Сиренце написа:..............
За сравнение неграмотните с метлите получават 380лв, осигурени от моите и твоите данъци.
Защо ли си мисля, че всъщност сме от един отбор......
danid написа:............... над всички останали, които в повечето случаи са на минимална и са щастливци ако ги осигуряват изобщо. Не че не са виновни за това, но такава е реалността. Ако вземем и другите облаги като ранно пенсиониране и пенсия на база тези заплати, .......
Момичета, аз ви аплодирам за тази дискусия. За това, че сте безкрайно честни и няма криене зад фрази!
Цитирала съм части от постингите и на двете ви, защото ги считам за показателни!!!!
380 лв от бюджета за работа в службите по чистота! Без образователен ценз, без специални квалификационни изисквания и т.н. Работа по трудов договор с всичко, което произхожда от това - 20 дни отпуска, регламентирани почивни дни в месеца, 8-часов работен ден. Желащи - както знаем са циганите главно!
380 лв заплата в частния сектор! Изискване за образование, което всъщност няма значение, квалификации, заради които не се изплаща процент над заплатата и т.н. Заетост над 10 часа дневно, с 3 или 4 почивни дни в месеца. С осигуровки на минимални прагове.
ПИТАМ аз - кой ни е крив?! Не са ли законите еднакви за всички?! И след като е разписано, че осигуряването трябва да е на пълна работна заплата, що са тези еквилибристики?! Защо фирмата на мъжа ми, която не е българска, спазва законодателството?! Защо моята, която също не е българска, също спазва законите?! Защо има и така, и онака?!
Според мен трябва да се прави ясно разграничение между интелектуален и физически труд. И то не за да се поставят етикети кой е умен, и кой не, а защото това са несравними по своята същност дейности и изискват различни умения, които няма как да съпоставиш и да заплащаш еднакво. Не можеш на човека, който пренася с цената на здравето си огромни товари като хамалите примерно, или дневно мете с километри лайната от останалите, да му даваш мизерни стотинки! Също така не можеш на онзи, на когото си поверил детето си в училище или другия - който ти го лекува, да оставиш с празни джобове. И двата случая не честно дори пред самите нас си. Да споменаваме ли за годините вложен труд в образование и квалификация!!!! Всеки труд трябва да се заплаща. Справедливо! И да не се сравнява!
Аз безкрайно много ценя учителите! Както знаете майка ми е учител...... Имала е наистина по 40 дена годишен платен отпуск! И знаете ли какво правеше през тези 40 дена?! Работеше на село и изкарваше допълнителни пари с произвоство на зеленчузи......... Също така майка не е работила по 8 часа дневно!
НО В УЧИЛИЩЕ! Ако някой си прави илюзиите, че след биенето на звънеца, учителят престава да работи, значи просто не е запознат с тази професия.
Уф, малко ми тръгнаха размишленията на една страна... но едно ми е присърце и Дани го и написала:
danid написа:........ много още има да страдаме уви защото не сме готови за промяна или искаме другите да се променят, а ние не...