Ролца от тиквички с 2 вида сос
1 средно голяма
зелена тиквичка, нарязана на финни ленти с помощта на белачка за зеленчуци
Сос с кашу
1/2 чаена чаша кашу,
2 скилидки чесън,
2 супени лъжици лимонов сок,
1/2 чаена лъжичка сух розмарин,
1 супена лъжица хранителна мая (опционално, може и без нея),
щипка хималайска сол, щипка черен пипер,
малко вода,
Сос с домати и авокадо
1 средно голям домат, нарязан на много малки кубчета,
1/2 авокадо нарязано на много малки кубчета,
1/2 чаена чаша лестенца от тученица
познати ли са ви съставките
Приготвяне на соса с кашу:
Накиснете кашуто за няколко часа. така ще увеличи обема си, а и ще се смели много по-лесно.
сложете всички съставки в блендер и разбивайте до получаване на хомогенна смес.
Приготвяне на соса с домати:
Смесете всички съставки. Ако е необходимо добавете някоко капки светъл балсамов оцет.
Сглобяване:
Сложете резен тиквичка и намажете от соса с кашуто. Отгоре поставете още един резен тиквичка и намажете малко от соса с доматите. Той е по-скоро с консистенцията на салца. Ако разполагате с кълнове сега е момента да слижите и от тях.
Навийте внимателно, но много бързо ролцата и ги поставете изправени в чиния.
Толкова са красиви и апетитни, че дори и Ясен вчера обядва само това, като се има предвид, че не яде нито сурова тиквичка, нито тученица. Приемам го като голяма своя победа
Ако нямате от зелените тиквички, които се намират по-трудно можете да направите ролцата с гриловани обикновенни тиквички. Гриловате ги и ги задушавате с пресен копър, магданоз и чесън.