1. Критерии за основополагащи учебни предмети - какво означава за вас БАЗОВ УЧЕБЕН ПРЕДМЕТ? Защо е така?
2. Кои са тези предмети?
Има ли желаещи за дискусия?!
Аз ще мина по-късно да попиша на тази тема!

А сега да видя, Декс, кой от кого преписа - ти от мене или аз от тебе?dexter написа:Е, то какво излиза - всичко е базово :lol: :lol: . Не казахте музиката, може би защото е донякъде абсурдно да се прави анализ на музикално произведение, там на преден план излизат чуствата.
За си промених много мнението за образованието през последните няколко години. Струва ми се ужасно важно училището да не убие интереса на децата към познанието. Не е важно с какво ще им се натъпче главата през годините, защото след време всичко изветрява. А е важно да се изгради някакъв характер, отношение към знанието, така че и вече пораснали, хората да се стремят към развитие. И да имат собствено критично мислене - ей това ми се струва адски важно. Да не се приемат фактите на доверие. Математиката развива мисленето, затова според мен е базов предмет и много трябва да се държи на него. Не защото днес си спомням Питагоровате теорема, а защото разбрах, че математиката е логика, а не наизустяване на формули. Българският език и литературата също за базови за мен - ако нямаш богат речников запас, няма да можеш и да мислиш пространно, просто защото няма как да мислиш нещо, за което нямаш думи (май стана логическа тафталогия :lol: :lol: , но се надявам да ме разбирате). Литературата дава кръгозор, пространство на идеите, чуството, че не си сам, поглед към други светове. А това отново обогатява мисленето. Който мисли, трудно се манипулира, трудно се използва и по-трудно се държи в подчинение. Напоследък това ми е много важно :lol: (дали не достигам критичната маса, след която от опортюнист ще се превърна в революционер.....![]()
).
Чуждият език си е направо основополагащ - за добър живот.