Джолан с маслини и картофи по испански
Необходими продукти:
600 г свински гулаш от джолан или пък свинско месо по избор
1 кг картофи
2 ч.л. червен пипер
1 ч.л. риган
6 с.л. зехтин
100 мл бяло вино
2-3 дафинови листа
1 глава лук
200 г (½ консерва) стерилизирани домати
2 печени чушки
80-100 г черни маслини без костилки
80 г зелени маслини без костилки
млян черен пипер Kania на вкус
сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Свинското месо се запържва под капак в загрят зехтин в продължение на 2-3 мин, без да се разбърква. Прибавят се почистеният и нарязан на едро лук и черен пипер и се разбърква. Добавят се виното и топла вода, докато течността покрие месото. Посолява се и се оставя да къкри под капак 40 минути.
2. Към добре омекналото месо се прибавят нарязаните на дебели колелца картофи, нарязаните на ситно чушки и двата вида маслини, разбърква се добре и къкри под капак още 10 минути. Подправя се с дафинов лист, риган и черен пипер.
3. Накрая се добавят пюрираните домати, ястието се разбърква и къкри под капак още 20 минути.