиди от същия пол. Изключително странно е за мен, че и жени се включват в подкрепа на тезата за възмъжаване чрез казарма. Не казвам, че ти, Нелка, го твърдиш, защото не съм го видяла "черно на бяло" написано. Но ми е странно жени да говорят за това, при положение, че именно те имат "главна роля" в процеса на възмъжаване като част от семейното възпитание. И друг път съм го писала - един човек не е ли възпитан достатъчно надеждно до периода на напускане на родното си семейство, няма институция, която да свърши тази работа.....
Изобщо не съм щастлива от говоренето по темата от хора, които нямат и минута реален боен опит, но с лека ръка са готови да вземат сина ми в казарма за пушечно месо. В 21 век е абсурдно да се говори не само за война, ами и за война със средства, познати от 20-и век.... АБСУРД! Коки има интелектуалният капацитет да създава софтуер, с който да управлява модерни машини, с които биха се водили съвременните войни, а не да е кашик пред танка... Уви, говоренето е именно да обучаваме кашици...
И да.... аз пак се отплеснах. Мисля, че си дадохме възможност и време да определим позициите си по множество теми. Междудругото и аз си мечтая за други разговори... и всъщност активно го правех допреди началото на настоящето..... Ако се поогледате в другите теми в този подфорум... в тях активно пишем аз и Деси...
Все повече ме интересуват въпросите за вътрешната сила и устойчивост на личността. За причините, които ни въоръжават с аргументи да правим или да
НЕ правим определени неща. Безумно интересна тема ми е за обратите в живота, които промените причиняват - доколко свободна се чувства личността да взема решения. Именно - да взема решения, защото съм забелязала, че..... голямата крачка не е физическата реализация на дадена мечта, а преодоляване на задръжките в мисленето, които раждат гора от пречки за последното.
Нели написа:Аз продължавам да мисля, че не обсъждаме правилните въпроси. И не защото политиката, болестите и здравето не са важни, а защото не те са основата, върху която са изградени нашите взаимоотношения.
С това няма да се съглася и то не, защото го е написала Нели
. Дори и да не са били правилни въпросите, най-сетне си дадохме една на друга ..........
ПРАВИЛНИТЕ ОТГОВОРИ. Конкретният въпрос, колкото и правилен да е (каквото и да означава това) очаква и конкретен отговор. Той пък най-често не е правилният в смисъл на изчерпателен, точен, пълен, желан, удовлетворяващ..... Сега се получи и то качествено. Надникнахме там, където въпросът "Как сте, момичета?" никога няма да стигне... И дори пример мога да дам - преди време написах на Нели следното:
cchery написа:Нелка, като цяло съм с усещането, че нещо стои между нас двете, между отношенията ни. Защото не за първи път сме на различни позиции, но... у теб има нещо много различно и крайно във възприемането на моята особа. Поне този път. И аз си признавам, че не знам какво е то.
Без въпросителна попитах какво се случва с отношенията помежду ни... Нямаше конкретен отговор освен очакваното:
Нели написа:Нямам нищо против особата ти, Чери!
Отговорите обаче се рояха и трайно се настаниха между редовете, които изписахме в последствие по темите, които уж не са правилните... Забележете - тук говоря в ПЪРВО лице, множествено число. Аз правех същото.
И така - може би наистина е време за темите, които ни правят жени... и вълнуват ежедневието ни.
В този ред на мисли -
Деси, каква беше причината да потърсиш именно нутриционист? Извън очевидният отговор - желанието ти да забременееш. Т.е. - защо точно нутриционист. При кого ходи? За какво си говорихте? Какво ти предложи той/тя?
Сиренце написа: ↑05 Фев 2022, 09:38
Чери, разкажи и ти за първия семестър на Коко! Какви са впечатленията му от университета, преподаватели, колеги?
С най-голямо удоволствие, Цони
- малко гадничко ще прозвучи, но... да разкажа за първия семестър на Коки, е начин да дам пример в полза на ЕС. Обаче си е истина.
Коки замина с огромни очаквания към ниската земя - така, както може да го направи само млад човек на 18 години. Радвах се толкова силно, колкото силно и тъжах заради това.... Не бях готова на тази промяна. Но пък Коки се справи прекрасно с най-трудните първи дни там - адаптира се. Намери си среда. Разбра от какви услуги ще има нужда, за да живее нормално в страната на лалетата и накрая тръгна и на училище
.
Образователната система в сферата на висшето образование във
Fontys University of Applied Sciences , където Коки следва, няма нищо общо с онова висше образование, чийто продукт съм аз самата - завършила съм Техническия университет в София (филиал Пловдив). За да се разбере методата на Фонтис, типичният български вишист трябва да изчисти съзнанието си от клишета и набивани с десетилетия разбирания.
Какво имам предвид?
На първо място поставям именно...... мястото
- сградите на факултетите на Фонтис са със съвременна архитектура и модерни решения в областта на интериорния дизайн. Признавам си, че винаги съм се възхищавала на вида на СУ, но вътрешното пространство в този мастодонт, смазващите височини на таваните, сумракът...., чиято идея е и да създадат усещане за академичност, губят смисъл пред потопените (направо удавени)
от слънчева светлина учебнит стаи и отворени пространства във Фонтис...... Влизаш.... и изведнъж забравяш, че си на 40+..... Смъкваш години от житейския си товар, сядаш около широките маси за колективна работа, можеш дори да се събуеш, за да потопиш ходила в меките килими, пускаш си лаптопа от всяко всяко бюро за индивидуални занимания, на което пожелаеш... Няма аули, няма ехо, няма луминисцентни лампи, които вечно примигват
..... И най-интересното - сградата на университета е отворена и събота, и неделя. Достъпът на външни лица (каквито бяхме ние с Момчил и Бела) не е забранен и охраната не те проверява.... А най-изненадващото бе, че.... имено събота и то привечер беше пълно с млади хора, които или четяха някакви неща, или правеха проекти на компютрите си....
Специалността на Коки е най-общо казано - програмиране. ОТБЕЛЯЗВАМ с огромно задоволство, че тя не включва и половин час висша математика, физика или химия, както е в ТУ в същата специалност. Да не говорим за чертаене, металознаене, електротехника, полупроводникова техника, цифрова схемотехника и...... да не изброявам. Всъщност те учат основите на ИТ - бекенд и фронтенд програмиране, уеб апликаци, както и най-същесвеното за тази специалност - алгоритми на програмните езици. И то не една дузина езици, а тези, които се ползват най-много.
Коки е в постоянна връзка със своите приятели от класа му в ТУЕС, които учат програмиране или в ТУ или в СУ - и на няколко пъти ни благодари с Момчил, че сме му осигурили възможността да
НЕ учи в България програмиране. Конкретно за програмиране говоря. А аз бях сащисана да разбера, че (почти) 30 години по-късно учебната програма в специалността КСТ - компютърни системи и технология в Техническия университет не е променена ни най-малко откакто аз бях студентка. И до ден днешен Момчил, който реално е програмистът вкъщи (завършили сме една специалност), не е използвал нищо от 5-те части висша математика, на които бяхме подложени в университета... Не е случайно, междудругото, че нито ТУ, нито СУ вадят достатъчно подготвени кадри за нуждите на ИТ бизнеса у нас. Докато работеше в България, Момчил често провеждаше интервюта за работа - знаете, че всички софтуерни фирми у нас страдат от недостиг на кадри..... Той много пъти е споделял, че е отчаян от висшистите, които излизат от българските университети ..... Деца, без каквато и да е било практическа насоченост при придобиването на висше образование.
Стана повече като разказ с изводи, но... на мен ми е трудно само да регистрирам като статистик. Коки си взема̀ без проблеми всички тестове за първия семестър и предаде без забележка проектите си, в което реално се изразяваше неговата сесия. От утре почва вторият му семестър.
Пети семестър в неговата бакалавърска програма е предвиден изцяло за практика - всеки студент трябва да си намери фирма, в която да работи - нямат лекции и изпити. А 7-ми или 8-ми семестър (все още не знаем с точност) е т.нар. exchange - избират си друг университет в Европа, в който ще учат същата специалност през въпросния семестър.
И така, сега е ваш ред - кажете освен незадоволителните лекции на Сиси и Вили, на които сте присъствали, какво друго в следването им? Какви са плановете им за професионална реализация?