dexter написа:Момичета, какво мислите за идеята на МОН да се плаща субсидия на частните училища? Вчера говорих с една приятелка, която е твърдо против, макар и да не схванах добре мотивите й. След това гледах коментари по вечерните новини и коментарите "За" ми се видяха много разумни. Изненадващо за мен беше, че комисията за защита от дискриминация също се била произнесла положително, и то два пъти.
Ако е така, защо държавата подкрепя и финансира инвитро процедурите? Не е ли това ангажимент на държавата дадено семейство да има дете?!? И какво по своята същност е увеличението на парите за инвитрото както като сума, така и като брой на семейни двойки, на които ще се поеме тази манипулация?!? И пита ли държавата преди това, кара ли семействата да подписват документ, че няма да се възползват от социални помощи след като имат деца?! Мисля, че отговорът е НЕ! Така че може спокойно да се твърди, че държавата се ангажира с това семействата да имат деца! Разбира се, не всяко семейство..........dexter написа: Държавата не се ангажира с това да осигури дете на всяко семейство, за да има ангажимент да плаща за издръжката на това дете.
Точно така е - държвата налага задължително образование на всяко българско дете без оглед на произход, материално положение и етническа принадлежност. И като такава тя е осигурила условия за това - има държавни и общински училища, в които обучението е напълно безплатно поради факта, че за децата там се осигуряват субсидии за образование. Защо в такъв случай родителите се отказват да вземат тази помощ като записват децата си в частни училища?! И не е ли това техен свободен и осъзнат избор?dexter написа: Аргументът, който искам да изтъкна е, че държавата, по силата на законодателството си, се е ангажирала да осигури безплатно образование на всички деца - без изключение на социална среда, материално състояние, произход, религия - това смятам е много важно - няма изключения. Ангажиментът е да се плаща за образованието, не за материалната база, където се провежда.
Да, съгласна съм, че е въпрос на формулировка!dexter написа:Колкото до детските надбавки - това е социално подпомагане,.......
Не съм запозната с темата от медиите, но от това, което чета тук, съм напълно съгласна с Чери.cchery написа:Частните училища като такива не са фондации с благотворителни цели. Те са търговски предприятия може би не по смисъла на закона, но по идея - те печелят от услугата, която предлагат - ОБРАЗОВАНИЕ! И в този ред на мисли, държавни субсидии за частните училища са си чисто и просто финансиране на бизнеса им! Нещо от което няма да се оплаче нито един производител, търговец и предприемач в България. Няма ли да съзре бизнеса опит за дискриминация тук?
Оли, много взе да се спекулира с тази теза "АЗ ПЛАЩАМ ДАНЪЦИ". Ами да - ПЛАЩАМЕ! Дай ми пример с цивилизовано общество, което НЕ плаща данъци.олеся написа:Защото и аз плащам данъци на тази държава като всички останали родители. Не знам защо се заблуждавате, че образованието в България е безплатно - всеки, който плаща данъци, плаща и за образованието на децата. Тези 1400 лв./дете откъде идват? От нашите данъци. Дори и от данъците на хората, които нямат деца. Тогава аз съм в пълното си право да попитам: Къде са онази част от данъците, които плащам и отиват за образование? След като не ползвам услугите на общинското училище, защо моите данъци не са по-ниски от вашите? Е, разбира се потъват нанякъде, както и цялото ни образование.Знаете ли колко "мъртви" души има отчетени в някои училища с цел да се вземе субсидията? Куриозното е, че дори тези несъществуващи ученици имат и оценки. Какъв отговор да се даде на онези които си плащат съвестно данъците, а нямат деца?
олеся написа: Да, училището е предприятие, но това важи и за частните, и за държавните училища. И е крайно време за ръководители на тези предприятия да се назначават хора, които са с мениджърски функции и умения, за да може правилно да се управляват процесите (вкл. и тези 1400лв./дете).
С това съм абсолютно съгласна и важи с пълна сила и за директорите на болници!
За съжаление "реномираните" държавни и общински училища в София (не зная как е в другите градове) съществуват само във фантазиите на "новите" софиянци, които си мислят, че всичко в "Софето" (както те си я наричат) е върха на сладоледа. Е, за съжаление София и всичко в нея не е това, което беше, вкл. и училището - базата е остаряла, няма никакъв контрол и дисциплина, пълно е с наркомани (особено в т.н. елитни гимназии), въобще разюздана история.
Няма смисъл от подобно противопоставяне - новите софианци и старите такива... Излишно е не носи никакъв напредък. Определено по-новата база на частните училища не вдига качеството на услугата, която предлагат. А наркомани и разюздани младежи има и там. И то доста - под прозореца на блока ми е частно училище "Меридиан 22" - единствено униформите на младежите, които учат там ги различават от учениците, посещаващи държавното у-ще, което е току на гърба на частното. Да не говорим, че Меридиан-ът, както му викаме, ползва ........... физкултурния салон на държавното училище явно не заради "прекрасната" база, с която разполага. А в добавка като спомена, че се помещава в сградата на бивша детска градина, която ако се реновира, няма да остане празна....... има ли смисъл да дописвам за какво иде реч!
От друга страна никак не са ми излишни тези 3000-4000 евро/год., защото и аз, и мъжът ми бачкаме като луди, за да ги има. Но сме решили, че и последните си стотинки ще броим, но ще осигурим качествено образование на децата си, защото това е най-добрата инвестиция. Да, плащаме, но и изискваме. Изискваме не шестици, а добри резултати от матури, олимпиади и конкурси. За щастие и останалите родители са с подобни на нашите разбирания.
Това е стремежът ми - моят и на мъжа ми! И засега го осъществяваме, макар и с не такива големи суми.
А още по-добре за такива "луди инвеститори" като нас е образованието да не е задължително. Ха, да видим тогава тая циганска държава накъде ще отиде ... Извинете ме, ако съм била крайна, но скоро се прибрах от белия свят и шокът с действителността (за пореден път) още ме държи.
Няма как да не пусна един такъв емотикон за последното ти изречение, защото........ всичко задължително и ограничително в тази държава е за такива като мен и мъжа ми (предполагам и вас с твоя съпруг), онези които сме съвестни, работим, осигуряваме се на пълна заплата и имаме морал да спазваме законите!
dexter написа:В допълнение към предишния ми пост и към този на Олеся искам да добавя няколко въпроса:
1. Колко данъци плащат хората с 3000 лв заплата и тези с 300лв? И какво получават насреща - едно и също, даже по-малко, ако с тези 3000 лв заплата човекът избере да си запише детето в частно училище. Защо с намаляване на правата не се намаляват и задълженията? - Това не го разбрах!
2. Защо като се каже "частен бизнес" все едно се казва мръсна дума? Какво лошо има да се развива бизнес в образованието и да се печели от него? Защо се смята, че всяка печалба е позор, нещо добито с измама? Защо по подразбиране се допуска, че родителите плащат за оценки, а не за знания? Ако аз избера да платя за образованието на мото дете, ще искам максимума за паруте си, т.е. добро образование, а не оценки. Чак до толкова ми стига акъла да направя разликата.
Декс, кой казва, че "частен бизнес" е мръсна дума? Имам предвид в тази дискусия?
Има и други бизнеси, които получават субсидии от държавата - тези, които имат широко социално значение. Напр. селското стопанство. Целта на субсидията е да се намали себестойността на крайния продукт, за да бъде достъпен до всички хора, защото е еднакво важен за всички хора, без значение дали са бедни, богати, българи, цигани, християни или будисти.
Ами аз по-горе го бях написала - образованието е нещо, за което са създадени условия - да, могат да се поставят доста въпросителни върху това какви са условията?! Но е факт, че ако поискаш да си пуснеш детето на у-ще, то няма да срещнеш пречки. Очевидно със селското стопанство нещата не стоят така. Да не говорим, че от крайния продукт на селското стопанство зависи цялата нация, защото обуславя храненето. А кой е зависимия от ОБРАЗОВАНИЕТО що се отнася до субсидиите?! Родителите на ученици. Не говорим за дългосрочната инвестиция ОБРАЗОВАНИЕ.
Напълно съм съгласна с Олеся, че училищата трябва да се управляват като бизнес, за да работят добре и субсидията да се харчи целесъобразно. Държавата отдавна е доказала, поне на мен, че не може да бъде качествен собственик и управител на каквото и да било.