Седмица на: НАР - екзотиката на един полезен плод

Подфорум за нещата, които готвим всеки ден
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7927
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Седмица на: НАР - екзотиката на един полезен плод

Мнение от cchery »

[img]http://www.bewusst-leben-besser-leben.d ... 261927.jpg[/img]

Нарът е вид широколистно дърво или храст от род Punica, или неговият плод.

Растението е сухолюбиво и идва от Иран и централна Азия, до Хималаите. То е пренесено до Армения, средиземноморските региони, югоизточна Азия, тропическа Африка и югозападните части на САЩ. На много от тези места то се отглежда специално за ядливият си плод. В България се среща под формата на плодно дърво в южните части на страната и по Черноморието. Неговото предлагане в търговската мрежа е от септември до януари.

Дървото расте до около 8 метра, но рядко стига до толкова. Там където се е засадило само, без човешки грижи, често става храст или ниско дръвче. Листата му са малки, продълговати и тесни. 3-7 см дълги и 2 см широки. Цветът му е оранжево-червен, едър с пет листа (понякога повече при култивираните растения).

Дълга и интересна е историята на нежния плод, започваща още от най-дълбока древност. Легендата разказва, че Деметра, богинята на плодородието от древногръцката митология, била обречена да загуби своята дъщеря Персефона, в услуга на Хадес - бог на подземното царство, само заради едно единствено зърно от нар... Нарът е изключително важен елемент и в ливанската, иранската и турската митология и кухня. В Древен Египет, в гробницата на фараона Аменхотеп е намерена рисунка на нар. За египтяните нарът бил символ на плодовитостта и лек за много болести. За египтяните нарът бил символ на плодовитостта и лек за много болести. В тибетската медицина сокът от сладък нар успешно бил използван при гастралгии, бъбречни камъни, а на киселия нар - срещу захарен диабет. Арабите отстранявали със сок от нар главоболие, стенокардия и стомашно-чревни разстройства. Индийците пък го препоръчвали за подмладяване, а за китайците отварата от плодовите кори било укрепващо и противовъзпалително средство, което стимулирало обмяната на веществата.

Плодът е сферичен, голям колкото портокал или грейпфрут, с жълта до червеникава кора.

[img]http://media.zentrum-der-gesundheit.de/ ... ans-ia.jpg[/img]

Под кожата, месото е жълтеникаво. Във вътрешността се съхраняват десетки розови, червени, или винени сочни зърна, които представляват семената на нара. Целите зърна са ядливи. Всяко малко семенце е прозрачно и обвито в яркочервено месо, притежаващо необичаен сладко-кисел вкус.

[img]http://www.gourmet-blog.de/wp-content/u ... oghurt.jpg[/img]

Нарът вирее в сухи райони и не обича влага, тъй като в такава почва лесно бива нападан от гъбични заболявания. Понася слана до около -10°C. Ето как се развива нара от цъфтежа на дървото до узряване на плода:

[img]http://www.adventgemeinde-ostfildern.de ... _Zweig.jpg[/img][img]http://www.adventgemeinde-ostfildern.de ... Bluete.jpg[/img][img]http://www.adventgemeinde-ostfildern.de ... Bluete.jpg[/img][img]http://www.adventgemeinde-ostfildern.de ... Bluete.jpg[/img][img]http://www.adventgemeinde-ostfildern.de ... Bluete.jpg[/img][img]http://www.adventgemeinde-ostfildern.de ... tstand.jpg[/img][img]http://www.adventgemeinde-ostfildern.de ... tstand.jpg[/img][img]http://www.adventgemeinde-ostfildern.de ... erreif.jpg[/img]


Прясно изцеденият сок от нар е изключително ароматна и освежаваща напитка, високо ценена в топлите страни, защото утолява жаждата. В сокът от нар могат да бъдат открити

:idea: захари (около 20%),
:idea: органични киселини (яблъчна и лимонена, 9%),
:idea: минерални вещества - манган, фосфор, магнезий, алуминий, силиций, хром, никел, калций, мед (0.2-0.3 %),
:idea: витамините С, В1, В2, В6, В12, Р и А, като най-високо е съдържанието на витамин С, а най-ниско - това на витамин А.
:idea: багрилни и дъбилни вещества, флавоноиди,
:idea: белтъци, целулоза и течни масла, съдържащи витамин Е.


:!: Високо количество на дъбилни вещества се наблюдава в кората на нара, като тя може да бъде изсушена и от нея да се приготви чай, който успешно лекува стомашни разтройства. :!: Важно е да се отбележи, че се използва минимално количество от кората на плода.

[img]http://www.rennmaeuse.info/img/granatapfel_1.gif[/img]


Съвременната наука потвърждава спазмолитичното и противовъзпалително действие на екстрактите от нар. :!: За лечебни цели се използват кори от дървото, цветове и плодове, които узряват през есента. :!:

:idea: Запарката от нар потиска грам-положителните бактерии, а полифенолите от кората спират размножаването на дизентерийните пръчици. Сокът от нар има диуретично, противовъзпалително, антисептично и обезболяващо действие. Сокът от сладките сортове нар е доказано ефективно средство при възстановяването след инфекциозни заболявания и операции, бъбречни колики и стомашно-чревни разстройства.

:idea: Сокът от нар е полезен при различни възпалителни заболявания на храносмилателната система - при стомашни болки, стомашно-чревни разтройства благодарение на наличието на фолацин, пектини и танини.

:idea: главоболие, малария, ангина, анемия, кашлица, бронхиална астма, различни дерматити и изгаряния на кожата.

:idea: Високото съдържание на полифеноли е добра профилактика срещу сърдечно-съдови заболявания. В една чаша сок от нар се съдържа около 40% от необходимата за организма дневна доза витамин С, който помага за предотвратяване на сърдечно-съдовите заболявания. 30 мл сок от нар съдържа три пъти повече антиоксиданти от 30 мл зелен чай или червено вино. Антиоксидантите, съдържащи се в него, могат да спрат развитието на атеросклерозата.

:idea: Успешно понижава температурата, а и е добра напитка за диабетици. Ако няма конкретни препоръки, то препоръчителната доза е по една чаша сок, подсладен с 1 с.л. мед, три пъти на ден.

:idea: Сокът от нар съдържа калций, магнезий, фосфор, желязо, натрий, а по количеството на калий многократно превъзхожда други плодови сокове. Благодарение на този богат минерален състав, той стимулира кръвообращението, намаля холестерола и регулира водно-солевия обмен. Поради това, се използва в лечебното хранене на страдащите от хипертония и сърдечна недостатъчност.

:idea: Нарът има и ярко изразени козметични свойства. Научни изследвания разкриват, че този плод е един от най-ефективните естествени антиоксиданти, предотвратяващи стареенето на кожата.

:idea: Като биостимулатор, сокът от нар има тонизиращо и укрепващо действие. В Индия, например, се използва за подобряване на работоспособността. Добре е да пиете по 1/2 чаша три пъти дневно, 30-40 минути преди ядене.

:idea: Той е ефективно средство за почистване на лицето и тялото. Използва се за избелване на кожата на лицето, за премахване на старчески петна, акне и лунички, както и просто като почистващо средство. Ако добавите сок от нар към сметана, ще получите отлично средство за подхранване на кожата.

:idea: Стимулира растежа на косата и укрепва ноктите.

:idea: Маслото от семена на нар е много популярно сред дамите, които страдат от менопауза. Учените твърдят, че продуктът съдържа големи количества полезни вещества и съединения, наречени фитоестрогени. Точно те заменят липсващото количество естроген в организма. Първите клинични проучвания са показали, че жените, които редовно консумират нар, са успели да облекчат симптомите на протичане на менопаузата.

:idea: Установено е, че нарът подобрява качеството на съня, тъй като повечето жени са престанали да страдат от безсъние.

:idea: Повишава устойчивостта на организма към радиация.

:!: Благодарение на съдържащите се в него антиоксиданти, които стимулират притока на кръв към половите органи, сокът от нар подобрява мъжката полова функция.

:idea: Сокът от нар намалява риска от някои ракови заболявания: рак на кожата, на гърдата при жените и на простатата при мъжете.


:!: Важно е да знаете, обаче, че сокът от нар е противопоказен при пациенти с язва на стомаха и гастрит с повишена киселинност на стомашния сок. :!:

[img]http://www.naturfoto-cz.de/bilder/sevci ... anat_1.jpg[/img]


Плодовете на нара се употребяват в суров или консервиран вид (правят се кисели, мусове), служи за оцветяване на сладкарски изделия и сладолед. Сварен и сгъстен, наровият сок се използва като подправка в източните печени месни, птичи и рибни ястия. Народите от Закавказието приготвят от нар безалкохолни напитки, вино, екстракти и сиропи. Винаги избирайте по-тежки за размера си плодове с ярък цвят и свежа и здрава кора. Можете да съхранявате цели плодове нар в хладилник до 1 месец, а във фризер семената от вкусния плод могат да издържат до 3 месеца.

Плодовете на нара се берат, когато вече са узрели и, за разлика от много други плодове, веднъж откъснати, не продължават да зреят, а започват бавно да изсъхват. За да предпазва добре деликатните зрънца, кората на нара е твърда и жилава, а отвътре плода е разделен на сектори от подобна на пчелна пита мембрана.

Когато избирате нар, целта е да купите колкото се може по-свеж плод. Преди всичко претеглете го в ръката си - той трябва да е тежък спрямо размера си, т.е. ще има много сок в зрънцата. Когато нара започне да изсъхва, става забележимо по-лек и тогава е годен само за декорация.

Кората на нара може да бъде в различни цветове, и реално не отразява състоянието на плода отвътре. Петна или драскотини по нея са напълно приемливи, стига да не е цепната или спукана в дълбочина, защото в такъв случай вътрешността на нара е започнала да изсъхва. Освен това, кората на скоро откъснат нар се усеща на пипане като кожа, а не е съвсем суха.

Формата на нара също не е особено показателна за свежестта на плода. Когато купувате нар, търсете плодове с относително симетрична форма (наровете не са идеално кръгли като портокал). Избягвайте тези, които имат големи плоски участъци - много вероятно е да са били наранени и плода от вътрешната страна на това място да е развален.

[img]http://www.petrabeeck.de/Granatapfel.JPG[/img]

Как да обелим нар?

Съществуват доста начини да достигнете до сочните зрънца на нара, но експериментите ни показаха, че най-ефективна остава „подводната" техника. Това е най-сигурния начин да избегнете петна по дрехите си, а и ви позволява бързо да съберете всички зрънца, до последното. За целта имате нужда от остър нож, голяма купа с вода и цедка или гевгир.

Първо отрежете коронката на нара и я изхвърлете. С ножа направете няколко плитки вертикални прореза по кората, както се прави при обелването на портокал. Режете повърхностно - само кората, без да стигате до зрънцата.

Потопете нара в купата с вода. Разчупете кората на плода през прорезите, държейки го с две ръце под нивото на водата. Ще получите неравномерни парчета плод - кора, зрънца и белезникави парчета мембрана. С върха на пръстите си освободете зрънцата от всяко от парчетата кора - те ще потънат на дъното на купата, а кората и парчетата мембрана ще изплуват на повърхността.

След като всички зърна са на дъното, оберете кората и ципите от повърхността и отцедете зрънцата от водата. Цялата процедура отнема не повече от 5 минути (е, може би малко повече първия път).

Ако искате само сока на нара, един от начините е да размачкате добре плода, без да го белите и през малка дупка в кората да изстискате сока. Освен този метод, опитахме да съберем сока, разрязвайки плода на две (хоризонтално) и изстисквайки сръчнапресаза цитрусови плодове.

Честно казано, обаче, предпочитаме да се придържаме към по-чистия вариант - първо събираме по гореописания начин всички зрънца от нара, прехвърляме ги в блендер и след 34 кратки импулса имаме готов сок, който само трябва да се прецеди през цедка. Малката семка във всяко зърно е ядлива, както тези на гроздето, но може да бъде леко стипчива.

[img]http://eintopfheimat.de/blog/wp-content ... l_0026.jpg[/img]

Как да съхраним нара?

Това всъщност е доста лесно - достатъчно е да не го оставяте на пряка слънчева светлина и той може да стой на кухненския плот около месец. Разбира се, в този случай плода трябва да е цял. Ако вече сте го разрязали, по-добре го консумирайте в същия ден.

В добре затворен найлонов плик в хладилника нара е годен за ядене и след 3 месеца, но дори да не сте го опаковали, ако е в хладилник, ще издържи 2 месеца.

Вече извадените от кората зрънца също можете да съхраните в хладилника (добре отцедени, покрити с фолио или в добре затворена кутия) за около 3 дни.

Да се замразява целият плод не е добра идея. За да ги замразите, отцедете ги добре от водата, разпределете ги върху хартия за печене (или алуминиево фолио), така че да не се докосват, и ги пъхнете във фризера за 2 часа. Извадете ги, съберете ги в добре затворена кутия или найлонов плик и ги върнете във фризера.

[img]http://mahlzeit.boocompany.com/wp-conte ... 80x325.jpg[/img]

Източници - ббТеам, sharemykitchen, ЗА НЕЯ, агроНет
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
ellyto

Re: Седмица на: НАР - екзотиката на един полезен плод

Мнение от ellyto »

Много хубаво си го оформила и много информация си събрала. Много готино :) На мен много ми харесва нара. Комбинация между сок от нар и ананас е страхотна :)
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15481
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Седмица на: НАР - екзотиката на един полезен плод

Мнение от Kleo »

Невероятна яркочервена красота! Мерси, че ни направи съпричастни с чудото на този природен дар, плодът нар!
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Публикувай отговор