Не стига горното, но аз самата съм изправена пред професионална дилема последния месец

Трябва да реша какво да направя, до края на този месец. Времето си тече, аз обръщам внимание и се грижа главно за детето, но знам, че това не може да продължава повече, предвид стеснения срок, с който самата аз разполагам вече.
С две думи: трябва да реша дали да се кандидатирам за Директор на Центъра, в който работя повече от шест години. До 30 юни трябва да се събера необходимите документи, а те са много, а също и да си напиша концепцията за развитие на рехабилитационния център, който възнамерявам да ръководя, ако одобрят кандидатурата ми. Не бих се пробвала изобщо, ако не отговарях на всички условия в обявата, ако самият шеф, който се пенсионира в момента, не беше казал изрично на всички в екипа ни да кандидатстваме и да се явим на интервюто, защото той предпочита новият шеф да е някой от колектива, а не външен човек. И най-важното за мен, макар и директор, аз ще продължа да бъда психолог и зрителен терапевт в Центъра, може би просто ще си намаля малко индивидуалните и груповите часове и занятия, за да си свършвам както трябва и административната работа.
Като капак не беше достатъчно това, но и заплатите на учителите се вдигат осезаемо от октомври 2018 година! Има краен недостиг на учители и според мен правителството изкуствено вдига заплатите им, само и само да привлече кадри, и то предимно млади учители. А аз съм психолог и учител по психология, логика и философия, това са ми двете професии. Имам право и съм работила вече като учител. Неведнъж съм казвала, че обожавам сегашната ми месторабота, но заплатата ми е обидно ниска - основната месечна е едва 598 лв. Директорската основна е точно 650 лв. Така че дори директорското място, ако изобщо изберат мен де, няма да ми реши финансовия проблем. Докато новите учителски заплати са такива, че биха ми осигурили личен доход с около 1/3 повече от сегашния ми!
Все повече мои близки ме карат упорито да избера едно от двете или и двете

Първо да кандидатствам за директор на Центъра, за да раста в йерархията главно, не толкова заради парите, ако ме вземат - окей, действам си - ако не - задължително да подавам документи за учител в някоя гимназия, за да поема философския цикъл. Та това са минимум 920 лева заплата! На мен ми звучи фантастично. Помня добре какво е в училище, обичах да преподавам, децата ме караха да се чувствам истински жива и тонизирана, в кръвта ми е и на мен като на Чери както се вика

, но изпитвам опасения и за едното, и за другото.
Моля за съвет, мецанки

Познавате ме отдавна. Приятелки ви чувствам. Какво да направя? От една страна никога не съм се виждала на ръководен пост. Никога не съм мечтала да бъда директор, пък дори и на толкова малък колектив, едва 12 човека сме общо всички. Някак не се имам за шеф

но усещам в себе си и лидерски качества, по-скоро съм неформален лидер навсякъде, където се появя да работя, има сила в мен. А и колегите са прекрасни. Страхът ми е заключен в това да не ми завидят или намразят, ако стана по-горе в структурата, щото всички май ще се кандидатираме и може някой да се почувства сразен, ако не бъде той директорът. Не искам сплетни и подлости в екипа, а се боя, че е възможно да възникнат, ако някой от нас вътрешните стане шеф... От друга страна ако се върна в училище като учител по философските дисциплини, ще обърна внимание на педагога в себе си, на детския психолог в себе си, но и няма да бъда истински психолог, консултиращ хората с проблем, някак ми се губи терапевтичния момент, с който съм свикнала в ежедневието си.
Училищен психолог/педагогически съветник НЕ искам да бъда, въпреки терапевтичните му и консултантски функции, защото ДЕЦАТА са най-слабото звено в семейството, спрямо тях се злоупотребява най-често, много реална МЪКА и дори трагедии, включително насилие, безпаричие, агресия и неглижиране спрямо тях, и просто не се чувствам нито готова, нито годна и способна, нито желаеща всекидневно да общувам с детска педагогическа стая, отдел закрила на детето, полиция, болници, съд... Този вариант поне отпада. Няма да се кандидатирам за позиция училищен психолог.
Така че сега се питам и време нямам, за да реша, да си остана на сегашното място ли без дори да си дам шанс за директор на Центъра, разчитайки и на втората си работа като астролог, за да скърпвам семейния бюджет някак, да се опитам ли да стана директор, като си подготвя документите и се явя на интервюто за работа /забравих да кажа, че познавам лично комисията, която ще решава кой ще бъде новият директор, и те ме познават като добър специалист/ или направо да вперя поглед към учителска позиция от началото на новата учебна година.