МЯСТО за сладки разговори през 2020

Свобода на словото
Заключено
Аватар
Нели
Философска система

Re: МЯСТО за сладки разговори през 2020

Мнение от Нели »

Здравейте, мецанки!

Искам да споделя случка от днес, донякъде защото все още съм леко бясна.

Имам работа, в час съм, чета курсови работи... Ани идва при мен и ме пита какво е ренесанс. Моля я да изчака, намирам подходящ момент, прекъсвам работата си и обяснявам някои неща за Ренесанса, но все пак кратко, защото нямам много време - все пак споменавам кога е бил, какво е бил, разказвам малко и за Флоренция и Медичите, защото без тях за никакъв Ренесанс не може да се говори. Ани е доволна и аз се връщам към работата си.

След около половин час, отново потънала в курсовите работи и отговаряща на въпроси на студенти, получавам следващия въпрос от Ани: "По какво мога да позная дали една картина е ренесансова?". Тя знае, че трябва да изчака удобен момент, за да получи отговор, затова ме оставя.
Когато намирам възможност да ѝ отговоря, вадя голяма книга, която купих от Флоренция с представени сто шедьовъра от Галерия Уфици - вероятно най-ренесансовият музей в света, разположен в сграда, построена от Медичите и представящ Леонардо да Винчи, Ботичели, Рафаело, Микеланджело и т.н. Показвам картините, говорим си за някои от идеите и т.н. Ани отново е доволна и аз отново се връщам към работата си.

След малко обаче историята се повтаря. Ани отново идва при мен видимо объркана и споделя, че не знае какво да направи. Сега вече аз леко се изнервям, но решавам да прекъсна почти веднага работата си и да разбера каква е тази ренесансова история.
Какво се оказва? Учителката по изобразително изкуство "провела" часа си по следния начин: изпратила на децата връзка към онлайн разходка из музея Орсе в Париж, написала задание на децата да си изберат ренесансова картина от него, да я прерисуват и да ѝ изпратят снимка на рисунката и на оригинала. Изпратила това задание и с това решила, че е "провела" урока.

ТУК обаче имаме проблем, защото в музея Орсе ИЗОБЩО НЯМА ренесансово изкуство, той представя творби от втората половина на XIX век до Първата световна война. Но няма никакъв Ренесанс. (Проверих, а и го пише на сайта на музея.)
Съветвам Ани да помоли учителката да уточни заданието - дали трябва да се прерисува ренесансова картина или картина от музея Орсе. Учителката потвърждава заданието: да се прерисува ренесансова картина ОТ музея Орсе. Ани отново е объркана и вече е почти отчаяна, защото това е неизпълнимо задание. Аз все още имам курсови работи и студенти, на които трябва да реагирам... Все пак настоявам Ани отново да се свърже с учителката като вече изрично обясни защо пита (до момента тя се притеснява да каже на учителката очевидното - заданието е невъзможно). След известна съпротива тя все пак го прави и получава следния отговор по чата (точен цитат):

"По принцип урокът ни е за ренесанса, но понеже ви показах музея Орсе, искам от него"

УРОКЪТ бил за Ренесанса! Какъв урок? Урокът го изнесох аз, детето не знаеше какво е Ренесанс след "урока". Намаше проведен урок, имаше само един изпратен линк и дадено задание, това беше всичко.

След отговора от учителката си, Ани ме погледна изумено и каза:
- Добре де, аз имам майка като теб, а другите от класа ми как да разберат нещо за Ренесанса? Сега те ще си мислят, че това, което са видели, е изкуство от Ренесанса! - после помисли малко и добави - Всъщност те дори няма да запомнят тази дума.

Ами, права е.

Обаче аз съм бясна.

И не само защото тази учителка толкова лесно отметна урока, пускайки линк и давайки задание за рисунка. Това е учителка по изобразително изкуство в специализирано училище (до скоро се наричаше Национална гимназия) за хуманитарни науки и ИЗКУСТВА. Това е един от малкото истински шансове да разшири кръгозора на тези деца, а дистанционното обучение дава чудесна възможност този материал да не е сух и абстрактен за тях, а да видят картините и да усетят духа на това изкуство. А тя дори не си направи труда да съгласува линка със заданието! Как прерисуването на картини, които нищо не говорят на децата и които с нищо не ги докосват, ще помогне на когото и да било? Защото децата няма как да осмислят картините, ако не им бъде разказано за тях, ако не бъдат поставени в контекста на епохата и основните идеи от тази епоха.
И отново в съзнанието ми изникна картината на учителката с децата, които видях преди малко повече от два месеца точно в Галерия Уфици. Тази учителка, която беше приковала вниманието на деца, доста по-малки от Ани, като разказваше за картините на Ботичели така, както се разказва приказка. Дали тези деца ще знаят какво е Ренесанс и как изглежда изкуството от тази епоха?
"Когато всички мислят еднакво, никой не мисли достатъчно" Уолтър Липман
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Нели, разказаното от теб е УЖАСНО само по себе си и УЖАСЯВАЩО безотговорно и срам за учителското съсловие като цяло! И аз много се възмутих и ядосах! Дори е леко да се каже, че съм ядосана и възмутена, повече от това е!
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Аватар
Нели
Философска система

Мнение от Нели »

Kleo написа: 23 Апр 2020, 14:55 Нели, разказаното от теб е УЖАСНО само по себе си и УЖАСЯВАЩО безотговорно и срам за учителското съсловие като цяло! И аз много се възмутих и ядосах! Дори е леко да се каже, че съм ядосана и възмутена, повече от това е!
Деси, за да защитя учителското съсловие, към което и ти, и аз донякъде, и Цони се числим, искам да кажа, че тези дни "присъствам" на някои чудесни уроци на Ани. Все повече харесвам учителките ѝ по БЕЛ, по Човек и природа (впрочем обща наша позната с Цони, с която на моменти съм имала леко сложни отношения, породени от някаква ревност и съревнование, но като учителка е чудесна), по музика, по история. Учителката по математика, която е и класна, малко трудно обяснява математиката дистанционно (то наистина е трудно, и аз бих се затруднила), но пък общуването ѝ с децата е чудесно и в ролята на класна е много добра. Учителят по география си е проблем, но той си е проблем от преди. Мисълта ми е, че повечето учители са добри, отношението на повечето е чудесно, хората се справят с немалко затруднения и дори помагат на децата и ги успокояват.
Но все пак, това с Ренесанса ме ядоса. :1062
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Уф, слава Богу, че сподели и това последното, че ...
И аз наблюдавам сходни неща с дистанционното обучение при Алекс. Някак тези учители, които и преди бяха добри, сега също се справят.
Онези, които и преди претупваха нещата, правят същото и сега. Явно какъвто е човекът и професионалистът, такъв си е, независимо дали преподава на живо или виртуално. Благодаря ти, че сподели!
Аватар
cvety_rz
Влюбена във вятъра

Мнение от cvety_rz »

Нели, написаното от теб е грозно, непрофесионално и и....не мога да намеря думи. :126 За съжаление има и такива учители, но то е така във всяка сфера на живота ни.
Днес ме изписаха от болницата. Все още не са готови резултатите от микробиологията. Свърши клиничната пътека и ме изписаха. Без преглед как разбраха, че съм добре :1044 Не, че се натискам да стоя в болницата.
Но има хора и Хора, доктори и Доктори, учители и Учители.... :cry:
Вярата не прави нещата лесни, прави ги възможни!
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Вярно е, Цвети.
Честито ти изписване от болницата!
Бъди ЗДРАВА и благодаря, че ни писа, че ни държиш в течение. А под последното ти изречение се подписвам с две ръце.
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Хей, момичета, здравейте. Чета хубави неща - Нели учителства за Ренесанса, Цвети е изписана от болница, а Деската е пуснала поредния забавен клип на Брейка (ама не мога да намеря в коя тема беше, но пък си го гледам през ютуб така или иначе)..... Ще кажете - побърка ли се?! Всяка една от нас писа за проблем, пък ти твърдиш, че четеш "хубави" неща..... Ами хубави са - да! Ани е научила най-много и най-точна информация за Ренесанса от целия ѝ клас.... при това от мястото на събитието, дет се казва....., защото да бъдеш в Уфици е преимущество, когато стане въпрос да разбереш този период. А Нели умее да разказва. Цвети е изписана без преглед, без резултати, но в случая с българска болница това се брои само към ефектите за по-скоростно възстановяване :221 . А тоя чешит - Киро Брейка..... тоя няма равен - много ме забавлява.... и честно казано и доста верни неща казва. При това ги казва едно към едно, без да е политически коректен. Последното му видео относно кончината на Милен не съм го изгледала цялото, все още, но каквото чух за първите 7 минутки... да, и аз мисля като него.

При нас нищо ново с изключение на старта на ремонта на детската стая...., но този път не мисля да се филмирам. А и този ремонт ще е доста по-малък като обем от ноемврийския: дограма, таван, тапети, ламинат и частично ново обзавеждане... Ще се случат нещата и то се надявам да съвпадне с отпадане на ограниченията за ходене в планини, защото вече наистина ми се ходи някъде на зеленко.
Kleo написа: 23 Апр 2020, 14:55 Нели, разказаното от теб е УЖАСНО само по себе си и УЖАСЯВАЩО безотговорно и срам за учителското съсловие като цяло! И аз много се възмутих и ядосах! Дори е леко да се каже, че съм ядосана и възмутена, повече от това е!
cvety_rz написа: 24 Апр 2020, 11:43 Нели, написаното от теб е грозно, непрофесионално и и....не мога да намеря думи. За съжаление има и такива учители, но то е така във всяка сфера на живота ни.
И с двете ви съм съгласна. Такова неглижиране и "отбиване на номера" само додава към и без това хилавата ни образователна система.... И защо после учениците излизани незаинтересовани от училище... Ми то... кво да ги държи любопитни?! Единствено попиват примера на даскалката и дотам... и те като "професионалисти" в своята сфера ще са същите по-късно.....

Друго интересно при мен няма. Имам работа днес, а след около 2 часа се мятаме с Коки да сваляме тапети, че утре искам да лепим.

Хубав следобед, момичета.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Сиренце
Със словото напред

Мнение от Сиренце »

Здравейте! Лелеее, колко сте изписаи! Чета от доста време и т.к. не гледам датите съвсем се оплетох кое кога се случва :1062 .
Първо да започна с Нели :1002 . Напълно съм съгласна с всичко, което Чери е написала. От текстовете ти последно време извира емоция, грабват с всяка дума и дълго време след това премислям и анализирам думите ти. Колкото до децата - ами те пораснаха... Долу-горе по същото време като Вили и Сиана ни каза, че с приятеля й са решили да живеят заедно от лятото. Досега тя беше на общежитие и наема, заедно с консумативите никога не е надхвърлял 70 лв. С квартирата нещата стоят доста по-различно и ние й казахме, че не е възможно да отделяме 4 пъти повече пари, още повече, че и Кеми от есента отива в Ловеч. Ще си търсят варианти двамата.
И Вили, И Сиси проявяват присъщия на младостта егоизъм. Смятат, че те са центърът на Вселената и само техните чувства и желания имат значение. Но така и трябва да бъде. Представяте ли си едни улегнали, разумни и уравновесени 20-годишни? А кой тогава ще се бунтува, ще протестира, ще прави революции?!

Цвети, :922 ! Дано всичко отмине по-скоро! Знаеш добре, че пиенето на антибиотици не е толкова страшно, ако не е често и когато са подбрани точните за съответното заболяване. Като се оправиш направи един курс за изчистване и всичко ще е наред.
Аз все забравям да те питам Симчо и Калина продължават ли да се занимават с роботика? Миналата година ми беше много интересно да чета за нещата, с които се занимават. Състезанията е ясно, че отпаднаха.
Клементина беше много разочарована, че конкурсите, за които се готви цяла година, ги отмениха да един. Днес идва учителя й по тамбура да правим запис за един видео-конкурс. Ще ви пусна запис, да я чуете.

Деси, на мен преподаването онлайн много ми допада. Да, отнема двойно повече време за подготовка, на и дава много повече възможности. И най-вече затова, че научавам нови неща. Във ФБ имаме група на учителите по математика и всеки споделя опит, знания, ресурси, което е безценно. Но децата вече се умориха! Липсва им общуването, живия контакт. Едно момиченце от 5 клас преди няколко дни ми каза "Госпожо, искам да ви прегърна!" Разплака ме...

Ох, исках да напиша по няколко думи и на Ели, и на Ванчето, но ще бягам да приготвя нещо за вечеря.

Прегръщам ви, момичета!
Аватар
Сиренце
Със словото напред

Мнение от Сиренце »

Аватар
Сиренце
Със словото напред

Мнение от Сиренце »

Аватар
Нели
Философска система

Мнение от Нели »

Цониииии! Чудна е станала Клементина! Гледах и слушах с голяма радост изпълненията ѝ и съм впечатлена от това, което е станала Кеми.

Сетих се за срещата ни преди почти два месеца в София с Марчи, тя тогава беше с Ивето. Толкова много харесах това дете. Сетих се и за Коко и Бела, които също са страхотни млади хора. Споменавам ги, защото с тях имам някакво усещане, каквото имам и с Кеми и Сиси, а също и с децата на всички мецанки (няма да изреждам, не се сърдете) - изпитвам някаква особена лична гордост с тези деца. Сякаш са мои роднини. И всички техни постижения ме карат да се гордея с тях, все едно, че имам нещо общо. Много ми харесва това чувство!
Заключено