На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Подфорум за нещата, които готвим всеки ден
Публикувай отговор
Аватар
ellis_stoyanova
Със словото напред

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Мнение от ellis_stoyanova »

Вчера бяхме на скумрия на фурна,със зелева салатка и картофено пюре.За днес руло Стефани,запечени картофки и кекс за десерт.Салатата ще е шопска най-вероятно
Воинът на светлината не си губи времето, за да се опитва да играе ролята, която другите са избрали за него.-П.Куелю

[url=http://postimage.org/][img]http://s28.postimg.org/5aihn4da1/335730_priroda_zima_zakat_doroga_krasnyj_192.jpg[/img][/url]

Има само един път към щастието:

да престанеш да се безпокоиш за нещата, които не са подвластни на волята ти.

Епиктет
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Ей, ако знаете, какъв страхотен постен гювеч направих тази вечер..... Имах червени чушки от майка, грах в буркани - пак от нея, и домати-консерва (домашно, естествено). Към това добавих и моркови на кубчета, 2 глави лук и доматения сос стана много вкусен. Изсипах върху полуопечените във фурната картофи и се получи много вкусно.

А за салата - червено цвекло, морков, ябълка и орехи. Супер.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Ани, много хубави, топли и уютни неща сподели.

Вчера - макарони със сирене, мусака с пухкава заливка и салата.

Довечера - свинско с ориз.
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Сега отивам да правя супа. Вкъщи имам ориз, картофи, прясно зеле, гъби печурки, тиквички, моркови, лук, доматено пюре, подправки. Погледнах за варианти за супи в интернет и ето кои две рецепти ми направиха впечатление, сега се колебая на коя от тях да се спра или да си спретна някакъв мой си микс от зеленчуците, с които разполагам :plezya se :1044 :razz:

Супа от тиквички с ориз

Изображение

Продукти:

1 глава кромид лук
1 морков
1,5 л студена вода
сол
1-2 тиквички
2 с. л. ориз
1 домат или 1 с. л. доматено пюре
1 ч. л. брашно
2 с. л. вода
лимонов сок на вкус
ситно нарязан копър и/или зелен лук

Приготвяне:

• Морковът и лукът се обелват и нарязват на дребни кубчета.
• Прехвърлят се в тенджера (2 л) и се заливат със студена вода около 1,5 л.
• Оставят се да заврат, след което огънят се намалява, а зеленчуците се варят около 10 минути или до омекване.
• Супата се посолява и към нея се прибавят обелените, измити и нарязани на кубчета тиквички и оризът.
• Вари се 10-15 минути, след което към тях се слагат настърганият на ренде домат и размитото с вода брашно.
• Супата от тиквички с ориз се вари 5 минути или до готовност.
• Отстранява се от огъня и се подправя с лимонов сок.
• Разпределя се по чинии.
• Супата от тиквички с ориз се поднася като се поръсва копър или зелен лук.

Супа от тиквички, картофи и гъби

Да се разтоварим от тежките ястия

Изображение

Необходими продукти:

1 тиквичка
2 малки картофа
8-10 броя гъби
2 малки домата
3-4 стръка пресен лук
1 супена лъжица брашно
2 супени лъжици ориз
2 супени лъжици зехтин
1 чаена лъжичка масло
сол
черен пипер
копър
лимон

Начин на приготвяне:

Нарязваме тиквичката и картофите на кубчета, почистените и измити гъби на малки парчета, а лука на колелца.

В зехтина задушаваме за няколко минути картофите, а след това добавяме тиквичката, гъбите и лука. Посоляваме леко, прибавяме съвсем малко вода и задушаваме зеленчуците до омекването им. Поръсваме ги с брашното и разбъркваме.

В следващата фаза слагаме обелените, настъргани или пасирани, домати, 4 чаени чаши студена вода и оставяме супата на умерен огън да кипне. После идва ред да сложим ориза и варим още 10-15 минути. Посоляваме супата на вкус (ако е необходимо), добавяме черен пипер, масло и оттегляме ястието от котлона.

Поднасяме супата със ситно нарязан копър и резенче лимон.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

В крайна сметка си спретнах много гъста и ароматна супа от тиквички, ориз и гъбки. Изяде се с огромен апетит. Ще я имам предвид и за в бъдеще.

Утре Алекс има имен ден. По случая си припомних рецептата за бисквитена торта, от която бях останала много доволна през далечната 2012 г. /издирих си я тук, във форума/:

Необходими продукти за около 8 човека (като всеки получава много голямо парче от тортата):
- 1 голям пакет бисквити с вкус какао "Закуска";
- около 600 мл прясно мляко;
- 1 заквасена сметана на "Данон", 400 грама;
- 1 бурканче със сладко от смокини (може и от ягоди, сини сливи или каквото имате);
- 1 пакет крем какао на д-р Йоткер (може и ванилия, ако предпочитате);
- около 100 грама обелени сурови орехи.

Време за приготвяне: 1 час, но си предвидете поне още 12 часа за охлаждането и втвърдяването на тортата в хладилника. Тоест ако ви трябва за даден празник, най-добре я пригответе на предния ден, за да имат и бисквитите в тортата достатъчно време да поемат от смесите, за да станат сочни и меки, а не да останат сухи и твърди.

Начин на приготвяне:
Заливате тавата с прясно мляко да покрие дъното плътно. Нареждате върху млякото един слой бисквити, въпросът е да се покрие цялата тавичка, ако трябва чупите / режете от бисквитите. Натискате леко бисквитите, така че долната им половина цялата да е потопена в прясното мляко. За около минута млякото ще попие напълно в бисквитите, тогава е време да наложите върху тях първата смес: 400 г сметана + бурканчето със сладко, разбъркани добре. Разнасяте хубаво върху бисквитите, равномерно, с лъжица. После отгоре нанасяте вторият ред бисквити, пак плътно една до друга. Приготвяте за около 5 минути с миксера крема на д-р Йоткер (с 400 мл прясно мляко, според инструкциите на самата опаковка), и го нанасяте върху бисквитите, пак с лъжица, равномерно. Ред е да украсите с орехите по ваше вдъхновение (лично аз насложих по-едрите орехчета в периферията на тортата, а по-дребните счуках в хаванче и поръсих по цялата торта). Прибирате тортата за минимум 10-11 часа в хладилника, да стегне, да се поохлади и да поемат бисквитите. После за около час може да я сложите във фризера, за да добие вид, удобен за рязане, да не е течна. Приятен апетит :1209

Смятам тази вечер да я направя и утре сутринта да закусим с нея.
Последно промяна от Kleo на 22 Ное 2016, 14:40, променено общо 1 път.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Днес или утре по някое време смятам да направя и...

Крем супа с гъби и картофи

Продукти:

500 г обелени картофи
200 г гъби
300 мл прясно мляко
1 с.л. краве масло
сол на вкус

Приготвяне:

Сваряваме 500 г обелени картофи и 200 г гъби. Когато всичко е готово пасираме, разреждаме с бульона, в който са врели, прибавяме 300 мл прясно мляко, 1 с. л. краве масло и сол на вкус, варим 5 – 10 мин като бъркаме постоянно. Поднасяме супата с хлебни кубчета (кротони), които можем да изпържим или запечем във фурната като сме ги полели със зехтин. Вместо кротони можем да сложим кубети. По желание може да се сложи смлян черен пипер.

А в момента готвя свинско със зеле, ориз и гъби на фурна.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Тази сутрин: простички неща, но с огромна наслада :)
Билков чай с мед. Прясно мляко с какао :)
Препечени филийки с масло. Сиренце, кашкавалче, домашна лютеница и кисело млекце :)
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Тази вечер - пълнени чушки с ориз и кайма :) А вие?
Аватар
dexter
Философска система

Мнение от dexter »

Аз съм на вълна лрем супи :). Онзи ден направих картофена - картофи, тиква, моркови, пащърнак, лук, кимион, кориандър, малко черен пипер. Днес - крем супа от червена леща, тиква, морков, лук плюс същите подправки и малко куркума. Като се свари всичко, добавям и масло. Но - сама си ги ям :lol: . За Яна - телешко варено.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

О, и защо си ги ядеш сама? :oops: Звучат толкова вкусно! :326 :524
Аватар
dexter
Философска система

Мнение от dexter »

Kleo написа:О, и защо си ги ядеш сама? :oops: Звучат толкова вкусно! :326 :524
Наистина е вкусно :lol: . Вдъхнових се от едно магазинче-пекарна за здравословни неща във Варна. От 2 седмици правят и крем супи за обед, хапвам си там от време на време. Те смесват най-различни продукти и им се получава. Вчера, докато готвех, Яна ми каза, че очевидно съм настроена авантюристично, щом смесвам пробвам такива неща :D (забравих да кажа, че слагам и малко нарязан джинжджифил - става леко лютичко и още по-ароматно и приятно). За съжаление в нашето семейство има само един авантюрист и това съм аз. Мъжа ми в момента е в Англия, а Яна.... тя е месояден традиционалист :plezya se .
Публикувай отговор