За книгите

Публикувай отговор
Аватар
Нели
Философска система

Re: За книгите

Мнение от Нели »

Ver написа:Отдавна се каня да питам, коя беше онази книга за която споменаваше (преди време, може би още в "часът"), че ти била от любимите , а мъжът ти казвал, че е нечетима, защото нищо не ставало :1062 Исках да я покажа на Явор, който е безобразен четец ( аз поне си подбирам :1062 ), но се оказа, че съм я забравила и няма шанс да си спомня :423
"По следите на изгубеното време", Марсел Пруст
"Когато всички мислят еднакво, никой не мисли достатъчно" Уолтър Липман
Ver

Мнение от Ver »

Благодарско, Нели :)
Аз преди време я погледнах бегло, което не е достатъчно за тази книга ...
Аватар
Нели
Философска система

Мнение от Нели »

Ver написа:Благодарско, Нели :)
Аз преди време я погледнах бегло, което не е достатъчно за тази книга ...
... и не можа да разбереш за какво се разказва, нали? :222 :955
"Когато всички мислят еднакво, никой не мисли достатъчно" Уолтър Липман
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Ричард Бах е един от най-любимите ми писатели!
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Ver

Мнение от Ver »

Рязко смених тематиката на книгите. Сега зачетох разказчета на Ствън Лийкок. Весел, неангажиращ (защо ми изглежда идиотски тази дума :1044 ), лек хумор, може да се чете и по диагоналната ;)
Много ми напомня на Камен Донев :1044 , реди ги едни такива понякога дори несвързани.... и на края не можеш да удържиш и избухваш в смях.
Аватар
mari_ko
Форумна палавница

Мнение от mari_ko »

Аз нали съм по българските автори.....та, чели ли сте нещо от Людмила Филипова. Горещо ми я препоръчаха.
[url=http://line.romanticcollection.ru][img]http://line.romanticcollection.ru/ba/7_43b_47911350_Rviki_0.gif[/img][/url]
Ver

Мнение от Ver »

mari_ko написа:....та, чели ли сте нещо от Людмила Филипова. Горещо ми я препоръчаха.
Не. От теб я чувам :)
От теб чух и за Петър Делчев ;)
Ver

Мнение от Ver »

Вчера вечерта дочетох и оследните редове от "1984" на Оруел.
Докато четях първите 2 части на книгата, в главата ми се въртяха много паралели с съвремената действителност:
"....за формиране съзнанието на масите е достатъчно да им се влиае само в Отрицателна насока", най вече чрез "телекрани" и пропаганда - да виждате разлика със "нашето" време, аз не. Западане на образованието - в следствие на което децата забравят да мислят. Тогава вече може да се даде "свобода" на масите, защото нямат никава мисъл. Правите ли някаква аналогия?
"Партийният член е непрекъснато наблюдаван ... така се ограничава широтата на мисълта" - а дали сега не е така?!
"Новговора съдържа много по-малко думи". Липсават думи, като "свобода", "избор "и пр. Стига се до там , че използавийки новговор човек не може да изрази мисъл (ако има такава), защото просто няма думи. Върхът в новговора е "паткореч" - автоматично, безмислено редене на думи, което прилича на крякане. И тук аналогията е очевидна.
"Промяна на миналото". Чакай да видим, колко учебници по история сме имали ..., а какво пише в сегашните?!
Правя този "анализ" защото книгата ми хареса! Това е нещо, което всеки трябва да прочете. Има много да се говори за нея. Оруел е бил изключително прозорлив, защото е успял да надникне зад Желязната Завеса. На всичкото отгоре и се е замислил ...
Вчера по нощите не можах да оставя книгата, докато не я прочета до края, защото 3-та част е направо покъртителна! Идваше ми да да я разкъсам на парченца, за да не чета тези неща. Потъпкването на личността, свободата, съзнанието, спомените е брутално представено!
Усеща се физически ...

А най-ужасното е, че по същото време, всичко това се е случвало. Не в Англия. В Русия. За това следваща книга, която съм си приготвила е "Първия кръг" на Солженицин. Реших, че ще черпя от извора.
Имам да напиша още сто неща, но усещам , че ще прекаля :)
Исках само да споделя усещането си и да ви подканя, ако случайно не сте чели тази книга, да не се колебаете :524
Чери, мерси че ме наведе на нея :)
Аватар
mari_ko
Форумна палавница

Мнение от mari_ko »

Ver написа:да ви подканя, ако случайно не сте чели тази книга, да не се колебаете
Аз не съм я чела. Слагам я в списъка да си чака реда.
[url=http://line.romanticcollection.ru][img]http://line.romanticcollection.ru/ba/7_43b_47911350_Rviki_0.gif[/img][/url]
Аватар
dexter
Философска система

Мнение от dexter »

И аз ще си я сложа в списъка, но може би ще се заема с нея през лятото, когато съм в по-оптимистично настроение :lol: . Като чета написаното то Вер, май точно сега няма да ми понесе много добре....
Публикувай отговор