Есенно-Зимно настроение влече към нас безкрайно забавление!

Свобода на словото
Заключено
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Re: Есенно-Зимно настроение влече към нас безкрайно забавлен

Мнение от cchery »

ЗА МНОГО ГОДИНИ!!!! НЕКА БЪДЕМ ЗАЕДНО, независимо какво ни сполети!!!! :) :)
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Заедно сме, Черита, ето виж:

На Чет Дек 31, 2015 3:08 pm е имало общо 61 посетители наведнъж.

Имаме си нов форумен рекорд от вчера следобяд :1209 Браво на нас! Доскоро пишеше, че на 13 септември вечерта сме били най-многобройни тук. А сега финиширахме 2015 година заедно!
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Васильов ден е

В първия ден от новата година да почерпят имениците

На 1 януари отбелязваме обрезание Господне и празнуваме деня на Василий Велики. На осмия ден след раждането си младенецът Исус е бил занесен за първи път в църквата, за да бъде посветен на Бога. Обрезание Господне всъщност е Старозаветното кръщение и тогава Исус Христос е бил обрязан по еврейски обичай, което символизира изчистване на човешките прегрешения.

Първият ден от годината е по-известен като Васильовден. Тогава почитаме паметта на Свети Василий Велики, който се е родил през 330 г. по време на управлението на император Константин Велики и починал на 1 януари 379 г. в римския град Кесария (днес гр. Кайсери в Турция).

Василий е бил буден и начетен младеж, който завършил с отличие училището в родния си град, а по-късно продължил образованието си в Константинопол и Атина. Макар че получил богати познания по философия, математика, астрономия, литература и медицина, светската кариера не го привличала. Младият мъж започнал да набляга на богословските науки и това белязало бъдещия му житейски път, а приятелството му с Григорий Богослов спомогнало да направи своя избор.

Василий е бил покръстен в християнската вяра във водите на река Йордан през 357 г. и след това предприел пътуване до Сирия, Палестина и Египет, за да се посвети в духа на монашеството. Поразен от способностите на монасите – аскети да се въздържат от вода, храна и сън, той решил да им подражава.

Година по-късно той се завърнал и основал манастир в семейното имение, заедно с брат си, майка си и сестра си. Събрали се и ученици – последователи, които приели неговия аскетичен начин на живот. Не след дълго Василий проумял, че пълното отшелничество застрашавало слабите, но не приемал и монасите, които се интересували главно от икономическите си интереси.

Така свещеникът избрал смесената форма на монашеското житие, обединяваща най-доброто от аскетизма и подвижничеството. Василиевските манастири станали известни със своята благотворителност и подпомагали бедни и немощни хора, както и сираци и вдовици.

За Свети Василий се носи легенда, че сам е предсказал деня на смъртта си, но и извършил паметно дело. В Кесария живеел еврейски лекар, който се славел, че можел с точност да посочи смъртния ден на болния. Разболял се тежко и Василий и извикали юдейския доктор. След като го прегледал, казал на близките му да се подготвят, защото болният нямало да доживее до вечерта.

Разбирайки за съдбата си, светията се обзаложил с лекаря, че ако доживее до другия ден на обяд, ще покръсти юдеина в християнската вяра. Сигурен в правотата си, лекарят приел облога. Василий силно се молил на Бог да удължи живота му с няколко часа заради спасението на евреина. На другия ден повикали отново доктора, който не могъл да повярва на очите си, след като видял живия поглед на смъртника и приел да бъде кръстен от самия Василий.

Като се върнал у дома си след последната литургия и кръщението на лекаря, светията предал блажената си душа на Бога. Това станало на 1 януари 379 г. Затова на този ден се отслужва света Василиева литургия.

В народния календар Васильовден е известен още като Сурваки. Традицията е малки деца да обикалят къщите и да пожелават благоденствие и здраве на стопаните като ги потупат по гърба с дрянови сурвачки. Малчуганите казват наричания за пълни кошари и хамбари, здраве, жилаво като дряновата клонка и къща, пълна с детски глъч. От своя страна домакините даряват сурвакарчетата с гевреци, лакомства и дребни пари.

Трапезата на този ден е празнична и богата. Обикновено менюто е печена пуйка или кокошка, баница с дрянови клонки и късмети и ошав. На масата има мед, орехи и жито. Задължително храната се прекадява с тамян, за да бъдат прогонени злите духове.

След дългите и тежки празнични софри, нека започнем новата година като отидем на църква и благодарим за благоденствието и здравето си. Това ще бъде не само добро начало на започващата година, но и положителна нагласа за всички предстоящи събития.

На този ден празнуват: Васил, Василка, Веселин, Веселина, Василена, Весела, Веселка, Васка, Веска, Вълчо, Вълко.

[img]http://m3.netinfo.bg/media/images/22159 ... ov-den.jpg[/img]
Аватар
cvety_rz
Влюбена във вятъра

Мнение от cvety_rz »

За много години! Много усмивки и душевен простор
Вярата не прави нещата лесни, прави ги възможни!
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Вчера вечерта се разболях. Гепи ме някакъв вирус. Цяла нощ и досега съм с висока температура, обща отпадналост, болки по цялото тяло и кашлица. За огромно мое съжаление се наложи да анулирам резервацията за Велинград в последния момент. И така, днес и утре вместо да сме на хотелче с басейнче, сме си у дома, а аз се лекувам. Отврат! :1052
Аватар
cvety_rz
Влюбена във вятъра

Мнение от cvety_rz »

Kleo написа:Вчера вечерта се разболях. Гепи ме някакъв вирус. Цяла нощ и досега съм с висока температура, обща отпадналост, болки по цялото тяло и кашлица. За огромно мое съжаление се наложи да анулирам резервацията за Велинград в последния момент. И така, днес и утре вместо да сме на хотелче с басейнче, сме си у дома, а аз се лекувам. Отврат! :1052
Деска, много неприятно :???: Бързо да се оправяш :940
Вярата не прави нещата лесни, прави ги възможни!
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Мерси, Цветка, дано! Че е много гадно... :128 Така съм се разбухала, че...
Аватар
dexter
Философска система

Мнение от dexter »

Kleo написа:Вчера вечерта се разболях. Гепи ме някакъв вирус.
Наистина отврат, Деси - бързо да се оправяш :923 ! И Яна се разболя - за сега само кашлица и температура. Много, ама много тъпо!

За много години, момичета - да сме живи и здрави, най-вече здрави!
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Декс, да оздравява сладката Яна! :922
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Деси, съжалявам за проваленото пътуване до Велинград!!!! Сигурна съм, че ще имате и друг шанс за това. :) Оправяй се с възможно най-малко неразположения.... Не пренебрегвай природните методи за сметка на нурофените и ксилометазолина. Ако нещо те интересува, питай спокойно!!!

Ние вече сме си в Софето..... Мога смело да кажа, че за 3-е дни в къщата в Тетевен, си подадох носа за разходка само веднъж.... заминах за там с главоболие и схващане във врата и раменете, счупих и зъб по време на вечеря и бях в толкова нетипично за мен антинастроение на Нова година, че.... не е за разправяне. :1062 Отделно от това, на тръгване към Тетевен двигателят на реното прегря и слава Богу, че стана на околовръстното на София, та се върнахме до Младост и взехме служебното Пежо и с него се закарахме на Балкана...... И т.к. всичко това - счупения ми зъб и счупената кола, се случи на 30-и декември, то силно вярвам, че каръкът остана в старата година :lol: :lol: :lol: :lol: ..... Както сигурно се досещате, след 1 счупено ходило и 1 счупена китка, вече не вярвам във философията на поговорката "Счупеното носи щастие" :221 , затова.... ъъъъ.... можете да си я спестите в пожеланията си към мен :1140 :1140 :1140 ...... Ех, колко съм самоуверена, че ще имам пожелания :221 :221 .....

Тук вали разкошен сняг..... навън е бяло и приказно...... въобще истинска зимна ваканция!!! Ако можеше........ само ако можеше да сме още 1 цяла седмица във ваканция!!!!

[youtube]0VoGMuIJGB8[/youtube]
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Обичам зимата да е бяло и снежно! Честит ви първи истински сняг! Много е красиво!

Ани, мерси за подкрепата ти! Ще се оправя бързо! Но наистина ми е кофти, че ходенето ни до Велинград се отмени! Имах голям мерак.

И на мен ми се иска ваканцията да продължи поне още седмица, а не утре да се става отново толкова рано...
Заключено