Родопски сарми

Подфорум за нещата, които готвим всеки ден
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7927
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Родопски сарми

Мнение от cchery »

Рецептата е публикувана в бр.49/ 8.12.2011 г на в. "Всичко за семейството" в интервю на Вера Камберова със солистката на ансамбъл "Филип Кутев" Нели Андреева!]

РОДОПСКИ САРМИ

Продукти:

листа от 2 кг кисела зелка
1 глава лук
50 мл олио
2 ч.ч. ориз
400 г кайма
черен пипер
червен пипер
джоджен и пилешко месо по избор (или наденица)



Приготвяне:

Лукът се нарязва наситно и се запържва в част от олиото. прибавят се измитият ориз и се долива малко топла вода, за да се задуши. Когато белите зърна поемат водата, се слага каймата с подправките (без червения пипер). Разбърква се добре. Плънката тсе оставя настрани да поизстине. Отстраняват се дебелите жилки на зелевите листа и от останалата част се оформят парчета с големина 7х10 сантиметра. Пълнят се с по 1 ч.л. плънка и се завиват на стегнати сарми. На дъното на тенждерата се слагат праченца листа, а отгоре плътно се нареждат сармите. Между редовете се ръци черен пипер. Най-отгоре се подреждат пилешките мръвки, овкусени със сол и червен пипер. Ястието са захлупва с чиния, доливат се олио на вкус и задължително вряла вода. Когато сармите заврят, се оставят да къкрят на много слаб огън 2 часа.
rodopski sarmi.png
(382.04 KiB) Свалено 513 пъти
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7927
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: Родопски сарми

Мнение от cchery »

Е, направих ги най-сетне :!: :!: :954 ! И ви препоръчвам да сторите същото! :D Всъщност на онези, които са си месари, защото.... сармичките са с кайма, а и има пилешки бутчета!

Моите подобрения към рецептата:

Плънката за сармите е според описаното в предния пост като добавих следните подправки: кимион, чубрица и чаена лъжица от пилешката подправка на "Маги". В общи линии от тези готовите смесени подправки ползвам единствено тази на Маги - успях да се оттърва от всички бульони, сухи супи и т .н. - наистина са пълни с.......... :1052 . За първи път в живота си завих сармички, а не сарми или още по-точно долми :1062 . Не знам дали знаете точно разликата, но примерно в Асеновград сармите са с размер на ........... 1 хапка!! Да, толкова малки са. За сравнение майка ми прави сармите с големината на зелевия лист. И едните, и другите са безкрайно вкусни. Е, този път реших да правя малки сармички!

Второто подобрение - бях сигурна, че няма да ги готвя на котлона както е описано, а в йенската тенджера на фурна. След като завих сармите, почнах да ги нареждам. Станаха 2 реда като помежду им наръсих с червен пипер:
res_surovi.jpg
(82.06 KiB) Свалено 460 пъти
Взех пилешки бутчета. Изкиснах ги цяла нощ във вода. В един съд сипах 50 мл олио, чаена лъжица от подправката "Маги" за пиле, повечко къри, червен пипер, черен пипер, самардала и галета (вместо галета успешно може да се ползва царевично брашно). Трябва да се получи смес с гъстотата на боза - с нея намазах бутчетата и ги сложих отгоре на сармите:
res_surovi 2.jpg
(82.56 KiB) Свалено 460 пъти
За да не прегаря яденето от горния реотан на фурната, покрих всичко с голямо зелево листо:
res_surovi 4.jpg
(80.56 KiB) Свалено 460 пъти
Ето така изглеждат сармите и бутчетата погледнати отстрани:
res_surovi 3.jpg
(60.41 KiB) Свалено 460 пъти
Пекох на двойна фурна около 2 часа и малко при 200 градуса. Самата йенска тенджера сложих по-ниско във фурната, за да не прегаря ястието отгоре, т.к. капакът е прозрачен. Накрая от фурната излезе това:
res_pecheni.jpg
(83.01 KiB) Свалено 460 пъти
res_pecheni 2.jpg
(85.18 KiB) Свалено 460 пъти
Вярвайте ми, беше адски вкусно :223 :223 . Изядохме си всичко :oops: :oops: :oops: , а ние с Момчил го поляхме и с македонско вино..... Страхотно се бяха смесили вкусовете! Забележете, не се слага допълнително сол, защото зелевите листа са солени, а и тази подправка на "Маги" също!
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Публикувай отговор