Рецептата е публикувана в бр.49/ 8.12.2011 г на в. "Всичко за семейството" в интервю на Вера Камберова със солистката на ансамбъл "Филип Кутев" Нели Андреева!]
РОДОПСКИ САРМИ
Продукти:
листа от 2 кг кисела зелка
1 глава лук
50 мл олио
2 ч.ч. ориз
400 г кайма
черен пипер
червен пипер
джоджен и пилешко месо по избор (или наденица)
Приготвяне:
Лукът се нарязва наситно и се запържва в част от олиото. прибавят се измитият ориз и се долива малко топла вода, за да се задуши. Когато белите зърна поемат водата, се слага каймата с подправките (без червения пипер). Разбърква се добре. Плънката тсе оставя настрани да поизстине. Отстраняват се дебелите жилки на зелевите листа и от останалата част се оформят парчета с големина 7х10 сантиметра. Пълнят се с по 1 ч.л. плънка и се завиват на стегнати сарми. На дъното на тенждерата се слагат праченца листа, а отгоре плътно се нареждат сармите. Между редовете се ръци черен пипер. Най-отгоре се подреждат пилешките мръвки, овкусени със сол и червен пипер. Ястието са захлупва с чиния, доливат се олио на вкус и задължително вряла вода. Когато сармите заврят, се оставят да къкрят на много слаб огън 2 часа.