Здравейте, мацки. Кой как я кара?
Аз тия дни имам доста неща да свърша и искам да ги направя, за да имам все пак почивни дни по Великден. Ние с Бела няма да пътуваме никъде, т.к. в 2 от 4-те празнични дни тя ще е по цял ден на тренировка. Предстои ѝ да вземе участие в Държавното първенство за 2022 година за нейната възрастова категория и това ще стане в 2 дена - на 28 и 29 април. В първия ден ще играе обръч, във втория - съчетанието си с бухалки. За този най-отговорен състезателен форум на национално ниво няма начин и ние да не подходим отговорно, а именно да си останем тук по празниците, за да може Бела да тренира.
Не знам вие какво мислите, но аз вече нямам сили да гледам снега, който вали навън.... не е (ама наистина не е!!!) никак нормално на 20 април да се изсипва сняг като от някакъв огромен небесен чувал и да натрупва.... Какво се обърна това време, не ми е ясно..... Дават го да се затопля за Великден - дано да познаят, за да можем малко да си отдъхнем от скокваването. Аз почти успях да раздам цветята си на хора, които ще се грижат за тях. Но на терасата си имам точно 6 саксии...... тези дни им станах роб от това да ги изнасям сутрин и да ги прибирам вечер. Страх ме е да ги оставя навън, защото нощем температурите стават минусови

.
Снощи бях на родителска среща на Бела - първата ни реална, присъствена родителска среща, в която можахме да видим лицата на учителите. С изключение на госпожата по математика, която влезе с маска

. Аз бях вероятно втората най-активна родителка. Може и първата ...... Нищо неочаквано за мен, въпреки че ме предупредиха, а и реално и сама си знам...., че нито имам какво толкова да боря в това училище, нито имам и полза да го правя, защото.... това може да навреди на плановете ми за отсъствия на Бела до края на срока, които отсъствия са свързани само и единствено с пътуване до Берн, ако имаме насрочени дати за входни изпити на Бела в местни училища. Но аз съм човек, за който подлизурщината и комформизма са генетично изключени от характеристиките на поведението ми, и... не изневерих на себе си. Лошото е....., че с годините променям най-острите черти на характера си и това донякъде намалява убежедението ми в необходимостта да съм направила нещо! Да... да съм го направила, т.к. аз правя нещо....., а после си мисля, че е можело и да го пропусна

.
Но .... както обикновено съдбата винаги ми откликва в точния момент с точните проявления. Днес като изпратих Бела на училище, се мушнах обратно в леглото. Много време ми отне да заспя, но...... все пак заспах. Надигнах се малко преди 10 часа и седнах на дивана да си изпия кафето. В главата ми машинката още мелеше, че... е можело да пропусна част от проявите си снощи на родителската среща, и точно тогава реших, че с днешното си кафе ще дочета книгата, която почнах преди време и предизвика ожесточена размяна на реплики между мен и Нели тук, а именно "Смела, а не перфектна". Да - няма да спра да я цитирам, само защото може да предизвиква това и онова - нали това ѝ е идеята, да бъдем смели и да бъдем себе си

. По един вежлив начин, разбира се.
Та.... имам останали за прочитане 2 глави и тази, която днес четох се казва
ПРЕМАХНЕТЕ НУЖДАТА ДА СЕ ХАРЕСАТЕ - ами..... точно от това заглавие имах нужда, за да спра да си анализирам родителската среща. И хем знам и съм приела за вярни нещата, които ще цитирам по-долу, хем..... все пак имам нужда са ги прочитам отново и отново:
"Буквално никога не ми беше хрумвало, че е напълно нормално някои хора да не ме харесват или да не ме разбират. Те просто не бяха моите хора. Много други ме разбират и са съгласни с това, което съм, и с това, което съм дошла да правя тук.
.............................
Прадоксът е, че след като се освободите от необходимостта винаги да бъдете харесвана, вие разчиствате пътя пред "вашите хора" - тези, които ви харесват - да ви харесат още повече."
И ето какви стратегии предлага за постигане на горното авторката Решма Сауджани:
1. Доверете се на себе си.
2. Да не ви пука.
3. Задайте въпроса "И какво от това?".
4. Просто кажете "не".
5. Искайте.
6. Упорствайте въпреки всичко.
Като се замисля.... винаги в живота ще има "черни станции", които ще ми казват, че съм такава и онакава, че не мисля достатъчно, че съм авторитарна, повърхностна.... и че примерно не съм права да мисля, че обучението по немски език в немската паралелка на дъщеря ми е скапано. Но тези родители, които мислят последното....., имат една единствена цел, поставена пред децата си - те да вземат прослвутия DSD изпит по немски език - образно казано еквивалента на Кеймбридж сертификата за В1, който отваря врати за обучение в Германия и Австрия. И понеже нашето училище е сертифицирано да изпраща деца на този изпит като те не плащат таксата за него......, родителките се натискат да мълчат за глупостите, които се случват за да не бъдат лишени децата им от тази възможност. Защото... не всички ученици от нашия клас ще бъдат допуснати до DSD изпита, а само тези, които проблемната госпожа по немски прецени (в известен смисъл). Е..., Бела почти сигурно би била едно от отлъчените деца, ако имаше възможност да изкара 10-и клас в България. Аз пък съм щастлива да ѝ покажа, че мазненето, снишаването, мълчанието и примирението са качества, които
не се предават по кръвна линия в нашия род.
И така..... писах, каквото имах да пиша. Сега е ваш ред..