Нахута се измива добре и се оставя няколко дни, докато покълне.След това се сварява на слаб огън.Пасира се с малко водичка, към него може да се прибавят и подправки на вкус - чубрица,чер пипер,чесън и др.Става много вкусен за мазане пастет,особено за децата
(върху филия пълнозърнест хляб,естествено)
И една рецепта за детски бисквитки,които малкия много обича:
ОВЕСЕНИ БИСКВИТКИ
Накисват се във вода околко 300 гр овесени ядки.Добавят се:овесени трици,сурови слънчогледови семки,ванилия,мед или кленов сироп,смлени ленени и сусамови зърна(сурови),пшеничен зародиш,малко канела или какао.Сместа се разбърква.Получава се гъста смес,от която се изсипва върху хартия за печене.Поставя се във фурната и се суши няколко часа(на 40-50 градуса),докато бисквитките станат за хрупкане.Стават много вкусни и питателни.
И между другото - за храната не е добре да се готви-вари,пече,пържи,а да се консумира натурална