Гъбена супа със сметана
Необходими продукти:
250 г печурки
½ глава лук
25-30 г краве масло
1 с. л. зехтин
200 мл млечна сметана
1 скилидка чесън
200 г картофи (2 бр.)
1 дафинов лист
1 ч. л. майорана
черен пипер на вкус
сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Лукът се нарязва на ситно, а гъбите на полумесеци. Маслото и зехтинът се смесват, загряват се и в тях се задушават зеленчуците.
2. Картофите се нарязва на ситни кубчета и се добавят към задушените гъби. Добавят се 1½ л гореща вода, солта, нарязаният на ситно чесън, черният пипер и дафиновият лист. Супата се вари на тих огън, под капак 25-30 мин.
3. Сметаната се смесва с 250мл от бульона на супата, така че да се изравни температурата, след което се прибавя към гъбите. Овкусява се с майорана и се вари 5 минути преди да се поднесе на трапезата.