
Какво означава терминът “сурови храни”?
Суровите храни са такива, които по време на приготвяне не са били нагрявани при по-висока от 42-44С (110-118F) температура. Тяхната жизнена енергия и ензимите, които тялото използва за усвояването на всичко необходимо, са непокътнати на 100%.
Един идеален пример и доказателство на суровото определение е крекер приготвен с ленено семе, който въпреки хрупкавината и приятния вкус, ако се засее в земята, ще поникне и израсте здраво растение (стига семената да не са били смляни на брашно, разбира се!)
Цялата статия "Магията на суровата храна", може да прочетете тук
[img]http://yummydelicious.com/yummydeliciou ... awfood.jpg[/img]
СЪВЕТИТЕ НА Д-Р БИШИ ЗА ДЪЛЪГ И ЗДРАВ ЖИВОТ
Клиничният диетолог д-р Фред Биши е на хранене със сурова храна повече от 40 години. На 80-годишна възраст той е във върховно здраве. По време на дългата си кариера е помогнал на над 35 хиляди човека да изменят начина си на живот, а в много случаи – и да се преборят със сериозни болести. Сега той разговаря със Сара Бест за своя подход към оптималното здраве и жизненост и дава съвети как да избегнем клопките, които често срещаме по пътя на суровоядството. Това е разширен откъс от интервюто, което се появи в пролетното издание на сп. Get Fresh! от 2010г.
- Ако искате да оздравеете, не яжте никаква обработена храна. Докато ядете необработена храна, ще забележите драматични промени в здравето си.
- Яжте разнообразни храни всеки ден, за да си осигурите възможно най-широк спектър хранителни вещества.
- Наблегнете на плодовете и зеленчуците – особено на зеленчуците, освен ако не сте трениращ спортист, в такъв случай може да включите повече плодове. Яжте много зелени листни зеленчуци.
- Когато ядете плодове, избирайте ниско-гликемични: боровинки и други подобни дребни плодове, ябълки.
- Съчетавайте правилно храните – не яжте протеини с нишестени храни.
- Ако искате да минете на 100% сурова храна, уверете се, че знаете какво правите.
- Ако ядете животински протеин или риба, яжте малки порции, най-много три пъти седмично и внимавайте да е чисто (био, свободно отглеждани животни, диво-уловени или отглеждани на пасища).
- Не преяждайте. Разберете кога сте заситени. Ако сте преяли с нещо един ден, не го яжте на следващия.
- Опитайте да не ядете след залез или три часа преди лягане. Ако ядете късно през нощта, яжте по-късно на следващата сутрин.
- Много упражнения, почивка и слънце.
- Мислете положително.
- Намерете си духовна основа и използвайте вярата си.
Тук са двете части на пълното интервю с д-р Биши
[img]http://blog.calgarypubliclibrary.com/bl ... 0photo.jpg[/img]
Ето и някой от по-известните места в интернет за суровоядството:
Магията на суровата храна
Канал в youtube с рецепти
*****
Земя на заем
Суровият форум
*****
Сурово