Коледни сладки

Всякакви сладки изкушения
Mrav4o

Коледни сладки

Мнение от Mrav4o »

В общата ни тема, като прочетох поста на Олеся, че ще прави коледни курабии и се сетих да проверя и аз да направя.
Никога не съм правила коледни сладки, така че тук ако ви хареса, нека да напишем рецепти, които сте използвали или които не сте.
Аз намерих следната рецепта, която ми изглежда много лесна:

КОЛЕДНИ СЛАДКИ

Необходими продукти
600 гр. брашно
300 гр. орехи
400 гр. масло
3 яйца
400 гр. захар
1 пак.канела

Маслото, леко загрято на водна баня се разбърква добре и към него се прибавят захарта, орехите, яйцата и канелата.
След това се добавя брашното.
Сместа се прави на топка и се оставя на хладно място за цяла нощ.
На следващия ден тестото се разстила с дебелина около 1 см. и се правят фигурки с формички (може и с чаша).
Сладките се намазват с масло и се слагат да се пекат за около 10 мин. на 210 градуса (не повече от 12 мин.)
олеся

Re: Коледни сладки

Мнение от олеся »

Mrav4o, това е рецептата, по която вече 2 години правя коледните сладки. Сполучлива е и съм доволна от резултата.
А тази година ще пробвам нова рецепта за коледни сладки. Привлече ме наличието на ром, мед и мн.подправки.
:1155 КОЛЕДНИ МЕДЕНКИ: :1155
250 г течен мед
130 г кафява захар
1 яйце
2 с.л. ром
100 г меко масло
250 г бяло брашно
250 г ръжено брашно (може и само бяло брашно)
щипка сол
1 пак.бакпулвер
1/2 ч.л.сода за хляб
индийско орехче, джинджифил на прах, кардамон, канела, карамфил - общото им количество е около 1 ч.л.
От себе си ще добавя: чаша смлени орехи и настъргани портокалови корички.

Медът и захарта леко се загряват в тенджера и се изсипват в купа.Добавят се яйцето, ромът и маслото.Сместа се разбива с миксер,докато стане на пяна.Двата типа брашно се смесват и се пресяват с бакпулвера, содата и подправките.Добавят се с бъркане към медената смес.Получава се лепкаво тесто,което се слага за няколко часа в хладилника за да се втвърди.

Не се добавя повече брашно,независимо,че тестото лепне.Просто си намаслете ръцете с малко мазнина и го съберете на топка. Задължително го оставете в хладилника поне за 2 часа. Най-добре да преспи в хладилника една нощ.

На малки части тестото се разстила върху работния плот с точилка върху хартия за печене.Поръсва се с брашно и се разточва на кора,не по-дебела от 1 см.Изрязват се курабийки с формички.Нареждат се в тава,застлана с хартия и се пекат в предварително загрята на 170*фурна. Като изстинат се украсяват и се съхраняват в кутии.Колкото по-дълго престоят,толкова по-вкусни стават.
Публикувай отговор