Здравейте. Ние с Арти се прибрахме. А ако питате откъде....., то отговорът е - от Горна.
Вчера си пътувах към майка, преспах нощес в Горна и днес се прибрахме. Утре му предстои профилактичен преглед, обезпаразитяване и заверка на паспорта му.... и вторник - нещо, за което малката му котешка глава не подозира... полет със самолет.
Поне ще е с мен в пътническата кабина, а не в товарното отделение. Да сме живи и здрави, ще пиша пак от Берн като се доберем дотам.
Снощи по стара горнооряховска традиция с Елисчето си направихме срещичка в детския кът - това е парк в Горна, който наскоро ремонтираха, и изглежда много прилично. Напук на адската жега от деня, вечерта се спусна върху крилата на прохладни пориви на вятъра, и беше страхотно..... Какво толкова си говорихме, не знам, но времето сякаш се изпари.... Имам чувството, че тъкмо се видяхме с нея, и трябваше да си тръгвам - бях обещала на майка да се прибера по-навреме, за да пием узо, което ѝ донесох като подарък от Гърция
.
Ели, един ден ще се наговорим - ще видиш
! Благодаря ти, че винаги откликваш на обаждания ми.... и винаги намираш време и за мен
. Вярваш или не, ама тук в София съм отвикнала на това.... Всички са прекомерно заети....... с Бог знае какво.
Иначе да си призная последната седмица изкарах в много особено състояние..... Всеки ден е микс от радост и тъга... и не знам нито за какво съм радостна, нито за какво тъжна. Три часа вчера напът за Горна шофирах, пях (бях си пуснала много хубав плейлист от ютюб на радиото в колата), плаках и мечтах... И ми беше хубаво, и тъжно. Не мога да напипам и да дефинирам точно онова, което ме кара страдам... Ясно е, че заминаването за Швейцария е причината.... Но пък България си остава тук и винаги ще е тук. За мен...
Днес на прибиране - пак същото. И мечтах, и ревах... И котка бавих, докато шофирам
. На Арти не му понася много возенето в кола. Но има и нещо друго, което ме занимаваше по пътя към София ... преди да тръгна от Горна гледах с майка новините на Нова (майка гледа всички емисии новини
)... Поредната новина за млад шофьор, седнал зад волана на лъскаво возило, употребил наркотици ме накара да настръхна!!!! Става въпрос за случая от Бургас. И после още една такава новина - за катастрофа на колелото на Арена Армеец... И за финал - млада шофьорка в Шумен помела 3 коли с почти 2 промила алкохол в кръвта и амфетамини...., че и била и в изпитателен срок и със забрана да шофира, защото по-рано през годината е хваната отново пияна да кара мощна кола.......
Та карам си аз моя форд и си мисля, че вече съм с 27 годишен стаж зад волана. НИКОГА не съм сядала да карам пияна! А наркотици не съм употребявала въобще. Включително и амфетамини и там другите му модерни синтетични лайна. Обаче...... младите шофьори в България нямат НИКАКВИ стопери, бариери или каквото и да било там, което да ги възпира да карат автомобили под влияние на алкохол и наркотици. Нещо повече - лайненцата (не се извинявам за квалификацията) получават и кола веднага след като изкарат шофьорския курс......... и никой мой приятел или дори познат, който е възнаградил по този начин чаавето си, до този момент не ми е дал разумно обяснение защо го прави!!!!!!!!!! Особено, когато шофьорският курс е изкаран и изпитът е взет в 12 клас, когато детето е УЧЕНИК! И реално няма никакви доходи, с които да поддържа колата...... Да не говорим, че работата на един ученик е да УЧИ, а не да кара кола..... пиян-залян и да застрашава останалите участници в движението.......
Не мога да се сдържа!!! Не мога и да не съм груба и рязка.... но промяната на нагласите в нашето общество по отношение на възпитание в морал и етични норми; уважение и съобразяване; обществени нрави и общи правила на отношенията в дадена общност са ад под небето! Или по точно ад на шосето!!!! И тоя ад го четем всеки ден! А някои хора го носят доживот като бездънна мъка в сърцата си......
Минахме хиляди километри в Европа за последните 2 месеца..... по-лоши пътища от нашите НЯМА!!!! По-скапани таратайки от нашите няма. И на всичкото отгоре най-високата максимална скорост на магистрала е в България - 140 км!!!! В Швейцария е 120 километра......... в Холандия - 130, но след 19 часа. Преди това е пак 120......
Не знам какво още да пиша..... такива неща ме отвращават.... Аз съм за правилата! И ако ще се нарушават, то да не е за сметка на никой друг!!!! Човек трябва да може да носи отговорност...., а не само (да носи) на алкохол и наркотици.....