Лято пее в моето сърце!

Свобода на словото
Заключено
Аватар
dexter
Философска система

Re: Лято пее в моето сърце!

Мнение от dexter »

Какво означава, че няма право да отпише детето от занималя? Разбирам от вас тук и от дочути новини, че занималнята вече е задължителна - така ли е наистина? Питах тук мои познати - не знаят, въпреки, че децата им ходят на занималня. Но не са наясно дали е задължителна по някакъв закон. Какво би станало, ако детето все пак не ходи на занималня - ще глобят родителите, ще отпишат детето от училището, или нещо друго?
Моята дъщеря напр. продължва и ще продължава да ходи на градина, която няма лиценз от МОН. Но все пак като ще тръгва в първи клас, ще й трябва служебна бележка за завършен две годишен предучилищен курс. И хората от нашата градина решиха проблема - официално всички деца се водят записани в друга частна градина във Варна, която има лиценз. Т.е. пак сме в системата, но с преиначаване на истината :). Вече започвам да мисля как да се заобиколят правилата, а не как да се спазват. Но това, което става с детето на Марчи ми се вижда безумно...
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

dexter написа:Какво означава, че няма право да отпише детето от занималя?
Декс, смисълът е пряк! Както го четеш, така го разбирай! Детето не може да се отпише от занималня по време на учебната година, което ще рече, че трябва да я посещава ЗАДЪЛЖИТЕЛНО и ЕЖЕДНЕВНО освен ако няма здравословен проблем, т.е. да отсъства поради болест! Т.е. не самата занималня е задължителна, защото родителят решава дали да запише детето си там, за което подава заявление в началото на учебната година. Запознава се с условията, при които се провеждат занятията, подписва декларация, че е запознат и съгласен с правилника за вътрешния ред на учебното заведение. И веднъж направил това, няма право да отпише детето си! Това се има предвид.

Междудругото това не е голямата изненада на деня! Миналата година точно поради тази причина не успях да отпиша Коси от СИП по информационни технологии, което беше 1 час игри в интернет. И да - първата буква от тази абревиатура е С, а не З. А не успях да го отпиша, защото нямам право да го правя по вдреме на учебната година! Веднъж подала заявление, че детето ми ще посещава Свободно избираема подготовка, то не може да бъде отписано докато не свърши учебната година! В противен случай му се пишат и трупат отсъствия!

Доколкото знам, зъдължителните занимални все още не се влезли в сила, но не съм съвсем убедена в това - спрях да следя новините, щото само си вдигам нервите!
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
futarela
Философска система

Мнение от futarela »

Значи системата става много лоша поради факта ,че правим роботи а не личности! Много жалко ! Дори не знам какво ще правим :1044
Истинското откритие е не да изнамираш нови пейзажи, а да придобиеш нови очи.[img]http://lines.ladoshki-forum.ru/showgif.php?imgfile=1_5Priroda_lines/1275646909.png[/img]
Аватар
bubalina
В началото бе словото

Мнение от bubalina »

:922 :329 :922 :329 :922 :329
Добре сме,всичко е ок,просто нямам време :fan покрай Чавдара, хубавото време, зимнината, къщата, двора, пинчера -бебе Чери :222 , домакинстване...........
А имам да разказвам толкова много-море,кръщене,сватба...
Все ще му дойде реда-идва есен,зима и дъъъъъълго :722
[url=http://www.baby-gaga.com/][img]http://tickers.baby-gaga.com/t/lamlamsbu20120313_-8_My+child++is.png[/img][/url]
Аватар
Сиренце
Със словото напред

Мнение от Сиренце »

Много набързо се включвам относно занималнята и СИП. Да, от СИП не може да се отпишеш, т.к. той е включен в учебния план, а той не може да се променя, но от занималня можеш. Подава се молба и от първо число на следващия месец, детето може да не я посещава. Този случай е описан в Наредба 3 за ПИГ (полуинтернатни групи). Декларациите, които са ги принудили да подпишат противоречат на тази наредба и закона за образованието и следователно са незаконни. Инфото е от моята директорка, а тя определено е много в час с всички закони, правилници и наредби.
Аватар
cvety_rz
Влюбена във вятъра

Мнение от cvety_rz »

Включвам се и аз на бързо по въпроса за занималнята в училище.Днес имам тежка среща с зам. директора в училището на Рая.Искам да я отпиша от занималнята в училище, която не е задължителна на този етап.Записах я, защото започнах работа и се притеснявах да я оставям да се подготвя сама в къщи.Но подчертавам на "но" след като се връща от занималнятя с 80% грешно или нерешено домашно не виждам смисъл да я посещаваме.Училището, в което ходим е много добро, но за съжаление нивото на подготвка в клас не отговаря на нивото в занималнята (т.е. нивото в занималнята е много незадоволително да не лажа лошо).Дъщеря ми е първа по успех от всички момичета в класа и това го казвам не, за да се похваля а за да обясня по добре ситуацията, но понеже и се играе повече и бърза да си напише домашните преписва от съученичката си, която има затруднения с училищния материал.Да, съгласна съм, че Райчето не е права като е преписвала, но къде е ролята на госпожата от занималнята в цялата ситуация.Първо не е видяла, че детето само преписва, но и да не погледна какво е писала :126 И това не е единичен случай.Снощи например след работа и род. среща в градината сядам да проверявам домашното по математика и :eek: ужас.Писани са пълни глупости.Чета и текстовите задачи без да и казвам нищо и я питам как трябва да се решат.Тя ги решава наум без да пише и ги решава вярно!!! А в тетрадката писани пълни глупости :1215 Цони, благодаря за информацията :923 .Сега отивам да се запозная с тази наредба, за да съм подготвена за срещата.
Извинявам се за бързото ми препускане из форума, но съм много ядосана и много заета :954
Вярата не прави нещата лесни, прави ги възможни!
tita

Мнение от tita »

Цвети, същата ситуация като твоята беше причина да отпиша дъщеря ми от занималнята. С малката разлика, че един съученик на дъщеря ми (който е много добър в математиката) решава домашните, учителката ги проверявала (според думите на дъщеря ми) и после всички останали деца в занималнята преписват решенията. Явно си е масова практика в подготовката за училище в занималня. Не съм показвала пред детенце недоволството си, но ... приключихме със занималнята. Най-трагичното в цялата ситуация и като резултат, може би от нея е че ... някои от децата, които също посещаваха тази занималня, сега вече в 6 клас, са станали факири в преписването и правенето на пищови. :1127
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Здравейте! Коки вчера учиха това:

Да протегнем ръка

Ако всички по целия свят
протегнем ръце, ще се срещнем…
Ще остане далече назад
студеният вятър… и есен…

И тогава надежда ще има
навярно през цялата зима…
Много ли струва това –
да протегнем на някой ръка?

Ако всички на тази земя
погледнем за миг към звездите,
ще открием, че пада една
като детска сълза от очите…

Ти звездата не можеш да върнеш,
но можеш дете да прегърнеш.
Много ли струва това -

Отминават сезони и дни;
животът все пак продължава.
Милион… Милиони съдби –
и всяка от тях задължава.

За бистра вода, топла дреха,
за обич, надежда, утеха…
Много ли струва това –

Александър Петров

[youtube]WPJeU7l-3zA[/youtube]
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
ellyto

Мнение от ellyto »

Привет и от мен,

Аз продължавам да се занимавам с ремонтнтие дейности, които за мое щастие преминаха на по-спокоен етап, въпреки, че вкъщи все още е паднала бомба. Действам и на фронтовете с изследванията и лекарите като цяло. Сега има ново 20. От известно време имам някаква режеща болка в кръста, и това ми пречи да ходя на спорт и съответно тази част от ежедневието ми е тотално прекратена. И видиш ли аз реших да отида на снимка да видим какво е положенеито и то е, че лумбалната извивка, която обикновено всички имат, при мен я няма и в тази част гръбнака ми е почти изправен. И днес като отидох при физиотерапевтката и като ми каза едни ми ти работи, направо изтръпнах, то не беше плоскостъпие, от което не знам си какво си ще стане, то не бяха приказки как аз от тук нататък ще имам много сериозни проблеми в кръста, как трябвало да правя физиотерапия поне по 2 пъти годишно, как имам много слаба съединителна тъкан и как щяли да ме болят много всички стави, какви обувки да нося и какви не, къде да стоя, как да стоя и тинтири минтири. Направо си тръгнах отчаяна, въпреки че реално няма чак толкова от какво да се психирам. И така като си тръгнах все едно имах буца в гърлото и ми беше много тъжно.
Сега съм решила да ходя на на лечебна пирамида (не знам дали сте чували за това нещо). Не съм чела много информация, но една колежка на майка ми има такава вкъщи и сега трябва да се постарая да направя няколко курса така че ако мога да си повлияя на главоболието ще съм много много щастлива. Да видим какво ще с случи. Скоро ще ходим до Турция на консултация и хем ми е притеснено, хем не. Много се надявам да ми кажат какво ми има и да знам дали ще трябва да се подлагам на операция или не. Понякога имам чувството, че всичко в моя организъм е тотално сбъркано, все едно не съм на 27 а съм на 100 години. Искам да се чувствам прекрасно и да съм здрава и всичко да е наред, но явно има още какво да се желае и то много. Добре, че поне детоксикациите ги правя, че иначе положението щеше да е още по-трагично.

Цвети, успех на работа. бързо да свикнеш и да се чувстваш добре в новия колектив.
Краси, успех на товята малка госпожикча и дано да не боледува и да ходи с желание на градина!
Чери, все още не съм стигнала до там да покажа твоя чертеж. Като го направя ще ти пиша да ти кажа какво е положението.
Цони, наиситна ти е натоварена програмата, дано зора по-скоро приключи и да си отпочинеш. Къщата няма да ти избяга, ще си те чака да й обърнеш внимание когато можеш, не я мисли сега.
Нели, хубави емоции сте си създали :) Прииска ми се да съм и аз там на празника :)

Този пост го написах оня ден, ам асъм забравила да ви го изпратя :)
Ще пиша пак като ви прочета :922 :922
ellyto

Мнение от ellyto »

Чери, страхотно стихотворение :)

Що се отнася до занималнията и как не дават да се отпишат децата, нямам думи...егати....не мога изобщо да го възприема още, че това е възможно. Трябва яко да се използва този подход - :128 :128
Аватар
марчи
Писател на форума

Мнение от марчи »

Здравейте, мили мои приятелки! Ако някой все още ме помни, разбира се. Не съм се вясвала от доста време, но няма да се оправдавам защо. Важното е, че сега съм тук и вас ви има !
Цони, мила, много ти благодаря за информацията, сега всичко съм изчела, изпринтирах си някои неща и ще отида подготвена на "война" с милия ни директор във връзка със занималнята на Ивайла. Хубавото, което прочетох е, че може да се подаде молба за отписване от занималнята, ако я подадеш през текущия месец, от 1-во число на следващия месец детето е вече отписано.
Нямам думи да ви кажа колко съм възмутена. Такова чудо не съм виждала, хора. 34 парчета в една стая почти без никакви условия и до обяд вътре в това хубаво време, да се побъркаш направо :126 Да не говорим за отношението на преподавателката. А пък класната ни е толкова свястна, как можа такова чудо да ни се падне на занималнята, не знам. Но ще разправям после като видим какво ще стане.

Чери, много хубаво стихотворение. Радвам се, че все пак има и някои свестни неща, които учат в нашите училища.

Ели, дано не са верни тия неща, дето са те наплашили за здравето. А за клиниките в Турция съм чувала само хубави неща. Има една госпожа, която преподаваше тук в нашата градина и скоро трябва да роди близначета от там. Дано и ти скоро да ни зарадваш с хубави новини.

Цвети, успех в работата и в битката със зам-директора. После да кажеш как е минало, да знам и аз какво да очаквам.

Нелка, гледах ги аз още онзи ден снимките от Шабла във Фейса, страхотно е, че е имало и мисия. Красиво е.

Фют, успех на малкия ти ученик, радвам се, че приема добре нещата, дано да е здравичък :329
Краси, пожелавам същото и на Вики, дано всичко да е ОК и да сте здрави!

Декс, занималните не са задължителни, но училищата, които имат база и възможност са задължени да осигурят занимални. Ако не желаеш детето ти да посещава занималня, никой не може да те задължи.

Момичета приключвам засега, като има някакво развитие, ще пиша пак. Целувки, обичам ви :329
Заключено