олеся написа:titaroza написа:Замислям се дали не сбъркахме, като решихме да не заминем със семейството ми

Яд ме е че дори си го помислям, но момичета кажете ми честно,
колко от вас се виждат тук след 20 години

Ако знаеш как съжалявам, че не последвах съучениците ми, които го направиха това нещо през 1993-95 г. Тогава бяхме студенти с мъжа ми - една специалност, на една възраст. Щяхме да се интегрираме много лесно. Сега няма накъде - професия, създаен имидж и клиентела. Но колкото и добри пари да се изкарват в тая държава качеството на живота е отвратително ниско. Чувствам се като в капан, от който си позволявам да се измъквам няколко пъти годишно пътувайки в белия свят.
Подготвям усилено дъщеря ми за образование извън милата БГ и се надявам някой ден покрай нея и аз да се радвам на нормална обкръжаваща среда. Въобще няма да я убеждавам да остава тук или да се връща да затъва в простотията.
Момичета,много ме боли от подобни коментари.Не,не защото не сте прави,а точно защото се налага да се коментира тази тема.Защото всеки нормалномислещ човек знае,че навън и керемидите бият,а у дома винаги можеш да разчиташ на подкрепа поне от най-близките ти.Във връзка с това ще ви разкажа как един човек с положение се опитваше да се премести да живее и работи в Щатите.Той спечели зелена карта и няколко години подред цялото семейство ходеше за по месец там.За съжаление там обаче не признават нашите дипломи и перспективата,която ги очакваше,беше да започнат от нула,от най-ниската стълбичка в йерархията.При положение,че и двамата съпрузи са с висше образование,че имат постигнат просперитет тук,в БГ,да отидеш да миеш чиниите на американците не е добър вариант...Те разказваха за някакъв професор от БГ,който заминал за САЩ заедно с жена си.Този професор правел преводи,доколкото си спомням,на нашенци,заминали да търсят работа там.Повечето българи си намирали някаква работа,а за професора нямало.Защото там ценят ценза и не дават каквато и да е работа.Ако беше в БГ,все някой щеше да му "разреши"да мие чинии,но в Щатите-НЕ.Жената на професора работела.Естествено,че непривлекателна работа,но все пак работела нещо...
Друг наш приятел/беше ми съученик/,преди много години емигрира първо за ЮАР,а по-късно за Щатите.Замина,защото тук нямаше работа и ситуацията му беше много тежка.В момента с нетърпение чака да се завърне в БГ...
Децата на други наши приятели завършиха в Германия и останаха да работят там.Умни са,работливи са,затова в момента,когато съкращаваха немци,младежът го назначиха на работа в голяма банка.Девойката пък,понеже е показала качества,е препоръчана от нейна преподавателка и сега й предложиха да продължи образованието си,за сметка на фирмата,в която ще работи.Естествено,че прие...
А след като написах всичко това,искам да споделя едно изказване на Алена,че през 2015 година българите щели да се завърнат в БГ.Много се надявам това да е заради добра ситуация тук...